FONTOS


 

Családi kör
------------------------------------------------------------
forrás: J.J. Népszabadság, 1998.09.29
------------------------------------------------------------

Kis idővel azután, hogy Kovács úr megvette élete második népautóját, Kovácsnéból médiasztár lett. Ez a Kovácsné nem felesége annak a Kovács úrnak, ellenben anyukája Kovács Ágnesnek. Az úszóvilágbajnok, olimpiai aranyérem-várományos Kovács Ágnes anyukája, született Benkei Mária.

Annak a Kovács Ágnesnek a mamája, aki pillanatnyilag nem tréningezik, edzőtáborba sem kíván utazni, és a jelek szerint hajthatatlan abban az elhatározásában, hogy megszakítja korábban felhőtlennek tetsző kapcsolatát mesterével, Kiss Lászlóval. (A békítésről szóló cikk: Csak egy Kiss-közjáték címen itt olvasható) Szerencsésebb lenne persze úgy fogalmazni, hogy a Kovács család döntéseiről van szó, mert

  1. Ágnes szülői egyetértés nélkül aligha határoz fontos kérdésekben;
  2. tárgyalópartnerei szerint a família erős embere Benkei Mária,
  3. bár a szülők elváltak, a legutóbbi időkben a papa, Kovács Károly ismét feltűnt a színen, korántsem mellékesen edzői minőségben.

Januárban még minden szép és derűs: aranyérem a perth-i világbajnokságon, a háttérben megbízható és tőkeerős szponzor, a medence partján pedig a szeretett Laci bácsi. Néhány hónappal később se szponzor, se Laci bácsi.

Az alaphelyzet tiszta és világos: a Kovács család a dicsőség mellett szeretne anyagilag is jól járni (érthető); a szponzor pedig a pénzéért megkövetelhető és minőségi szolgáltatást kíván (ez is jogos). Kovácsék lelki szemei előtt gyaníthatóan Egerszegi Krisztina példája lebeg: ha neki sikerült anyagilag és egzisztenciálisan megalapoznia a jövőjét, miért ne sikerülhetne Ágnesnek is egy kis plusssz... Igaz ugyan, hogy Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, Ágnes pedig még csak az elsőt célozza meg, de a próbálkozás miatt ne törjünk pálcát a Kovács família fölött.

A család és a szponzor között a vita elsődleges forrása az volt, hogy a nagyságrendekben nem sikerült megegyezniük. A zuhanyhíradó szerint előbb a havi apanázs körül támadt vita, ám ezt a gondot a kompromisszumokra hajló (és hajlandó) anyagi támogató gálánsan megoldotta. Kisvártatva kiderült, hogy a Kovács família a korábbinál nívósabb otthonba vágyik: házacskát szeretne. Ezen a ponton gondolhatott először a főszponzor arra, hogy itt bizony az öreg halász és az aranyhalacska története körvonalazódik, ezért megpróbálta a piacgazdálkodás törvényeire hivatkozva normális mederbe terelni a tárgyalásokat - ennyit tudunk adni, kvázi, nekünk a kapcsolat ennyit ér, cserébe ezt és ezt kérjük -, mondhatni, nem sok sikerrel. Időről időre - a múltban és a jelenben - támadtak és támadnak megoldást kívánó gondok, merül(t) fel újabb és újabb kérés és probléma; íme, néhány, a teljesség igénye nélkül...

  • jár-e külön pénz Ágnesnek a közismert, "delfines" reklámért, vagy az azon való részvétel a kötelezettségek része?
  • a család számára megnyugtatóbb lenne, ha három-négy pénzforrás helyett egy helyről, egy összegben kapná a szponzori támogatást;
  • elmenjen-e a sydneyi edzőtáborba a kislány, vagy inkább itthon készüljön az érettségire? (A kinti angol- és matematikatanárt a szövetség fizette volna);
  • megelégedjen-e Ágnes a (másik) szponzor által felajánlott Fiat Puntóval, vagy ragaszkodjon igényesebb típushoz, mondjuk egy Bravóhoz?
  • a klubtárs, ám nem nagyon kedvelt Jakab Dóra úszhasson-e ugyanabban a medencében, mint amelyikben Ágnes?
Kovács Ágnest és "társát" peren kívül kárpótolhatják
A bíróság kedden szeptemberre napolta el annak a pernek a tárgyalását, amelyet Kovács Ágnes és társa indított a CIB Bank ellen - tájékoztatott Kiss László, a világ- és Európa-bajnok úszónő edzője.

Kiss László nem titkolta, hogy a hivatalos "társa" kategórizálás őt takarja, mert az egy évvel ezelőtti egyoldalú szerződésbontás következtében a pénzintézet - az edző és a versenyző megítélése szerint - mindkettőjükkel szemben adós maradt.

A per tárgyalását ugyan elnapolták szeptemberre, de Kiss László jelezte: esély van rá, hogy addig esetleg peren kívül sikerül megegyezniük.

(MTI), 1999. március 16.

Mindezeket betetézte egy, a nyilvánosság előtt máig tisztázatlan indíttatású összezördülés edző és tanítványa között, amelynek látványos kibékülés lett a vége, legalábbis az újságolvasók és a tévénézők ezt gondolták. A nagy összeborulás ugyanis - a jelek szerint legalábbis - porhintés volt csupán, hiszen információink szerint a Kovács család tegnap levelet írt a szövetségnek, amelyben a szakítás mellett érvelt, mondván, hogy az edző a sajtóban lejáratta a lányát, ráadásul kettejük viszonya vészesen megromlott, szakmailag és emberileg csalódtak a mesterben, ilyen hangulatban pedig képtelenség készülni. Az anyuka leszögezte, hogy ezek nem új keletű problémák, s a bajok forrása Kiss László jellemében keresendő.

Vagyis nincs más megoldás, mint a szakítás.

Amihez persze a családnak joga van; ellenben a sportszerető közvélemény okkal gyaníthatja, hogy Kovácsék néhány körrel többet futottak az indokoltnál. Az egyik szponzorral összevesztek (pereskednek); a másiknál túllőttek a célon, mert az meggondolta magát: nemhogy Bravót nem vesz Ágnesnek, de a puntós ajánlatát is visszavonta; ráadásul szakítani akarnak a kislányból világbajnokot nevelő edzővel, és félő, hogy a mondat végén még nincs pont.

Igen egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy miért nem kérdeztük mindezekről Kovácsné Benkei Máriát. Nos, azért nem, mert a hölgy (és a család) napok óta elérhetetlen - bizonyára nem véletlenül. Annyi bizonyos csupán, hogy Ágnes nem jár edzésre - legalábbis úszóedzésre nem -, s miután senki nem magyaráz meg semmit, egyszerre tragikus és komikus az ügy.

S bár annak látszik, még csak nem is magánügy.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes