FONTOS


 

A magyar klasszis szerint nem nyer aranyat a vb-n a történelmi világcsúcs gazdája
Güttler nem hisz Szludnovnak

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.07.01
------------------------------------------------------------

- Szludnov lakás, tessék!

- Tehát hallotta...

- Hogyne, persze - mondja a Szludnov "lakás" tulajdonosa, a száz mell volt világcsúcstartója Güttler Károly.

- Egy percen belül száz mellen... Döbbenetes, nem?

- Én már semmin sem csodálkozom. Szludnov ugyanezt csinálta tavaly is. Az olimpia előtt marha jó volt, világrekordot úszott, Sydneyben pedig csak kerestük, melyik is lehet az a Szludnov. Péntek óta többekkel szerettem volna fogadást kötni, hogy az orosz a történelmi 59.97-es rekord ellenére nem nyer a július végi fukuokai világbajnokságon, de nem ment, senki sem vállalta fel az ellenkezőjét.

- Mi az amit Roman Szludnov tud és a világ még nem?

- Ez érdekes. Szludnov az ötvenes-hatvanas évek technikájával úszik. Ezt a fajta stílust szakmai berkeken belül "parasztmellnek" hívjuk. Csúnya, erőlködős és roppant egysíkú technika. Semmi hirtelen mozgás, éppen csak a fejét emelgeti. A gurulómell - amelynek, mi, magyarok voltunk az élharcosai - új dimenziót nyitott a mellúszásban, nekem is meghozta a sikert nyolc éve, a sheffieldi Európa-bajnokságon. Akkor mindenki erre tért át, hiszen sikeresen váltotta fel a korábbi stílusokat. Ha a gurulómellt és Szludnov technikáját összehasonlítom, egy Ferrari és egy Trabant jut eszembe. Éppen ezért furcsa számomra, hogy a Trabant most legyőzte a Ferrarit.

- Lehet, hogy más "üzemanyagot" használ...

- Ez az én fejemben is megfordult már. Sőt, tudja, mit mondok: soha az életben nem használtam tiltott szereket, de tudom, ha anno Sheffieldben tilosban járok, egy percen belül tudtam volna száz mellen.

- Tudja mit, jó, hogy nem így történt. Egyébként Fukuokában mennyit úszik majd?

- Harminchárom éves vagyok, az is nagy boldogság lenne, ha az egy perc, egy másodperc közelébe kerülnék. A vb-n a vegyes váltó lesz számomra a legfontosabb, de azért száz mellen is elindulok. Főleg, hogy a váltó előtt érezzem a versenyhelyzet okozta feszültséget.

- Visszatérve a történelmi világcsúcsra. Tudom, hogy ez nem érdem kérdése, de ön szerint kinek járt volna az, hogy elsőként ússzon száz mellen egy percen belül?

- Ezen butaság elmélkedni. Én még adok egy lehetőséget Szludnovnak. Ha a világbajnokságon egy percen belüli idővel nyer, utólag megkövetem. Erre mondjuk kevés esélyt látok. Tényleg, nem akar fogadni velem?

Nem csak a húszéveseké az úszóvilág
------------------------------------------------------------
forrás: jánosy, A színes Sport 2001.07.06
------------------------------------------------------------

Nem lennék meglepve, ha Güttler Károly 2012-ben, az - esetleges - budapesti olimpián is úszna. Elvégre akkor még csak negyvennégy éves lesz. A közelgő fukuokai vb-n azonban biztosan ott lesz, s már a rajtkőre lépés előtt ámulatba ejti az úszóvilágot.

Elvégre kevés hozzá hasonlót ismer a sportág története. Harminchárom évesen az élvonalban, le a kalappal!

- Ha olyan rosszul érezném magam az uszodában, biztosan nem csinálnám - mondja olimpiai ezüstérmes mellúszónk. - S nem ebből élek, bár mindent az úszásnak köszönhetek. Szeretem, ennyi az egész.

Az eredményei se olyan rosszak, így a váltó mellett százon is indul a vb-n. Igaz, ez afféle ráhangolás lesz a vegyes váltóra. Güttler szerint ha mindenki - Horváth, Gáspár, Zubor és jómaga - tudása legjavát adja, akkor Sydneyhez hasonlóan ötödikek lehetnek. A mai mezőny ismeretében ez is nagy siker lenne.

- Az amerikaiakat, ausztrálokat és az oroszokat nem tudjuk megelőzni, ám mögéjük mi is odaérhetünk. Egyébként szinte egyedül Kovács Ágitól várok kiváló eredményt, de Risztov, Horváth Péter és Zubor is döntős lehet.

A jövő héten utaznak Japánba, addig is keményen készül társaival. S most már nem csupán eredményeire büszke, de arra is, hogy jó tizenöt éve ott van a nemzetközi élvonalban. Sőt még jövőre az Eb-n is rajthoz állna.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Güttler Károly