FONTOS


 

Arccal az utánpótlás felé
Semmit sem tud Rózsáról

------------------------------------------------------------
forrás: Sal Endre, Nemzeti Sport 2001.01.09
------------------------------------------------------------

Kiss László kiadta a jelszót: arccal az utánpótlás felé. Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint lépni kell, ahhoz, hogy a 2004-es olimpián is a hagyományoknak megfelelően szerepeljen a magyar úszósport. Az első számú szakmai irányító ennek megfelelően az úszószövetség szerdai elnökségi ülésén a testület elé terjeszti az általa tehetségesnek tartott fiatalok listáját. Kiss szerint jó menedzseléssel (szakmai és anyagi), talán már Athénban sikert érhetnek el a fiatalok. A kapitány egy új szellemiség?, új rendszer? versenyeztetést tervez, több hazai és külföldi edzőtáborral. Az újfajta versenyeztetés már az utánpótlásbizottság, valamint az edzőbizottság alakuló ülésén is teret kapott (pont Kiss lehelt életet a négy éve nem m?ködő testületekbe): "Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a fiatalokból ütőképes csapatunk legyen. Pezsgés, egyfajta megújulás kell a magyar úszósportban, amelynek az alapja csakis az utónpótlásnevelés lehet" - monda a kapitány, aki szeretné elérni, hogy a Budapesten m?ködő úszóm?helyek mellé vidéki bázisok is felzárkóznának. Szerinte ehhez komoly állami szerepvállalásra lenne, lesz szükség. "A cipész csak úgy tud dolgozni, ha van m?helye. Az úszó is csak akkor tud edzeni, ha van medence"- összegzett Kiss.

A kapitány természetesen nemcsak az utánpótlásra figyel, már most közölte, a tervek szerint csak az indulhat a júliusi, fukuokai felnőtt világbajnokságon, aki elindul a magyar bajnokságon is. Mindez csak annyiban érdekes, hogy az elitúszók jelentős része már a tengerentúlon versenyez. A lista egyre hosszabb, jelenleg kilenc válogatott tanul s úszik az Egyesült Államokban és a hírek szerint Ferenczi Katalin, Nyíry Anna (ők jelenleg is a tengerentúlon vendégeskednek) és Kolozár Dávid is Amerikában folytatja.

Kiss amúgy a felnőttválogatottal kapcsolatban az olimpiai bajnok Rózsa Norbertről is szót ejtett, Mint elmondta, fogalma sincs arról, hogy Rózsa folytatja-e az úszást, legutóbb még az olimpián beszélgettek: "Tudomásom szerint Rózsa Norbert nem kezdte el a felkészülést, így pedig nehezen tudom elképzelni, hogy ott legyen a világbajnokságon. Persze meglehet, nem is tervezi az indulást, ám erről sincs információm. Gondolom, ha eldönti mit akar, engem is tájékoztat róla" - zárta nyilatkozatát a kapitány.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László