FONTOS


 

Risztov Éva szenzációs hete
------------------------------------------------------------
forrás: Hódmezővásárhely
------------------------------------------------------------

A 101. felnőtt úszóbajnokságot rendezték meg az elmúlt héten Budapesten, a Komjádi uszodában. A hét főből álló Hódtáv SC versenyzői különítménye szenzációsan szerepelt. Risztov Éva a hét nap folyamán hét versenyszámból hatot (!) megnyert, egyszer pedig második lett. Nagy Gergely eredményével kivívta a jogot az ifjúsági Európa-bajnokságon való indulásra, dobogón végzett a vásárhelyi női váltó és a fiatal Halász Gábor is bejutott a leghosszabb úszószám döntőjébe. Bán Sándor vezetőedző tanítványai összesen hat arany, egy ezüst és két bronzérmet nyertek, mellette négy negyedik és egy-egy ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik helyezést értek el.

Hétfőn: Éva beköszönt

Az OB első napján négy számban avattak bajnokot. A két férfi számban a vásárhelyiek nem voltak érdekeltek, annál inkább a női 400 méteres vegyesúszásban, ahol Risztov Éva több, mint 2 másodperces előnnyel 4:52,75 perces idővel (az országos csúcs: 4:36,54 Egerszegi Krisztina 1992) győzött görög vetélytársa előtt, így az első napon bajnokként köszönt be a női mezőnynek. A 4x100 méteres női gyorsváltóban a Hódtáv SC Csernák Mariann, Lukács Lilla, Hegedűs Lilla, Hegedűs Diána, Soóki Annamária (majd helyette a döntőben Risztov Éva) 4:04,60 perces idővel a negyedik helyen ért célba.

Kedd: érmes a női váltó

A második nap hat döntőjéből kettőben indultak vásárhelyi úszók. A férfi 100 méteres mellúszás jelentette a nap versenyét, ahol Nagy Gergely egyéni csúccsal, 1:05,98 perces idővel a világ legjobbjai közé tartozó Rózsa Norbert és Güttler Károly, valamint a fiatal szentesi reménység Bessenyei Tamás mögött negyedik lett. Dobogóra állhatott viszont a vásárhelyiek 4x200 méteres női gyorsváltója, amely -- Risztov, Lukács, Hegedűs, Csernák összeállításban -- 8:46,61 perccel a Dunaferr és a Honvéd váltója mögött a harmadik helyen ért célba.

Szerda: arany a klasszikus távon

Négy döntő, közöttük a férfi és női 100 gyors szerepelt a nap programjában. A klasszikus sprinttáv női versenyében -- ekkor még a szakembereket is meglepve -- Risztov Éva csapott elsőként a célba 57,66 másodperces (az országos csúcs: 56,88 Ormos 1986) kiváló idővel, míg klubtársa, Csernák Mariann 1:00,05-tel a táv végére kissé elmerevedve nyolcadik lett. Nagy Gergely egyik kedvelt távján, a 200 méteres vegyesen indult. Itt az olimpiai bajnok Czene Attila győzött, Gergely 2:12,89-cel a döntő hatodik idejét úszta.

Csütörtök: Gergely ott lesz az IFI EB-n

Öt döntő röpke két óra alatt. A 800 méteres női gyorsúszás előtt mindenki a tavalyi bajnok (9:06,72-vel nyert 1998-ban) Risztov Éva sikerét várja és ez így is történik. A Hódtáv úszónője több, mint 15 másodpercet javítva tavalyi idején, 8:51,69-cel győz (az országos csúcs: 8:36,03 Csabai Ágnes 1988), de így is csak pár méterrel előzi meg gyulai vetélytársát, Kovács Kornéliát. Következett a 200 méteres férfi mellúszás döntője, ahová Nagy Gergely a harmadik legjobb idővel került be. A döntőben ugyan Rózsa és Bessenyei még megelőzte a vásárhelyi úszót, de harmadik helyét jelentő 2:21,93 perces ideje elegendő arra, hogy bekerüljön az ifjúsági Európa-bajnokságon induló magyar csapatba. A nap utolsó döntője a 200 női vegyes volt. Risztov Éva a 800-as döntő után, az első két hosszt követően még vezet a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb női egyéniségének tartott Kovács Ági előtt. A harmadik hosszon -- a mellen -- Éva visszanézett és ezt az ütemvesztést a kiváló mellúszó Kovács kihasználja, átveszi a vezetést és győz. Éva 2:20,29 perccel második.

Péntek: az erőgyűjtés napja

Hat bajnokot avatnak ezen a napon, de a vásárhelyiek csak a leghosszabb számban, az 1500 méteres gyorsúszásban érdekeltek, ahol a mindössze tizenötödik évében járó Halász Gábor 17:39,74-gyel hetedik lett.

Szombat: Risztov névtől hangos az uszoda

Három férfi és két női döntő a programban. Ez utóbbiak között a 200 gyors Risztov Évával, akitől már az lenne a meglepetés, ha nem ő nyerne. Nos, ezúttal is elmarad a meglepetés, hiszen Éva nyer 2:04,06-tal (az országos csúcs: 2:02,10 Ormos 1986), több, mint két másodperces előnnyel.

Vasárnap: csodálatos befejezés

Nyolc aranyérem vár még gazdára a befejező nap kezdetén. A három férfiszámban nincs vásárhelyi induló, az öt nőiből viszont négyben érdekeltek a Bán-tanítványok. 50 méter gyorson rendkívül szoros versenyben Csernák Mariann 27,30-cal csak hajszállal marad le a dobogóról és negyedik. 400 gyorson Risztov Éva végig vezetve hatalmas fölénnyel, közel öt másodperc előnnyel, 4:17,24 perces időeredménnyel (az országos csúcs: 4:12,40 Orosz Andrea 1985) ötödik egyéni bajnoki címét nyeri. Az utolsó egyéni döntőbe, a 200 méteres pillangóba két vásárhelyi lány is ott van a nyolcas döntőben. Risztov Éva remekül versenyezve nyer 2:14,52-vel (az országos csúcs: 2:10,70 Egerszegi Krisztina 1993) a tavalyi bajnok, Csapó előtt. Dicséret illeti Hegedűs Diánát is, aki 2:23,33-mal ötödikként csap célba. A befejező számban, a 4x100 méteres női vegyesváltóban a Honvéd-váltó nyer. A Hódtáv SC (Risztov, Lukács, Hegedűs, Csernák) 4:33,52-vel negyedik.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva