FONTOS


 

Horváth már csak az úszásra koncentrál
Szóban már megállapodott az elnökkel


------------------------------------------------------------
forrás: (golyán), A Színes Sport 2000.11.22
------------------------------------------------------------

Már egy éve annak, hogy a világbajnok bronzérmes váltó két tagja, Horváth Péter és Zubor Attila elhagyta az edzőjét, Széchy Tamást, és a jobb eredmények reményében Olaszországban, Gyertyánffy Tamás irányításával folytatja a felkészülést. Az olimpia előtt néhány héttel Gyertyánffy bejelentette, mivel nem utazhat a tanítványaival Sydneybe, nem vállalja tovább a felkészítésüket. Az olimpia utáni pihenőt követően mégis úgy döntött a két úszó, hogy Gyertyánffy irányítása alatt kezdi meg a munkát a jövő évi világbajnokságra.

A Sydneyben 100 méter háton tizedik helyen végző Horváth már megegyezett az úszószövetség és a Sport Plusz SE elnökével, valamint Kiss László szövetségi kapitánnyal a folytatásról, így a héten megkezdheti az edzéseket Olaszországban.


Arccal az eredmények felé! Horváth Péter megkezdte a felkészülést

- Az olimpia után felvettem a kapcsolatot a szövetséggel, beszéltem a kapitánnyal, majd Gyertyánffyval. A kapott információk alapján, a korábban történteket elfelejtve, elkezdtem intézni a dolgaimat - mondja Horváth. - A szövetség támogatott, Kiss László szakmailag egyetértett a döntésemmel, és ebben az ügyben is nagyon sokat köszönhetek Darnyi Tamásnak, hiszen az ő segítségével jutottam el a szövetség elnökéhez, akivel eredménycentrikus szerződést kötöttünk, amely az anyagiak terén is tisztességes és kedvező lehetőségeket kínál. Tudom, hogy miért dolgozom, és úgy érzem, hogy ez kellően motivál is. Ez a szóbeli megállapodás megnyugtató, ezután csak a sportra kell figyelnem.

- Néhány hónapja azt nyilatkozta, hogy tavaly a korábban félretett pénzét élte fel. Ezek szerint erre mostantól nem lesz szükség.

- Az az összeg, amit szerződés alapján kapunk, elég lesz arra, hogy a barátnőmmel Olaszországban tisztességesen megéljünk, pláne, hogy a jó olimpiai szereplésnek köszönhetően segítséget kapunk a Gerevich-alapítványtól is.

- Ha ilyen kedvező anyagi lehetőségei vannak, és az eredményeit is megbecsülik, miért nem itthon készül?

- Szükségem volt a váltásra, amely mindenféle szempontból megmozgat, hogy újra tudjam élvezni az úszást. Az edzőmmel jó a kapcsolatom, és ebben a másfajta, kellemesebb légkörben tényleg nyugodtan tudok készülni. Itthon szinte a világtól elzártan edzettünk, míg Olaszországban sokkal kötetlenebb körülmények között dolgozhatunk.

- Egy évvel ezelőtt edzőt is váltott. Visszagondolva, jó döntés volt ez?

- Széchy Tamás nélkül semmit nem érhettem volna el. Abban az időben, amikor hozzá kerültem, nem tartoztam a korosztályos "úszóelitbe", és amit tavaly szemtemberig elértem, azt kizárólag neki köszönhetem. Most is jó kapcsolatban vagyunk, sokat tett értem, és nem hiszem, hogy megharagudott volna azért, mert elmentem tőle.

- Mikor folytatja a felkészülést?

- Múlt héten vasárnap indultam Olaszországba, a lakáskérdés is megoldódott, mert megállapodtam a tulajdonossal, hogy jövő év júliusáig bérbe adja. Mindehhez sok segítséget kaptam, mert sikerült szponzorokat találnom, és ha minden jól alakul, akkor januártól autóm is lesz. Sikeres hónapok vannak mögöttem, és ha minden ennyire jól működik, akkor az eredmények is javulnak, ebben biztos vagyok.

- Bizonyítani már a következő évben, a Japánban rendezendő világbajnokságon is lesz lehetősége.

- Tavaly folyamatosan szélmalomharcot vívtam, és ez nagyon sok energiámat vitte el. Huszonhat évesen, egy olimpiai ciklus után, az embernek el kell gondolkodnia azon, mit akar csinálni, megvan-e a biztos háttér és a motiváció az elkövetkezendő munkához. A szövetségi kapitánnyal jó a kapcsolatom, szakmailag együtt fogunk működni. A többi már csak rajtam múlik.

- Tavaly nemcsak edzőt és életformát, hanem úszásnemet is váltott.

- Olyan mértékben változott a pillangó mezőnye, hogy úgy éreztem, nem tudok lépést tartani vele, viszont a hátúszás olyan új lehetőséget adott, amelyet jobban kihasználhatok. A világbajnokságon lesz három táv is. Most nyolcvanöt métert tudok megfelelő idő alatt leúszni, azt a tizenötöt kell még hozzátenni, s ha ez sikerül, talán a hosszabb távra is felkészülhetek. Mindenesetre szeretnék erről a világversenyről éremmel hazatérni.

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Horváth Péter