FONTOS


 

"Vissza kell mennem Széchyhez" -- közölte az olimpiai bajnok
Nagy József nem tudja, miért hagyta el Rózsa

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.04.21
------------------------------------------------------------
Nem így történt
Rózsa Norbert arra ébredt, hogy edzőt vált. Van ilyen... Nála elég gyakran. Széchyt eddig kétszer hagyta ott. Nagyot most először. Rózsa Norbert viszont most úgy gondolta, elég a suta, félresikerült váltásokból. Most nem menekül Ausztráliába, most nem kerüli az újságírókat, most szemtől szembe elmondja az érintetteknek, mi miért történt. Rózsa tehát tanulva a korábbiakból, előbb közölte Naggyal a döntését, és csak utána ment fel Széchy lakására. Naggyal hosszasan elbeszélgetett, minden kérdésére válaszolt, majd megölelte, és még a kapuból is visszaintegetett. Aztán felhívta az újságírókat, ha érdemesnek találják arra, igazán eljöhetnének a sajtótájékoztatójára. Pogácsa és ásványvíz mellett szívesen elmondaná a váltás okait, még fotózni is lehetne. A tájékoztatón hosszan méltatta Nagyot, még hosszabban Széchyt, a kérdésekre kimerítő választ adott, és pogácsából is hozatott még egy tányérral.
Megint nem így történt...
A jelek szerint a kétéves mosolyszünet nem ártott meg Széchy Tamás és Rózsa Norbert kapcsolatának, az ismét együtt dolgozó kettős információink szerint csütörtökön is találkozott. Úgy tudjuk, Széchy mindenképpen a korábban olimpiai győzelmet hozó úszótechnikára akarja átállítani tanítványát, az elkövetkező hetekben ennek jegyében teszteli majd a bajnokot. Jóllehet Széchy egyszer már sikeresen visszavezette tanítványát a világelitbe (kilencvennégyben, a római világbajnokságon két számban is nyert az ausztráliai önkéntes száműzetésből visszatérő versenyző), az úszópápának is vannak kétségei. Az uszodák Öregje amúgy nem kíván nyilatkozni Rózsa visszatéréséről -- korainak tartja --, az olimpiai bajnok pedig szokásához híven, a kínos helyzetek esetén nem keresi a tollforgatók társaságát.

Széchy és Rózsa tehát munkához látott, az elhagyott tréner, Nagy József pedig, állítása szerint, továbbra sem sejti, mi áll a szakítás hátterében.

-- Fogalmam sincs, mi az oka Norbi távozásának. Mindenesetre, amit nekem mondott a búcsúzásnál, az sokatmondó -- mondja Nagy József.

-- Miért, mit mondott?

-- Szerdán reggel meglehetősen feldúltan érkezett edzésre. Akkor kért meg arra, hogy beszéljünk. Azt mondta, nem akar köntörfalazni, neki vissza kell mennie Széchyhez.

-- Az okokat nem ecsetelte?

-- Csak annyít kérdeztem, hogy ezt ő találta-e ki. Erre csak annyit válaszolt, nem, de vissza kell mennie.

-- Furcsa...

-- Ön mondta.

-- Vannak feltételezései arról, hogy ha nem Rózsa találta ki a visszatérést, akkor ki mozgatja a szálakat?

-- Nem foglalkozom feltételezésekkel, annál több dolgom van. Nézze, Norbi tisztességes, becsületes ember, cseppet sem haragszom rá. Más kérdés, ha, mondjuk, holnap megtudom, ki áll a háttérben, lehet, hogy arra haragudni fogok. Most csak rossz kedvem van, mást nem érzek. Azon viszont el kell gondolkodni, mi történik a magyar sportban. Ez az eset is lökést adhat a gyorsabb gondolkozáshoz.

-- Akkor én sem köntörfalazok. Visszamegy Amerikába dolgozni?

-- Minden lehetséges...
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Nagy József