FONTOS


 

Alakul Kiss nagy úszócsapata
------------------------------------------------------------
forrás: Halas Zoltán, Magyar Hírlap, 2002.08.06
------------------------------------------------------------

Felemás úszó Európa-bajnokságot zárt a magyar küldöttség Berlinben, versenyzőink remekeltek, tizenkét országos csúcsot értek el, kilenc érmet nyertek (nyolc ezüstöt és egy bronzot), de a közvélemény által annyira áhított arany elmaradt. A mostani Eb más volt mint a többi, rengeteg tehetség bizonyította, a felnőttek között is képes a bravúrra. Kiss László szövetségi kapitány is tulajdonképpen csak az aranyérem elmaradását sajnálja.

- Ha valaki a magyarok közül az élen végzett volna, ma mindenki ünnepelne, ám a jó eredmények ellenére sokan hiányolják az aranyérmet.
- Én is jobban örültem volna, ha Európa-bajnoki címmel térünk haza, de így is jól szerepeltünk. Tizenkét országos csúcsot értünk el, az érmek számával sincs gond, pedig Kovács Ágitól kettőt vagy hármat vártam még. Alakul a csapat, a fiatalok szépen szerepeltek. Még Darnyi és Egerszegi idejében sem értünk el olyan jó eredményeket mint most, Barcelonában 42 olimpiai pontot szereztünk, a mostani helyezések pedig hatvanat érnek.

- Kérdés, hogy mennyire mérhető össze Európa az olimpiával.
- Óriási a kontinens előretörése, ami annak is köszönhető, hogy sokfelé nem szégyellték visszahívni a régi sztárokat, például a németek Henkét vagy Van Almsickot, a legtöbben összeszedtek mindenkit, akit lehetett. Rengeteg pénzt áldoznak a sikerekre a svédek, a hollandok, a dánok. Az oroszok és az ukránok látványosan jönnek fel. A vébé Spanyolországban, az olimpia Görögországban lesz, ez is segíti az európai úszás előretörését, ezeken a versenyeken nekünk nem kell megküzdenünk az akklimatizálódással.

- A sok látványos javulás, korosabb úszók szenzációs visszatérése biztos, hogy csak a jó munkának köszönhető?
- Nem tudom bizonyítani, hogy bárki is doppingolt volna, de azért az furcsa, hogy valaki mondjuk a 28-29 évesen kap szárnyakat. Mindenesetre talán javult a helyzet, volt vérdoppingvizsgálat, Risztov Évi is volt például vérvételen, de a verseny előtti napon csináltak csak ilyen ellenőrzéseket, a versenyek napján már csak vizeletvizsgálat volt.

- Az eredmények azt mutatják, feljövőben vagyunk, nálunk is egyre több a nemzetközi szintű úszó.
- A mienk volt a legfiatalabb csapat az Eb-n, és a fiatalok jól szerepeltek, bár például Güttler Karcsira sem lehetett panasz, ő a biológia külön csodája.

- Ha már említette, ön szerint ott lehet 2004-ben az athéni olimpián?
- Mindenképpen, hiszen most például a régi országos csúcson belül úszott. De beszélhetünk Flaskayról, aki egy csendesebb időszak után remekelt, Reményi Dianáról, aki három számban a döntőbe jutott, vagy mondjuk Risztov Éváról, aki országos csúcsokat javított, és nagyot fejlődött.

- Viszont négyszer is a második hely jutott neki. Mind a négy ezüst nagy siker, de nyilván nyomasztó a gondolat, ennyiszer lemaradni az aranyról.
- 400 gyorson úgy kapott ki, hogy előrébb volt a feje a célnál, csak az ellenfelének hosszabb volt a karja, ezzel tudott nyerni. Persze bosszantó, ha ennyiszer az első hely közelében van valaki, de nem tudja megszerezni az aranyat, ám Évát már sikerült megvigasztalni. Nem akar beletörődni, hogy ezüstös úszó lett belőle, tizenhat éves, előtte a világ, nyerhet még nagy versenyeket.

- Az egyetlen kellemetlen meglepetés Kovács Ági gyengélkedése volt, az olimpiai bajnok még érmet sem tudott nyerni.
- Ági öt éven keresztül a sportág zászlóshajója volt, nem lenne jó, ha bárki is bántaná a mostani gyengébb szereplés miatt.

- Bántani nem akarjuk, nyilván őt bántják a legjobban a történtek. Ám az okokat biztosan elemzik majd. Turi György, Ági edzője arról beszélt, időnként engedékenyebb volt a versenyzőjével, mint kellett volna, néha nem volt vele elég kemény.
- Ki kell elemezni, mi volt a baj, s nekünk kell kiderítenünk az okokat, hiszen mi követtünk el hibákat. Ha pozitívan állunk a kérdéshez, akkor mindenki, edző, szövetségi kapitány, versenyző belátja és elmondja, szerinte mit rontott el, önmagában keresi a hibát, s ha megfelelően elemezzük a helyzetet, előbbre jutunk. Már ott, az Eb-n beszéltem vele, de a héten még egyszer leülünk, hogy tisztázzunk egy-két dolgot.

- Az ő gyengélkedése ellenére egyre inkább látszik az, amit megjósolt, vagyishogy erős úszócsapatunk lesz az athéni olimpián.
- A fiatalok 2004-2005-re érhetnek be, ha sikeres lesz a magyar pályázat, és elnyerjük a 2006-os Eb rendezését, ott lehetünk a legerősebbek. Az esetleges hazai Európa-bajnokság nekem is sokat számít, szívesen búcsúznék ott a kapitányságtól, hiszen tudnám, remek csapatot bízok az utódomra.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László