FONTOS


 

Kovács Ági: 14 századra a yardos világcsúcstól
------------------------------------------------------------
forrás: jp, [origo] 2001.12.17
------------------------------------------------------------

A Ko-Ko Generali klubban Kovács Ágnes olimpiai és világbajnok úszónő beszélt idei esztendejéről, amerikai tanulmányairól és a jövőjéről. Nyáron sikert sikerre halmozott a fukuokai világbajnokságon - egy arany- és egy bronzérmet szerzett -, majd augusztusban Amerikába "költözött", ahol jelenleg marketinget tanul, emellett természetesen az úszással fekszik és kel.


Kovács Ágitól most már az amerikaiak is félhetnek
Tanulás vagy élsport? Ági, mint elmondta, össze tudja egyeztetni a kettőt: "Marketing szakra járok, bár most, az első évben még csak általános tantárgyakat tanulok: földrajzt, matematikát, angolt és egy negyediket, amelyet nehéz lenne magyarra lefordítani, itthon nincs ilyen tárgy" - kezdte Ági, aki elmondása szerint jól érzi magát Amerikában, bár kevés ideje marad a pihenésre: "Reggel korán kelek és edzésre, majd iskolába megyek, délután pedig újra következhet az úszás. Kevés szabadidőmben tévét nézek, moziba megyek, vagy kiruccanok a barátaimmal."

Mivel más hosszak a "divatosak" a tengerentúlon, Áginak alkalmazkodnia kellett az új távokhoz, ám az olimpiai bajnok a 25 yardos (alig több, mint 21 méteres) medencékben is ugyanolyan sikeres, mint a megszokott 25 vagy 50 méteresben: "A Texas állambeli Austinban minden idők második legjobb eredményét értem el: tizennégy századdal maradtam csak el Kristy Koval amerikai rekordjától (amely a medence speciális mérete miatt egyben világrekord is). Mivel azonban ő már befejezte az egyetemet, nem lesz esélye javítani, én pedig még úszhatok jobbat. Legközelebb karácsony másnapján fogok versenykőre lépni, márciusban pedig a legnagyobb versenyen, az amerikai egyetemi bajnokságon veszek részt." Ezt követően nem sokkal újra Magyarországon üdvözölhetjük majd Kovács Ágnest, májusban ugyanis három hónapra hazajön. A legközelebbi "igazi" világversenyre már most készül, a nyáron lesz a berlini Európa-bajnokság, ahol szeretne minél jobb eredményeket elérni és minél több aranyérmet megszerezni.

Az [origo] kérdésére, miszerint mennyiben erősebb, avagy mennyiben különbözik az amerikai mezőny a magyartól, Ági azt válaszolta: "Mivel rövidebb a táv, új nevek is feltűnnek, akik meglehet, nem olyan gyorsak, de jól fordulnak. A mezőny erős, ugyanis az amerikai úszók nagyon jók, azok is jó időeredményeket produkálnak, akiket a világversenyeken nem látunk. Ráadásul a vb-ken csak országonként két versenyző indul, itt pedig a többiek is itt vannak."

Kovács Ági csak karácsonyozni jött haza
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.12.18
------------------------------------------------------------

Márkás társaságot ültetett egy asztalhoz az aPlus menedzseriroda, hétfőn délelőtt a Generali-Kokó Klubban a sikeresen visszatérő Kovács Kokó, az újabb ellenfelét négy menet alatt elintéző Erdei Zsolt, valamint a karácsonyra hazatérő Kovács Ágnes válaszolgatott a tollforgatók kérdéseire. Az aPlus menedzseltjeinek volt miről mesélniük, hiszen Kovács István és Erdei szinte a berlini gáláról érkezett az Aranykéz utcába, Ági pedig több mint négy hónap után tért haza Phoenixből.

Az olimpiai bajnok mellúszó elmondta: csupán néhány napra érkezett Budapestre, hiszen az Arizona State University úszócsapatával december 29-én már versenyezni fog.

"Jól döntöttem, amikor a phoenixi egyetem ajánlatát fogadtam el, a tanulás és az úszás is remekül megy, kétszáz yard mellen például Austinban az amerikai rekordot is megközelítettem" - mondta Kovács Ági, aki jövőre a márciusi egyetemi bajnokság döntőjét és természetesen a júliusi, berlini Európa-bajnokságot tartja fő versenyének.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes