FONTOS


 

Nem tudta fizetni a lakbért, így majdnem az utcára került a Spartacus klasszisa
Risztov Éva ezüstről indul

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.05.07
------------------------------------------------------------


Ha aranyérmet nem is ígérhet, Risztov Éva annnyit szívesen elôrebocsát, hogy küzdeni tudásból Madridban is jelesre vizsgázik (fotó: Meggyesi Bálint)
– Látta a nyolcszáz méter gyors Európa-bajnoki nevezési listáját? Se Stockbauer, se Henke. A nagyobb baj: se Risztov…
– Ha előre tudom, hogy egyik német sem lesz ott Madridban, talán felkészülök a nyolcszáz méter gyorsra is, ám már korábban eldőlt, ebben a számban most nem indulok az Európa-bajnokságon.
– Tegyük hozzá: ezüstérmesként…
– Két éve Berlinben négy számban indultam, kaptam is hideget-meleget, hogy ha csak háromban szerepelek, biztosan nyerek egy aranyat, de ez nem így volt. Így is a maximumot hoztam ki magamból, és az akkor négy ezüstérmet ért. Ígérem, most sem lesz panasz a küzdeni tudásomra. A nyolcszáz méter gyorsot amúgy nem végleg vetettük el, úgy tűnik, az olimpiai program olyan, hogy ez is belefér.

– Berlinben, majd tavaly a barcelonai világbajnokságon összesen hét ezüstérmet nyert, és legyünk reálisak: a spanyol fővárosban is a két ezüstöt készítik Risztovnak, hiszen négyszáz méter vegyesen az ukrán Klocskova, kétszáz méter pillangón pedig a lengyel Jedrzejczak meglehetősen nehéz falatnak tűnik.
– Azért én megpróbálom. Klocskova jéghideg profi, mindig azt hozza, ami a győzelemhez kell. Jedrzejczak ellenben rapszodikusabb, Berlinben világcsúccsal nyert, de volt olyan vébé, ahol a verseny közben leállt, mert vizet nyelt. Azért ez ritka.
– Melyiküket utálja jobban?
– Én nem utálok senkit, sőt, Klocskovát kedvelem. Rendes lány, mindig mosolyog, ha találkozunk, és ha nem az ő számában úszom, még drukkol is nekem.
– Nem mindegy, hogy mosolyogva vagy szúrós szemekkel verik meg?
– Ô emberként más. A németek például a rajt előtt általában felfalnak a szemükkel, érzem a tekintetükön, hogy én vagyok az ellenség. Klocskova nemcsak kiváló úszó, de igazi sportember is.
– Szóval két ezüsttel számoljunk?
– A két ezüst az alap, azon dolgozom, hogy legalább az egyik arannyá változzon. Tudom, hogy nehéz lesz, de nem teszek le arról, hogy nagymedencében is Európa-bajnok legyek.
– Hallottam egy rémhírt…
– Éspedig?
– A pletykák arról szóltak, hogy Risztov Éva felszólítást kapott az önkormányzattól, hogy napokon belül költözzön ki a lakásából, ugyanis nem fizeti a lakbért. Igaz?
– Pontos a megfogalmazás.

Hónapokig nem kapott fizetést, de jön Britney Spears

Risztov Éva
Született: 1985. augusztus 30., Hódmezôvásárhely
Klubja: Bp. Spartacus
Edzôje: Turi Gyögy
Legjobb eredményei: 3x vb-2. (400 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2003.),
4x Eb-2. (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2002.), vb-3. (800 m gyors, 2003.), 5x rövid pályás Európa-bajnok (800 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2002.; 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2003.), rövid pályás Eb-3. (800 m gyors, 2003.)
–Az ember pedig azt gondolná, semmi gondja, nyitott sportautóval flangál, éli az életét, mint az ország Évikéje. Ehhez képest kilakoltatás… Mi történt?
– Nem akarom túldramatizálni, de várható volt, hogy bekövetkezik. Tudni kell, a klubom – mint sok más egyesület Magyarországon – komoly bajban van, én sem kaptam hónapokig fizetést, és a Gerevich-pénzem sem érkezett meg. A fizetésemből és az alapítvány pénzéből meg tudok élni, de ha nem rendszeresen kapom – pedig mindkettő havi juttatás –, én is kerülhetek ilyen helyzetbe. Azóta egyébként rendeztem a lakbér egy részét, tehát maradhatok. Ráadásul április végén megkaptam a barcelonai világbajnoki ezüstérmekért az állami jutalmamat.
– A világbanokság tavaly nyáron volt…
– Jól emlékszik, de az a fontos, hogy végre megkaptam.

– Ha azt mondom, május huszonharmadika?
– Erre én azt mondom, Britney Spears-koncert Budapesten.
– Várja már?
– Az nem kifejezés. Britney a nagy kedvencem, vagy ötven plakátja van a falamon, sőt, még a paplanomon is ő szerepel. Nagyon szeretnék találkozni vele, csak azt nem tudom, hogyan intézzem el.
– Mit kérdezne tőle?
– Sok mindent, de szerintem megszólalni sem tudnék a megilletődöttségtől. Biztos azt érezném, mint amikor a példaképemmel, Egerszegi Krisztinával találkozom. Mindig elhatározom, hogy okosakat kérdezek, erre ha néha összefutunk, csak hebegek-habogok.
– Ajándékot is adna neki?
– Igen, az egyik világbajnoki ezüstérmemmel lepném meg, abban a reményben, hogy értékeli.
– Ha gonosz lennék, azt mondanám: ezüstből úgyis van elég a polcán.
– Van, éppen ezért nem ártana egy madridi arany…

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva