FONTOS


 

Akár kiállítást is nyithatna a plüssgyűjteményéből
Kovács Ági a konyhában is világbajnok

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 1999.09.23
------------------------------------------------------------

A csokis piskótája egyedülálló

Kovács Ági egyre inkább otthon érzi magát a konyhában. Szeret főzni és azt mondják róla, hogy tud is. Talán az sem véletlen, hogy a szobája polcain egymást érik a szakácskönyvek. Nem titkolja, a süteményes kiadványok a kedvencei. Azt is elárulta, hogy melyik süteményének van a legnagyobb sikere. A megfejtés: csokis piskóta. Ági szerint nem csak finom, de hamar elkészíthető.
Angolul olvas
A magyar mellett angolul is olvas a világbajnok. Nem véletlenül, a kétezeres, sydneyi olimpia után várhatóan a tengerentúlon folytatja pályafutását. A szándékáról az Egyesült Államokban is tudnak, több jeles egyetemtől is kapott már ajánlatot. A júliusi isztambuli Európa-bajnokság után három hetet töltött Amerikában, ahol nem csak angolul tanult, hanem tájékozódott is. Arról viszont még nem döntött, hogy melyik egyetem ajánlatát fogadja el.
Budai bérház, első emelet. Egy csöngetés elég, forog a kulcs a zárban. Már várt minket. A szobájába invitál. Az ablaka a körfolyosós belső udvarra néz. Azt mondja, már megszokta, nem zavarja. Mindig itt élt. A szobán meglátszik, hogy egy ötszörös Európa-bajnok lakja. A komódon (régi, koros darab), tucatnyi kupa, serleg. "Az Év sportolója", "A holnap sportolója"...stb. Nem kell kétszer kérni, a fotó kedvéért nyakába vegye az öt Európa-bajnoki aranyérmét. Kettőt nyert Sevillában, hármat Isztambulban. Jól áll neki.

Amúgy plüssállatkákból is tele a padlás. Van itt minden. Koala maci Ausztráliából, ilyen medve, olyan medve, elefánt, delfin. Egy nagy mackó a kedvence. A fotelben lakik. Kilencvennyolcban, a perthi világbajnoki győzelme után kapta. Az íróasztalán --amely számítógépes asztal is egyben, de erről később --nagy kupac levél hever. A heti termés. "És az még semmi" --mondja és egy szatyor után nyúl. Rengeteg levelet kap. Korábban a lányok írtak neki, mostanábban viszont egyre több fiú ragad tollat. Képet kérnek, autogrammal, egy-két kedves szóval. Helyben vagyunk.

A barátairól kérdeznénk, de rögvest kiköti, arról hiába is kérdezzük, hogy van-e barátja és, hogy ha van, akkor ki az. Az életének ez a szelete titkos. A barátnőiről szívesen beszél. Például Balázs Eszterről, akivel csak egy évig úszott együtt, ám azóta is a legjobb barátnője. Sokakkal levelezik --jobbára az interneten keresztül. "Főleg amerikai fiúkkal és lányokkal" --mondja Ági, aki a számítógépet csak kivételes esetben használja a játékprogramok miatt. Most éppen az amerikai érettségi tesztlapját töltögeti. Matematika angolul... Még belegondolni is rossz, ám Ági szerint nem olyan vészes. A szobából természetesen a könyvespolc sem maradhat el. Vernétől Moldováig, számtalan szerző műve megtalálható a polcokon. A szoba dísze viszon két faragott bábu. Dél-Afrikából valók, egy edzőtábor emlékei. Az úszótárs Güttler Károly faragott zsiráfokat hozott, ő pedig faragott szobrokat.

Ági mindennapjaiba nem sok minden fér bele. Reggel edzés, utána pihenés, ebéd és ismét tréning. Ami könnyebbséget okoz, hogy immár befejezte a gimnáziumot, a továbbtanulás az olimpia miatt viszont várat magára. Korábban hajnalonta villamossal, busszal vagy éppen metróval ment edzésre, egy éve viszont autóval jár. Most éppen a Sydney Klub által kapott kocsival. A vezetői engedélyt könnyedén megszerezte, csupán a műszaki vizsgát tette le másodszorra. Az egy év alatt, mindössze egyszer volt gondja a vezetés során, akkor parkolás közben sérült meg az autó egyik oldala. Nem sok.

A szobája falán természetesen a festmények is helyet kaptak valamint egy történelmi felvétel. A képen Kovács Ági jobbján Egerszegi Krisztina ül. A fotó nem tegnap készült, Ági még kevésbé ismert úszó volt. Amúgy arra különösen büszke, hogy együtt versenyezhetett, együtt készülhetett Egérrel. Sőt, közös érmük is van, hiszen mindketten ott voltak a kilencvenötös bécsi Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar női 4x100 m-es vegyes váltóban. Egér háton úszott, Ági pedig természetesen mellen. Idén három Európa-bajnoki aranyat nyert Isztambulban. És még nyerhet hármat, hiszen a novemberi, egy hónapos ciprusi edzőtábor után elindul a decemberi lisszaboni rövid pályás kontinensbajnokságon is. Ott lesz ötvenen, százon és kétszázon is a rajtnál. Szerinte a kisebb medencében sem lesz könnyű dolga, ám reméli, hogy véghez viszi a nem mindennapi bravúrt, azaz, hat (!) Eb-aranyéremmel zárja a kilencvenkilences esztendőt. Tényleg mesés lenne.

Aztán a röpke "családlátogatás" is véget ér egyszer, Ági mesélne még, de mennie kell. Várja a délutáni tréning. Futás, súlyzózás, majd úgy hat kilométer úszás. Délelőtt már úszott ugyanennyit. Csoda, hogy esténként fáradtan esik be az ágyba?

Persze tudja jól, kell a munka ahhoz, hogy eredményes legyen. Mert továbbra is az akar lenni, mindent arra tett fel, hogy az olimpián aranyérmet szerezzen. Volt már világbajnok, Európa-bajnok, Világkupa-versenyt is nyert már, az ötkarikás arany viszont még hiányzik a gyűjteményéből.

A hozzáállását nézve, cirka egy év múlva az is meg lesz...
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes