FONTOS


 

Amerikába megy az immár ötszörös Európa-bajnok
Kovács Ágnes: szabadságra mentem!
------------------------------------------------------------
forrás: SE Nemzeti Képes Sport, 1999.08.3
------------------------------------------------------------

Az ötszörös Európa-bajnok kedden ismét magyar földre lép. Három arannyal a nyakában. Úgy indult Isztambulba, hogy két aranyra reális esélye van. A harmadikra nem sok. Saját magára is rácáfolt ötven mellen. Ahogy akkor mondta, a jobbnál (Baker) is jobbat úszott. Kovács Ági programja a megérkezés után zsúfoltnak ígérkezik. Interjúk itt és ott, televíziós felvételek amot. Persze estére szeretne hazaérni. Várja a nagymama, aki Nyíregyházáról utazott fel a szó szerint aranyos unoka kedvéért. Főzni is fog vacsorára, ági egyik kedvencét - sok van ...

- "Remélem, anyu nem sértődik meg, de a nagymama főz a legjobban a családban. Nem kérdezte, hogy mit készítsen, de nem is kell. Ő minden ételt remekül tálal. Az az igazság, hohy jó volt Isztambulban, de a végére nagyon elfáradtam. Hosszú volt. Mivel bevezették a középfutamokat, a váltóval együtt tízszer úsztam. Fárasztó volt. Pihenni szeretnék végre. "

Ennek megfelelően szeptember elejéig Ágit ne keressék az uszodák környékén. Inkább a Balatonnál (egy-két hetet biztosan eltölt a magyar tenger partján.) Augusztus közepén aztán ismét repülőre ül. Isztambulnál is messzebbre megy Amerikába.

Tavaly is volt, idén is megy. mert imádja az Egyesült Államokat. Persze az út során nem csak a pihenés lesz középpontban. Ági ugyanis a fejébe vette, nyelvvizsgát tesz angolból. Nem is akármilyet, olyat, amelyet a tengerentúli egyetemek is elfogadnak. Mert, hogy nem titok, a kétezres sydneyi olimpia utn szeretne az Egyesült Államokban tanulni. Egyetemi ajánlatai eddig is voltak. Isztambul után pedig várhatóan további kérők kopogtatnak. Persze nem kell megijedni, ha kint is él majd, az úszással nem hagy fel. Sőt, ...

- "Még semmi sem dőlt el, szívesen mennék Amerikába tanulni, de egyrészt jelenleg még képlékeny az ügy, másrészt erről csak a sydney olimpia után lehet szó. Addig csak az úszás lesz az életemben, semmi más. Az érettségin szerencsére túl vagyok, a nyelvtanulás nem annyira megterhelő, egyszóval szeretnék az olimpiára tökéletesen felkészülni. Mert az isztambli Európa-bajnokságra pont a tanulás miatt nem sikerült. Ezért duplán öröm, hogy megnyertem az összes mellúszószámot. "

Egyszóval augusztus közepétől Atlantában időzik és tanul. Lesz kivel gyakorolnia az angolt. Legutóbb barátnőre lelt. Kristy Kowalnak hívják. Hogy ismerős? Hát, persze. A tavalyi perth-i világbajnokságon Ági nyerte a kétszáz mellet, Kowall pedig a százat. A barátság komoly, hetente küldenek egymásnak internetes leveleket. Legutóbb Kowal írt. Hogy mit? Természetesen azt, hogy már nagyon várja a találkozást.



- "Kristyvel tényleg nagyon jó a viszonyom. A perth-i világbajnokság alatt csak egy volt a sok versenyző közül. Nem ismertem. Tavaly viszont volt rá lehetőségem Atlantában. Sokat levelezünk, ő is igényli, hogy elmondjam, mi van velem, és én is kíváncsi vagyok, mi történik vele. Biztos, hogy találkozunk Atlantában, biztos, hogy mint legutóbb, sokat barangolunk majd a városban. Legutóbb nagy élmény volt, hogy egy elegáns étteremben összefutottunk Jean-Claude Van Damme-mal. Még közös fotót is készítettek rólunk."

Egyszóval a pihenésé lesz a főszerep. No nem öröké, szeptemberben megkezdődik az olimpiai felkészülés. Ági is ott lesz az első edzésen. Mert a lendülete a régi, mert nyerni akar mindenhol, ahol elindul. Idén eddig három Európa-bajnoki aranya van és tavasszal hat Világkupa-futamot is nyert. Gyanítható, nincs vége az éremesőnek, hiszen ott lesz a decemberi lisszaboni rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Nem titkolja, ott is minden mellúszó számban.

Akár hat Eb-aranyéremmel is zárhatja a 99-es évet.
Kétezerre is tervez aranyat.
Olimpiait.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes