FONTOS


 

Kiss László szövetségi kapitány szerint az ob is bizonyította, újra nagy csapata lehet a sportágnak
Továbbra is tartják a tempót

------------------------------------------------------------
forrás: Sal Endre, Nemzeti Sport 2002.07.02
------------------------------------------------------------

Tizenkilenc. Ha az úszószövetség elnöksége is rábólint, ennyi magyar úszó csobbanhat a július végi berlini Európa-bajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány szerint a létszám is mutatja, lendületbe került a sportág, olyan válogatott formálódik, amely már az athéni olimpián megmutathatja: a magyar úszósportnak a legjobbak között a helye.


Kiss László szövetségi kapitányt szinte csak kellemes meglepetés érte
A szakmai munka első számú irányítója amúgy kellemes élményekkel távozott a csütörtöktől vasárnapig tartó székesfehérvári országos bajnokságról.
- Szinte csak kellemes meglepetés ért. Kezdve azzal, hogy három férfi mellúszónk lehet ott Berlinben. Güttler Károly helye eddig is biztos volt, most viszont Flaskay Mihály és Bodor Richárd is csatlakozott a csapathoz. Nem okozott meglepetést a Bp. Spartacus huszonnégy aranyérme, az viszont kicsit meglepett, hogy Risztov Éva a kilenc arany mellett még az utolsó napon is képes volt országos csúcsra. Vele kapcsolatban annyit azért megjegyeznék: szép, szép ez a kilenc arany meg az, hogy több számban is vezeti a világranglistát, ám az ő érdekében is tudomásul kell vennünk, hogy az Eb-n csak éremesélyes lesz, nem aranyvárományos. Négyszáz vegyesen és négyszáz gyorson az ukrán Klocskova, kétszáz pillangón pedig a német Mehlhorn a favorit. Ugyanakkor amit Éva a bajnokságon nyújtott, valóban emberfeletti. Emlékszem, Egerszegi Kriszti volt képes hasonlóra, ő egy alkalommal tizenegy bajnoki címet nyert, igaz, akkor még hétnapos volt a bajnokság. Most négy nap alatt kellett összeúszni az aranyakat, amely fizikailag mindenképpen megterhelőbb. Megnyugtató, hogy enynyire állóképes.
- Ha az elnökség elfogadja, tizenkilenc versenyzőből áll majd a berlini magyar csapat. Egy éve, a világbajnokságon csak héttagú volt a keret. Ennyivel jobb lett a magyar úszósport?
- Jobb lett, a bajnokság eredményei is ezt mutatják. Nagy létszámú csapattal megyünk, egy olyan kerettel, amely - szent meggyőződésem - az athéni olimpiára beérhet. Olyan csapatunk lehet, mint amelyiknek korábban Darnyi és Egerszegi volt a zászlóvivője. Vannak klasszisaink, érett versenyzőink, vannak feltörekvő fiataljaink, akik már letették a névjegyüket külföldön is, és több olyan tehetséggel is rendelkezünk, akik számára a berlini Európa-bajnokság a tapasztalatszerzés miatt fontos. Az Eb-n egyébként öt-hat érmet várok.
- Gondolom Kovács Ágitól ebből minimum kettőt remél ...
- Igen, biztató volt, ahogyan Ági a magyar bajnokságon úszott. A tavalyi világbajnokság előtt - ahol nyert kétszáz mellen - sem tudott sokkal jobbat. De másokkal is elégedett vagyok. Güttler Karcsin látszik, hogy minden erejével az Eb-re koncentrál. Horváth Péter nagy munkában van, biztató, amit mutatott, és Zubor Attila is versenyről versenyre egyre jobb. Gáspár Zsolt a bajnokság előtt érkezett haza Amerikából, a teljesítménye az átállási gondok ellenére is megnyugtató, Batházi István négyszáz vegyesen bebizonyította, hogy Berlinben is sokat várhatunk tőle, és Kerékjártó Tamásról is csak jót mondhatok, kétszáz vegyesen figyelemre méltó időeredményre volt képes. A két fiatal, Cseh László és Rudolf Roland pedig, remélem, az ifi Eb után a felnőttek Európa-bajnokságán is megmutatja az oroszlánkörmeit. Egy szívfájdalmam van, hogy Bodrogi Viktor sérülése miatt nem nyújthatta azt, amit tud. A lányoknál Kovács Ágiról és Risztov Éváról már esett szó, Reményi Diána is meggyőző volt, és a fiatalok, így Szepesi Nikolett, Papp Renáta, Nagy Réka és Taray Katalin az ifi Eb után Berlinben is jelentős tapasztalatot szerezhetnek.
- A fehérvári négy nap során a Turi György vezette Bp. Spartacus már-már nyomasztó fölénybe került, huszonnégy aranyat termeltek a szövetkezetiek.
- Csak gratulálni tudok Turi Gyuri barátomnak, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a vidéki bázisok is egyre jobbak. Dunaújváros, Pécs, Eger, Ajka vagy éppen Székesfehérvár a budapesti nagy egyesületek mellett fellegvárai a sportágnak.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László