FONTOS


 

Az utolsó külföldi edzőtábor Sydney előtt
------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap, 2000.03.31
------------------------------------------------------------

* Mire lesz elég a három hét Orlandóban?
Kemény munkára. Ez az utolsó külföldi edzőtábor az olimpiai felkészülésben. Nem szeretem a hosszú távolléteket, egy hónapnál többre soha nem utaztunk el. Néha mégis szükség van ezekre a külföldi táborokra, egyrészt azért, mert itthon még nincs olyan jó idő, másrészt pedig ki tudom szakítani a versenyzőket a hazai körforgásból, nem kell az üzlet után futkosni, élménybeszámolókra járni. Orlandóban tízpályás, ötvenméteres medencében dolgozhatunk, délelőtt csak a miénk lesz a medence, délután öt pályát kapunk, ez a hét versenyzőnek bőven elég.
* Hogyan bírja a dupla terhelést, azt, hogy néhány hónapja a női válogatott mellett a férficsapatnak is kapitánya?
Egyelőre bírom, de hadd mondjam el újra, hogy nem én jelentkeztem az újabb tisztségért. Eddig sem az edzések fárasztottak el, sokkal inkább az uszodán kívüli teendők, az adminisztráció, és nagyobb a felelősség is, mert nemcsak a versenyzők tartoznak hozzám, hanem az őket felkészítő csapat is.
* Az edzőkkel milyen a viszonya?
Rendszeresen egyeztetünk, megbeszéljük a versenyeztetési programot. A munkanapom tovább tart, mint korábban, a vidéki edzők gyakran hívnak telefonon, és kapcsolatban vagyok a külföldön tanuló úszókkal. Örülök annak, hogy Szabados Béla rövidpályás világbajnokságot nyert, sikere jót tesz a sportágnak, de azért vigyázni kell arra, hogy értékükön kezeljük a 25 méteres medencében elért eredményeket.
* Azok után, hogy Czene, szintén rövidpályán, beállította a 200 vegyes világcsúcsát, bízik abban, hogy újra olimpiát nyer?
A férfiak közül neki van rá a legnagyobb esélye. Úgy tudom, hogy a nyáron hazajön, és itthon készül fel az olimpiára.
* Széchy Tamással?
Nyilván. Ő egész életében Széchy Tamás versenyzője lesz.
* Az olimpiai csapatot mikor jelöli ki?
Június elején, az országos bajnokság után, a szinteket ott lehet utoljára teljesíteni.
* Nagy csapatot tervez?
Azokat jelölöm, akik a három váltóban - a férfi és női vegyesben, illetve a férfi 4x200-as gyorsváltóban - amúgy is versenyeznek, a tartalékokkal együtt. Az én követelményeim szigorúbbak, mint a nemzetközi szövetség nevezési szintjei. A feltétel a tavalyi világranglista tizedik helyezettjének eredménye, országonként két úszót figyelembe véve. Azoknak a fiatal úszóknak pedig, akiket menedzselni akarunk, az erősebb szintet kell teljesíteniük, azt, amelyet a nemzetközi szövetség országonként két induló esetére állapított meg.
* Kovács Ági hogy áll a felkészüléssel?
Jól halad, semmilyen zavaró körülmény nem hátráltatja, és néhány napja a Komjádi uszodában jobb időket úszott, mint amilyenekkel tavaly Európa-bajnokságot nyert.
* Győzhet Sydneyben is?
Azért dolgozunk.



Az Amerikába utazó versenyzők: Kiss Annamária, Kovács Ágnes, Kovács Kornélia, Risztov Éva, Batházi István, Güttler Károly, Kolozár Dávid. Kiss Lászó kapitány mellett a csapattal tart Turi György és Bán Sándor edző, Bacsa István gyúró.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László