FONTOS


 

Nagy József újra Amerikában dolgozik
Elégia egy mesterért

------------------------------------------------------------
forrás: (jánosy), A színes Sport 2001.09.02
------------------------------------------------------------

Észrevétlenül ment el. Igaz, úgy is jött. Nem szavaival, nagy hangú nyilatkozataival akarta megváltani a hazai úszóvilágot. Sokkal inkább eredményeivel. Küszködött, harcolt a maga csendes módján, nagyobb feltűnés nélkül nevelte a jövő úszógenerációját.

Nagy József mesteredzőnek most elege lett a hazai kisipari módszerekből, az intrikákból, a szegényes fizetésből. Elfáradt, és tízszer, húsz-szor annyi fizetésért Amerikába, egy Washington közeli városba ment.


Csak egy videokazetta maradt Józsi után...

Az ő és tanítványa nevétől volt hangos az Egyesült Államok sportsajtója a barcelonai olimpia idején. Mike Barrowman fantasztikus világcsúcscsal nyert a 200 méteres mellúszásban. Azóta sem sikerült senkinek sem megdöntenie a rekordot. Amerika a lábai előtt hevert, mégis hazajött, itthon akart nagyot alkotni. Nem tudta, mire vállalkozik.

Minden szépen indult. Rátonyi Gábor, a BVSC úszó-szakosztályának igazgatója ajánlott munkát neki a Szőnyi úton. Új uszoda, új lehetőségek. De rövid idő múlva mindkettőjüknek menni kellett.

A Tüzér utcában találtak új otthont. Fiatal, de tehetséges tanítványok sora, egyre figyelemreméltóbb eredmények. Az olimpiai bajnok Rózsa Norbert is nála készül egy ideig. Mint később kiderül, hiába, mert máig nem tudni miért, de elváltak útjaik.

S közben évek óta folyton hívják, csalják Amerikába. Mindig ellenállt. Egészen mostanáig...

Búcsúzóul egy videokazettát küldött, melyet hamarosan a széles nyilvánosság is láthat. Segítségével talán mindenki megérti - ha elfogadni nem is tudja -, miért ment vissza Amerikába Nagy József.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Nagy József