FONTOS


 

"Nem tagadom, nagyon elfáradtam"
Risztov: aranyos vásárhelyi tini
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.08.01
------------------------------------------------------------

Immár Európa is megismerte a nevét. A névjegye mutatósra sikeredett, a vasárnap véget ért dunkerque-i ifjúsági Európa-bajnokságon öt érmet nyert, ebből hármat ötvöztek arannyal. A 15. évében járó hódmezővásárhelyi tiniről, Risztov Éváról van szó, aki egyelőre megállíthatatlan.

Hároméves volt, mikor a Vásárhelyen élménybeszámolót tartó Egerszegi Krisztinával találkozhatott. A nyakába kapaszkodott, nem akarta elengedni. A kapcsolatuk azóta is tart. A francia városban is az Egértől kapott, fekete, HUN feliratú sapkában tempózott, és szokásához híven minden rajt során azt hajtogatta magában: "Segíts, Krisztina!" Most is segített...

A dunkerque-i napok során Risztov -- nem árt ismételgetni -- 400 és 800 gyorson, valamint 200 pillangón lett első. Saját bevallása szerint a négyszáz gyors volt csak rizikós:

-- A legnehezebben nyolszázon nyertem, a legértékesebb győzelem viszont a négyszázas volt, hiszen ott előzetesen egyáltalán nem voltam biztos az aranyéremben -- mondja Risztov, aki, ne feledjük, első éves ifista. Ha a város nem is, az esemény elvarázsolta az alföldi tehetséget:

-- Remek hangulatú verseny volt, szerintem a színvonalra sem lehetett panasz. Örülök, hogy ilyen jól sikerült az első ifjúsági Európa-bajnokságom.

Éva a 200 pillangó után Dunkerque-ben 400 és 800 gyorson is megúszta az olimpiai kiküldetéshez szükséges szintidőt. Tizenöt évesen három számban is indulhat!

-- Megterhelő lesz, de minden vágyam az volt, hogy kijussak Sydneybe -- folytatja Bán Sándor tanítványa. -- Még nem döntöttük el, hogy melyik szám lesz a hangsúlyos, de időnk sem volt rá, hiszen vasárnap este ért véget az Eb. Egyelőre pihenni szeretnék, mert nem tagadom, nagyon elfáradtam.

Risztov amúgy a román Mocanuval holtversenyben lett az Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője. Mocanu néhány hete, a helsinki felnőtt Eb-n is érmeket nyert. Reméljük Risztov esetében sem lesz másként...

Szerdától vasárnapig Athénban rendezik a nyílt görög bajnokságot. A viadal magyar szempontból is izgalmasnak ígérkezik, hiszen többen a görög fővárosban szeretnék megúszni az ötkarikás szintidőt. Az olimiai bajnok Rózsa Norbert, valamint a pécsi Bodor Richárd 100 és 200 mellen tesz próbát, Kovács Krisztina a 100 mellen, Nyíry Anna és Szép Edina pedig a hírek szerint 100 háton szeretne szintidőt teljesíteni.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva