FONTOS


 

Reményi Diána nem tett le az olimpiai éremről
Ússzál, ne háborúzz!

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.03.27
------------------------------------------------------------

Soroksáron él, szombatonként egy belvárosi teaházban időzik, szereti a színész Russel Crowe-t, az iraki háborúból ellenben nem kér. Reményi Diána - hiszen róla van szó - ennek jelét is adta a Komjádi uszodában rendezett versenyen, hiszen a Bp. Spartacus úszólányaihoz hasonlóan, ő is a béke egyezményes jelével ellátott pólóban vonult fel a rajthoz és az eredményhirdetéshez.


Reményi Diána 400 méter vegyesen világszinten is jegyzett idôeredményt úszott
Az ússzál, ne háborúzz elvnek tökéletesen megfelelt, hiszen 400 méter vegyesen megúszta a barcelonai világbajnokság szintidejét, 200 méter mellen pedig alig maradt el tőle. Vegyesen ráadásul világszinten is jegyzett eredményt produkált.
"Pedig úgy volt, hogy el sem indulok négyszáz vegyesen - mondja Reményi Diána. - Szombaton kétszáz mellen alig maradtam el a vébészinttől, ám éppen a kis különbség miatt kicsit elment a kedvem. Azt mondtam az edzőmnek, Turi Györgynek, nagyon megviselne, ha vasárnap vegyesen is hajszállal csúsznék le a szintről, így inkább kihagynám a számot. Azt válaszolta, nem, elindulok és megúszom. Megint neki lett igaza ... "
A Spartacus 17 éves reménysége a felnőttek között Európában mellen és vegyesen is az ötödik számú versenyzőnek számít. Az ifjúságiak között viszont ő volt az egyik kiválasztott. Háromszor nyert Európa-bajnokságot, ezüstből is hármat termelt és egy bronz is akadt. A felnőttérem ugyanakkor még várat magára.
"Mint minden úszó, én is azzal kezdtem neki a sportnak, hogy olimpiai bajnok akarok lenni. Azonban legyünk reálisak, erre kevés esélyem van. Arról viszont nem tettem le, hogy jövőre érmet nyerjek az athéni olimpián. Ehhez persze még rengeteget kell fejlődnöm, de miért ne lenne így? Az idei világbajnokságon talán még korai lenne az érem, a legfontosabb, hogy vegyesen és mellen is bekerüljek a döntőbe. A mellúszást jobban szeretem, Gyuri bácsi szerint viszont vegyesen jobbak az esélyeim, szerinte ott érhetem el egyszer a várva várt érmet."
Gimnáziumba jár, ám az érettségi után ő egyáltalán nem kívánkozik valamelyik amerikai egyetemre. Azt mondja, annál sokkal jobban szereti Magyarországot, a családját, hogy évekre máshová költözzön. Itthon akar majd továbbtanulni, és már azt is tudja, mit szeretne dolgozni.

"Amerika nem érdekel, nagyon jól érzem magam itthon is. Lehet, hogy meglepő, de gyógymasszőrnek készülök. Izgalmas pályának tartom. Talán egyszer én leszek az úszóválogatott masszőre. Persze ez még odébb van, előbb a medencében kell kihoznom magamból a maximumot."
Reményi nem politizál, az iraki háború okait is csak sejti, azonban nem tagadja: ellene van mindenféle fegyveres konfliktusnak. Éppen ezért nem volt kérdés számára, hogy a békét hirdető pólóban szerepel a Komjádi uszodában. Főszereplőnknek amúgy példaképe is van, az olimpiai bajnok úszó, Székely Éva. Nem csupán azért, mert egy napon született az ötkarikás aranyérmessel, a könyvei is nagy hatást tettek rá.
"Minden könyvét elolvastam, a Sírni csak a győztesnek szabad című különösen megfogott. Éppen ezért írtam neki egy levelet, majd később személyesen is találkozhattam vele. Legutóbb ő keresett meg, biztatott, hogy a hit és az akarat idővel meghozza gyümölcsét. Hiszek neki, már bizonyította ... "

ÚSZÁS

KÉPEK

  
  Reményi 2003.06.23

 
LINKEK

  Reményi Diána