FONTOS


 

Turi György lesz Kovács Ági edzője
------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, Sporthírek 2000.11.07
------------------------------------------------------------

A címben közölt megállapodás nyilván senkit sem ér bombameglepetésként, már csak azért sem, mert a Bp. Spartacus világhírű úszóműhelyében a "főnök", Kiss László mellett már eddig is sokat foglalkozott Turi a 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoknőjével. A hírt amúgy csak holnap, azaz szerdán szándékoznak hivatalosan nyilvánosságra hozni, de ami evidens, azt nincs értelme fölöslegesen titkolni. Már csak azért sem, mert egyetlen érintett sem cáfolja.

A 19 éves olimpiai bajnoknő - a Nap-Kelte adásában hétfőn közölt információk szerint - csak jövő szeptemberben kezdi meg egyetemi tanulmányait egy atlantai felsőoktatási intézményben, amelynek nevét azonban - arra hivatkozva, hogy még nem írt alá, helyesebben nincs meg az ösztöndíjszerződése - nem volt hajlandó közölni, miként azt sem erősítette meg, hogy megérdemelt olimpia utáni pihenője befejeztével, januárban Turinál kezdi újra az edzéseket.

Kiss László szövetségi kapitány (a képen Kovács Ágival) - aki papíron még a Bp. Spartacusnak is a vezetőedzője - hatvan évesen kivonul a szakosztály napi munkájából, amin nincs is mit csodálkozni.

- Az utóbbi négy évben, mióta Dunafüreden lakom, minden nap hajnali négykor keltem és este nyolckor értem haza. Aki élt már hasonló munkarend szerint, az tudja, mennyire fárasztó ez - mondta Kiss.

- Hogyan jellemezné kapcsolatát az úszósporttal?

- Egerszegi Krisztina, legsikeresebb és - talán nem sértődnek meg a többiek - legkedvesebb tanítványom tegnap járt nálam férjével és Bálintv nevű kisfiával. A Spartacusba pedig hetente legalább egyszer bejárok, holnap is ott leszek a Kőér utcában.

- Sokan azt mondják, ha Kovács Ági nem lenne, egyetlen éremesélyes úszónk sem indulna a jövő évi fukuokai világbajnokságon.

- Ágiról ki gondolta volna az 1995-ös bécsi Európa-bajnokság előtt, hogy egy egyéni bronz- és egy váltó ezüstéremmel robban be az élvonalba? Úgy fogalmaznék, hogy ha a feltételek adottak, akkor Athénig ki tudunk nevelni egy ütőképes csapatot.


A kulcsmondat nyilván ez: ha a feltételek adottak. De vajon adottak-e?

Güttler Károly például - aki 32 éves fejjel hétfőn kezdte meg a felkészülést Fukuokára! - havi 20 000 forintos gépkocsipénzt kap klubjától, többet egy fillérrel sem, tehát az ő esetében nyilvánvalóan nem pénzkérdés az úszás. Az edzők is késve kapják fizetésüket.

No és persze - amikor az előttünk álló olimpiász esélyeit latolgatjuk - azt sem szabad elfelejteni, hogy néhány tucat úszó között nehezebb talentumra bukkanni, mint százezrek, netán milliók között.

A Hódmezővásárhelyről a fővárosba tartó Risztov Éva jövő hétfőn kezdi meg az edzéseket a Kőér utcában, ugyancsak Turi keze alatt. A szakember hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy elszippantanák a vidéki fellegvárból a 15 éves úszólányt, Risztov a jövőben is a Hód SE versenyzője marad, csak éppen Pesten edz.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kiss László
  Kovács Ágnes