FONTOS


 

Kovács Ági és Risztov Éva egy medencében
Szerdától Turi György a Spartacus úszóinak a vezetőedzője
------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, A színes sport 2000.11.08
------------------------------------------------------------

Az olimpián szerepelt úszóink többsége még pihen, az Atlantában aranyérmes Rózsa Norbert például még arról sem nyilatkozott, hogy folytatja-e. A Sydneyben ötödik helyezést elérő férfi vegyes váltó tagjai közül a 32 éves Güttler Károly viszont már döntött, tovább versenyez, sőt, már el is kezdte a felkészülést a Spartacus uszodájában. A hátúszó Horváth Péter pedig reggelente a Komjádi uszodában edz.

Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes a megérdemelt pihenőjét tölti, december 3-án az egri uszodaavató gálán fog legközelebb szerepelni, majd a tervek szerint január elején kezdi el a felkészülést a világbajnokságra. Az olimpiai bajnoknő megváltoztatta a korábbi elképzelését, és nem januárban, hanem csak 2001 szeptemberében kezdi el az egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban. Kiss László szövetségi kapitány elmondta, hogy volt tanítványa így nyugodtan készülhet a világbajnokságra, és itthon tökéletesítheti angol nyelvtudását.

Szerdán délelőtt a Bp. Spartacus úszószakosztályának az edzői és az egyesület vezetői tanácskoznak - Kiss László vezetőedző nyugdíjba vonul -, és döntenek az új felállásról. Nem titok, hogy a jövőben Turi György lesz a vezetőedző, és valószínűleg ő irányítja majd Kovács Ágnes, sőt a hódmezővásárhelyi Risztov Éva edzéseit is.

A háromszoros ifjúsági Európa-bajnok, tizenkétszeres fenőtt magyar bajnok Risztov Éva szombaton ugyanis Hódmezővásárhelyről Budapestre költözik. A magyar úszósport egyik legnagyobb ígérete az olimpia után úgy határozott, hogy szakít a mesterével, Bán Sándorral, és a világ egyik legeredményesebb úszóműhelyében, a Bp. Spartacusban próbál úgy felkészülni, hogy felvehesse a versenyt a világ legjobbjaival.

- A hosszú és fárasztó idényt kipihentem. Már elkezdtem a száraz felkészülést, futottam és erősítettem. Hétfőn pedig elkezdem az edzést a Kőér utcai uszodában - mondta a tizenöt éves Risztov Éva, aki nem egyedül vág neki a világ meghódításának, az édesanyjával költözik Pestre.

- A vásárhelyi barátok segítségével sikerült megfizethető lakást bérelnünk Pesten - magyarázta Molnár Ágnes, Éva édesanyja. - Már fent voltunk, és berendeztük jövendő otthonunkat. A lányom a Csik Ferenc Gimnázium tanulója lesz, az iskolában nagyon kedvesen fogadták. A férjem és a fiam itthon marad Hódmezővásárhelyen. Nagyon nehéz döntés volt, de úgy gondoltuk, hogy Éva érdekében meg kell próbálnunk ezt a lehetőséget.

Az ifjúsági Európa-bajnok, a város egyik büszkesége továbbra is a Hódtáv színeiben fog versenyezni. A Spartacus ugyanis nem adott be átigazolási kérelmet, amiben az is közrejátszott, hogy az új szabály szerint a fővárosi klubnak nevelési költségtérítést kellene fizetnie a Hódtávnak.

- Mi nem csábítottuk Évát Pestre - mondta Turi György, - de amikor megkerestek, segítettünk, hiszen a sportág érdeke, hogy ne vesszen el. Remélem, sikerül beilleszkednie a csapatba, és a fejlődése töretlen lesz, s akkor továbbra is dicsőséget szerezhet Hódmezővásárhelynek. Az átigazolása egyelőre nem aktuális, igaz, a Spartacusnak nem is lenne pénze arra, hogy kifizesse a nevelési költségeket.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva