FONTOS


 

Kovács Ági NCAA-rekordot úszott 400 vegyesen
------------------------------------------------------------
forrás: [origo] 2002.01.29
------------------------------------------------------------

Az Amerikában tanuló Kovács Ágnes csapata mindkét hétvégi mérkőzésén vereséget szenvedett, de az olimpiai bajnok magyar úszó egyénileg nagyon jól teljesített: három-három első és második helyezést szerzett, és megdöntötte az amerikai egyetemi rekordot 400 méter vegyesúszásban.


Ági szabadidejében az egyetem amerikaifocistáinak is szurkol
A pénteki, San Franciscóban rendezett viadalon az egyetemi bajnokságban harmadikként rangsorolt Arizona State University a 6. University of California ellen szállt medencébe, és a magyar "légiós" 200 mellen az 1., 100 mellen és 200 vegyesen a 2. helyen végzett. A hazaiak ennek ellenére 135-108-ra legyőzték az arizonaiakat.

Szombaton az első helyen álló Stanford volt az ellenfél, ellenük Ági 100 mellen megint 2. lett, de 200 mellen ismét és 400 vegyesen szintén az 1. helyen ért célba, az utóbbi távon megdöntötte az egyetemi rekordot is. A Stanford 182-118-ra verte egyébként Kovácsékat.

A város és a verseny annak ellenére jó benyomást tett Ágira, hogy a pénteki érkezés egy kissé "rázósra" sikeredett: a San Franciscó-i repülőtéren egy a kifutópályán rekedt gép miatt Ágiék gépének hírtelen ismét a levegőbe kellett emelkednie, és hosszasan köröztek a város felett, mire újra leszállási engedélyt kaptak. Az elmúlt időszak tragédiái után nem csoda, ha az úszónő nem éppen nyugodtan élte meg ezt a kis kalandot. Saját bevallása szerint még órákkal a leszállás után is remegett félelmében.

Ági a versenyekkel párhuzamosan rengeteget tanul az Arizonai Állami Egyetemen. Ebben a félévben öt új tantárgya van: angolt, matematikát, pszichológiát, gazdaságtant és zenetörténetet tanul. A versenyek miatt sokat hiányzik az óráiról, de a sportolók mellé kirendelt segítők megkönnyítik számára a tanulást. Ági egyébként nagyon büszke arra, hogy egyre kevésbbé szorul a segítők támogatására, hiszen már szinte mindent megért mind a magánéletben, mind a tanórákon.

Kovács Ági remekel a tengerentúlon
------------------------------------------------------------
forrás: Pincési László, SZTÁRSport 2002.01.29
------------------------------------------------------------

Habár Kovács Ágnes kiváló teljesítményt nyújtott az Arizona State University színeiben, csapata mégis vereséget szenvedett a Stanford elleni egyetemi viadalon. A magyar olimpiai bajnok úszónő két elsősége (200 és 400 yard mellen) mellett két ezüstérmet is szerzett.

A swimnews.com értesülései szerint a legjobb egyetemnek számító Stanford az Arizona State Universityvel sezmben is megőrizte veretlenségét, miután az egyetemek közötti úszóversenyt 188-112-re megnyerte úgy, hogy a 16 viadalból 13-at megnyert. A három arizonai sikerben oroszlánrészt vállalt az Egyesült Államokban, pontosabban Phoenixben tenuló olimpiai bajnok Kovács Ágnes is, aki a 4x50 yardos gyorsváltó elsősége mellett két számban, 200 és 400 yardon is első tudott lenni.

Ugyan 100 yardon még kikapott a stanfordi Sophomore Tara Kirktől, aki ezzel sorozatban 13. sikerét érte el a távon, de időeredménye (1:01.17) alig maradt el a győztestől (1:00.66). Ági 200 yardon aztán visszavágott Kirknek, és 2:10.40-as eredménnyel első lett, csakúgy, mint 400 yardon (4:13.95). Hogy kerek legyen a történet, olimpiai bajnokunk még vízbe szállt a 4x50-es vegyesváltóban is, ahol szintén ezüstérmes lett.

Ami az Amerikán kívüli rövidpályás idényt illeti: a berlini viadallal befejeződött a világkupa. A sorozat két legjobbjának az amerikai Ed Mosest és a szlovák Martina Moravcovát választották, így mindketten 58-58 ezer euróval (14 millió forint) gazdagodtak. Emellett Moses még egy Volkswagen boldog tulajdonosa is lett, miután őt választották a berlini verseny legjobbjának.

Visszavágott Kirknek
Kovács-tripla Stanfordban

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.01.29
------------------------------------------------------------

Habár az Arizona State University női csapata alulmaradt a Stanford elleni idegenbeli egyetemi versenyen, Kovács Ágnesre továbbra sem lehet panasza a phoenixieknek. A magyar olimpiai bajnok kétszáz yard mellen és négyszáz yard vegyesen nem talált legyőzőre (és tagja volt az Arizona 4x50 yard vegyesen győztes váltójának is), száz yard mellen viszont megelőzte a stanfordi Tara Kirk. Hogy ki? Elég legyen annyi, száz és kétszáz yard mellen is Tara Kirk nyert a legutóbbi egyetemi bajnokságon. Nos, Amerika bajnokával 1-1-re végzett hétszeres Európa-bajnokunk, ugyanis a száz yardon elszenvedett szűk vereségért kétszáz yard mellen vágott vissza. Itt nem volt esélye a stanfordi egyetemi csapat legjobbjának.

Egyetemi verseny, Stanford

Nők

Stanford-Arizona State University 188:112

100 yard mell: 1. Kirk (Stanford) 1:00.66, 2. Kovács Ágnes (Arizona State) 1:01.17. 200 y mell: 1. Kovács Á. 2:10.40, 2. Kirk 2:11.28. 400 y vegyes: 1. Kovács Á. 4:13.95, 2. Ripple (Stanford) 4:15.04. 4x50 y vegyes váltó: 2. Arizona State (Shald, Kovács Á., Mauro, Hedenskog) 1:42.86

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes