FONTOS


 

Nem hitelesíthető a rekord, mivel a magyar klasszist elfelejtették doppingvizsgálatra küldeni
Törölték Kovács Ági száz mellen elért Európa-csúcsát

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.04.18
------------------------------------------------------------

Ezért valakinek viselnie kell a következményeket. Amikor Czene Attila, a '95-ös bécsi Eb-n majdnem lekéste a 200 gyors döntőjét, a Magyar Úszószövetség szigorú volt, büntetett. Most is kijár valami hasonló. A hírek szerint ugyanis "elvették" Kovács Ágnes Európa-rekordját, az olimpiai bajnok Sydneyben, a száz méteres mellúszás elődöntőjében hiába döntötte meg a kelet-német Silke Hörner tizenhárom éves Európa-csúcsát (1:07.91), az akkor új Európa-rekordnak hitt 1:07.79-es időeredmény nem hitelesíthető. Nem érvényes, mivel a Magyar Úszószövetség nem csatolt a rekord jegyzőkönyvéhez huszonnégy órán belül elvégzett doppingmintát. Nem csatolt, mert nincs is mit csatolnia, Kovács Ágit ugyanis elfelejtették doppingvizsgálatra küldeni az Európa-csúcs után.

Szakadáti László, az Európai Úszó Liga (LEN) magyar igazgatóhelyettese nem kívánja véleményezni az ügyet, ő csak a tényeket mondhatja. Azok is beszédesek.

- Az Európa-csúcsok hitelesítéséhez szükséges a doppingellenőrzésről szóló bizonylat másképpen nem legális - kezdi Szakadáti László. - A sydneyi olimpián tizenhat Európa-rekord született. Tizenöt esetében megkaptuk a szükséges bizonylatokat, csak Ágnes 100 mellen elért csúcsához nem csatoltak semmit. Természetesen értesítettem a Magyar Úszó-szövetséget, felhívtam a figyelmüket a pótlásra, ám ez nem történt meg. A magyar versenyző 200 mellen elért Európa-rekordjánál igazolták, hogy részt vett doppingellenőrzésen, a csúcsról szóló diplomát el is küldtük neki. A 100 mell esetében viszont tehetetlenek vagyunk, ilyen körülmények között nem tekinthetjük Európa-rekordnak.

Ami tény, Kovács Ági Sydneyben, szeptember 17-én, az elődöntőben úszta azt a bizonyos, immár sajnos érvénytelen 1:07.79-es eredményt. A célba érkezés után azonnal doppingvizsgálatra kellett volna mennie. Huszonnégy órán belül pedig mindenképpen. Nem ment. Ági egyébként szintén értesült arról, hogy törölték a listáról a rekordját.

- Amióta megtudtam, hogy nem hitelesíthető a rekordom, azóta azon gondolkozom, miért nem szólt senki, hogy doppingvizsgálatra kell mennem - mondja Kovács Ági.

- Miért, mi a bevett gyakorlat?

- Itthon, ha valaki bármelyik hazai versenyen országos csúcsot úszik, azonnal hárman ragadják meg, és irány a doppingszoba. Ott kint Sydneyben, azon a bizonyos napon senki sem jött hozzám, és nekem eszembe sem jutott, hogy menjek, a másnapi döntőre, meg a kétszáz mellre koncentráltam, nem arra, hogy mi kell a rekordhoz. Csupán örültem neki, ugyanis négy éve azon dolgoztam, hogy megdöntsem Hörner csúcsát. Tavaly májusban a Monte Carló-i versenyen egy századdal maradtam el tőle, így kiváltképp örültem az Európa-csúcsnak. Sajnos, feleslegesen.

- Kinek a feladata lett volna, hogy a doppingellenőrzésre kisérje?

- A vezetőségből valakinek, többen is ott voltak az elődöntő alatt. Utólag visszagondolva, azon múlt a csúcsom, hogy nem kerültem dobogóra száz mellen. Az érmeseket ugyanis automatikusan ellenőrzik. Csak halkan mondom, kétszáz mellen is az elődöntőben úsztam Európa-rekordot, és ott sem szóltak, hogy menjek doppingra. A hosszabbik távon viszont később nyertem a döntőben, így mintát is vettek tőlem. Ezen múlt, hogy kétszázon még most is én vagyok a rekorder.

- Haragszik valakire?

- Nem, nincs értelme. Magamat tartom Európa-csúcstartónak, az más kérdés, és nem éppen lényegtelen, hogy a hivatalos papírokon továbbra is Hörner rekordja szerepel majd. Nincs mit tenni, meg kell döntenem ismét. Persze, van tanulsága az esetnek, ezután jobban oda kell figyelniük az illetékeseknek.

Kétségtelen. Jobban oda kell figyelni. Egy Európa-csúcs most "elúszott", talán legközelebb ez nem fordul elő. Szakadáti László amúgy nem emlékszik hasonló esetre. Kontinenscsúcsot még nem töröltek ilyen mulasztás miatt. Meglehet, a magyar vezetőket az zavarta meg, hogy Kovács Ági nem a fináléban, hanem az elődöntőben úszott rekordot. Nem jellemző, tán ezért nem működött az automatizmus. Nálunk. A lengyeleknél igen, hiszen Jedrzejczak 200 pillangón szintén az elődöntőben ért el Európa-rekordot. Őt elvitték doppingra. Ő is a csúcstartó.

A hazai szövetség amúgy az 1:07.79-es időeredményt fogadta el magyar csúcsnak. Jelenleg tehát a magyar rekord 12 századdal jobb az Európa-csúcsnál.

Sírjunk vagy nevessünk?

Lapunk cikke nyomán vizsgálatot indított a szövetség elnöksége
Az úszók is nyomoznak Kovács Ági ügyében

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.04.19
------------------------------------------------------------

Tovább gyűrűzik Kovács Ágnes esete, szerdán a Magyar Úszószövetség elnöksége is foglalkozott a lapunk szerdai számában megjelent információval, amely szerint az Európai Úszóliga (LEN) nem hitelesíti a magyar klasszis Sydneyben száz mellen elért Európa-csúcsát (1:07.79)

Nem is hitelesítheti, hiszen a rekord után a szabályokkal ellentétben Kovács Ági nem vett részt doppingvizsgálaton, pontosabban szólva: figyelmen kívül hagyták, hogy 24 órán belüli minta szükséges a hitelesítéshez. Azt, hogy ki hibázott, ma még nem tudni, mindenesetre a honi úszószövetség vizsgálatot indított: Temes Juditot, Deutsch Tamást és Ruza Józsefet bízta meg a tisztázással

Mindenesetre jelzés értékű, hogy a szövetség által kibocsátott közlemény első pontjában rögvest kijelenti: "Kovács Ágnes vétlen a helyzet kialakulásában, és sajnálatos szenvedő alanya valaki(k) adminisztratív hibájának, vagy szokásjogon alapuló szabályértelmezésnek."

A Magyar Úszószövetség közleménye
1. Kovács Ágnes vétlen a helyzet kialakulásában, és sajnálatos szenvedő alanya valaki(k) adminisztratív hibájának, vagy szokásjogon alapuló szabályértelmezésének.

2. A LEN (Európai Úszóliga) vonatkozó szabálya arról rendelkezik, hogy a kontinenscsúcsot elért versenyző a FINA doppingszabályai szerinti eljárásnak köteles alávetnie magát.

3. Az Európa-rekordot regisztráló olimpiai versenyiroda az Európa-csúcs okán nem rendelt el doppingvizsgálatot, de nem tett említést a doppingvizsgálat elmaradásáról a magyar csapat vezetése felé sem.

4. A nemzetközi testületekkel történő egyeztetés alapján pontosítani kell a következő szabályponti értelmezést: "...Az az úszó, aki világrekordot ér el, a verseny befejezését követő 24 órán belül doppingellenőrzésnek kell, hogy alávesse magát." A FINA-szabály ugyanis sehol sem mondja ki, hogy ilyen esetben nem az olimpián intézkedésre jogosult hivatalos doppingbizottság kezdeményezi a doppingvizsgálatot.

Kiss László szövetségi kapitány is a szokásjogot említette szerdán. Szerinte megszokott gyakorlat, hogy a csúcsok elérése után automatikusan doppingellenőrzésre viszik a versenyzőket. Mivel Ági rekordjánál nem jöttek a vizsgálat miatt, eszébe sem jutott, hogy kontrollra kell mennie a versenyzőjének. Nem mellékes megjegyzés: a szokásjog működik, a dobogósokat vizsgálatra viszik. Ági viszont az elődöntőben ért el rekordot - ott nincs automatikus ellenőrzés - és ez az, ami megzavarhatta a magyar küldöttséget. A kapitány amúgy önkritikus: "Magamra haragudhatok, senki másra nem akarom áthárítani a felelősséget."

A szövetség közleményével kapcsolatban (lásd még keretes írásunk) a LEN-irodából közölték, Ágnes Európa-csúcsánál nem a versenyiroda feladata volt a kontroll elrendelése, és mivel Európa-rekordról van szó, az Európai Úszóliga (LEN) szabályzata érvényes, amely szerint a hitelesítést az adott nemzeti szövetségnek kell kezdeményeznie.

Azt, hogy a magyar szövetség vizsgálata milyen eredményt hoz, ma még nem tudni (az elnökség május 16-án esedékes ülésén hallgatja meg a bizottság beszámolóját), az viszont tény, hogy a lengyeleknek nem okozott gondot a csúcshitelesítés. Otylia Jedrzejczak 200 pillangón - Kovács Ágihoz hasonlóan - ugyancsak az elődöntőben úszott Európa-rekordot. A Lengyel Úszószövetség elnöke, Krzysztof Usielski kézen fogta a versenyzőt, és meg sem állt vele a doppingszobáig. Ott elegánsan átnyújtotta a Visa-kártyáját, "lehuzatott" róla ötszáz ausztrál dollárt - ez volt a tarifája a doppingkontrollnak -, majd a minta levétele után a szállodába kísérte a versenyzőt. Néhány nappal később pedig a lengyel szövetség titkárnője feladta a LEN-nek címzett borítékot, amely a szabályoknak megfelelően tartalmazta a szövetség pecsétjével ellátott hitelesítési kérelmet.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy a LEN-irodába a mai napig sem érkezett meg Kovács Ágnes 200 mellen elért Európa-rekordjának a hitelesítési kérelme. Csupán a LEN-iroda jóindulatának köszönhető, hogy - a FINA által megküldött negatív doppingminta alapján - a csúcsot hitelesítették...

Európa-csúcs helyett figyelmeztetés
------------------------------------------------------------
forrás: Sporthírek, 2001.05.16
------------------------------------------------------------

A tavalyi sydneyi olimpián a 200 m-es mellúszás középdöntőjében Kovács Ágnes 2:24.03 perces időt ért, ami Európa-csúcs lett volna, de miután elmaradt az ilyenkor kötelező doppingellenőrzés, szó sem lehetett a hitelesítésről. Az ügyet szerdán tárgyalta a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, s Ruza József csapatvezetőt figyelmeztetésben részesítette a testület.

Az MTI értesülése szerint az esetet kivizsgáló háromtagú bizottság egyhangú határozatot terjesztett a sportág vezérkara elé, megállapítva: többen is hibáztak, de a felelősség Ruzáé.

A fiaskó hosszas elemzése után döntött az elnökség a főtitkár figyelmeztetéséről. Több szakember mentő körülményként értékelte, hogy a rendezők sem hívták fel - mint szokás - a magyar csapat figyelmét a kontrollra.

- Senki nem gondolta, hogy szigorúbb büntetésben kell részesítenünk Ruza Józsefet, aki hosszú évtizedek óta magas színvonalon dolgozik a sportágért - egészítette ki az információt Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke. - A legnagyobb büntetés számára az elvesztett Európa-csúcs, látszik rajta az önmarcangolás, annyira bántja az, ami történt. Régebben, s most is belátta, hogy hibázott.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes