FONTOS


 

Ha befejezi, utána is az uszodában marad
Güttler edzősködni akar

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.02.03
------------------------------------------------------------

Azt mondja, egyáltalán nem unja, hogy minden vele készült interjúban a második kérdés máris a korát firtatja. Azt mondja, egyáltalán nem zavarja, hogy ilyen múlttal azért kell küzdenie, hogy ott lehessen a nyári, berlini Európa-bajnokságon. Imádja a vízet, imádja az úszást. Éppen ezért - mint alább kiderülhet - a pályafutása befejezése után edzőként akar dolgozni.

Güttler Károly. A nagy öreg (ugye, már megint a kora...). Harminchárom éves. Európa-bajnok, volt világcsúcstartó, olimpiai ezüstérmes. Legenda. És a legenda nem adja fel, most éppen két hetet edzőtáborozott az úszóválogatottal Olaszországban. Ebből is látszik, nem levezet, egyelőre mindent az úszás alá rendel.

- Ott akarok lenni az Európa-bajnokságon, más kérdés, hogy egyáltalán nem lesz egyszer?. - mondja Güttler. - Elég erős a szintidő, ötven mellen és száz mellen is csúcsformát kell hoznom ahhoz, hogy kijussak.

- Lassan tizennégy éve van ott a világelitben, nyert vagy hatkilónyi érmet, erre mostanában nem az a kérdés, hogy milyen érmet nyer, hanem az, egyáltalán kijut-e az adott eseményre. Nem furcsa?

- Régen is küzdenem kellett volna, csak akkor nem volt szintidő. Aki az előző világversenyen jól szerepelt, dobogón végzett, az automatikusan ott lehetett a következőn. Ez volt a szokásjog. Akkor egy évben egyszer elég volt topon lenni. Ez viszont már nincs így. Jelenleg szintidőt kell úszni, ráadásul olyan időeredményt, amelyet ha az Eb-n is hozok, esélyem lehet a döntőre. Erősek a szintek. Ötven mellen az országos csúcsnál is jobb kell, százon pedig az olimpiai szintidőnél is jobb eredményt kell elérnem.

- És mi lesz, ha nem éri el?

- Ha a vegyes váltóval szintet úszunk, ott lehetek az egyéni számokban is. De nem erre kalkulálok. Úgy tervezem, az áprilisi Akropolisz-kupán talán már képes leszek a szintekre.

- Az orosz Szludnov száz mellen egy perc alá vitte a világcsúcsot, rövid pályán pedig lassan nincs olyan döntő, ahol öten-hatan ne úsznának percen belül. Nehéz feldolgozni?

- Tudomásul vettem, nekem már más a mérce. Berlinnel kapcsolatban is úgy gondolkozom, jó lenne döntőbe kerülni. Ennyi... Néhány hónapja a fukuokai világbajnokságon azért ötödik lett velem a vegyes váltó. Azt hiszem, ez olyan eremény, amely miatt nem kell szégyenkeznem. Higgye el, tudni fogom, mikor jön el a film vége. Én már réges-régen csak magam miatt úszok. Mert szeretem, mert hiányozna, ha nem lenne. Amíg érzem, hogy megy, semmiképpen sem fogom befejezni. Tudja, az is remek dolog, hogy a fiatalok felnéznek rám a válogatottban, érzem, hogy hiteles vagyok számukra. Ez fontos, erőt ad. Figyelnek edzés közben, már csak ezért sem tehetem meg - nem is tenném -, hogy egyetlen hosszt is elcsaljak.

- Mégis: mi lesz az úszás után?

- Úszás.

- Ezt bővebben is kifejthetné...

- Edzőként szeretném folytatni.Már beszéltem Turi Gyurival, a Bp. Spartacus vezetőedzőjével. Ő is pártolta a gondolatot. Szóval, mellette szeretnék dolgozni. A képesítésem megvan, és tapasztalatot is szereztem már, hiszen biztosan tudja, az újpesti uszodában m?ködik a Güttler-féle úszóiskola. Ott gyerekekkel foglalkozom, a Spartacusban pedig a felnőttekkel szeretnék.

- Egerszegi, Rózsa és a sor még folytatható. Ők is befejezték, ám elt?ntek a medencék környékéről. Güttler Károly a jelek szerint ebben is más...

- Akik eltávolodtak, biztosan azért tették, mert már nem érezték jól magukat az uszodában. Én egyre jobban érzem magam...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Güttler Károly