FONTOS


 

Risztov kövéren is, soványan is zseniális
------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, Sporthírek 2000.08.01
------------------------------------------------------------

Egerszegi Krisztina és Kovács Ági után (illetve mellett) megint van egy "pici lány", akiért izgulhatunk. Méghozzá már szeptember második felében, a sydneyi olimpián, ahol valószínűleg három számban, a 200 méteres pillangóúszásban, valamint 400 m és 800 m gyorson áll rajthoz, hogy az említett extraklasszisok örökébe lépjen. A derűlátásra Risztov Éva junior Európa-bajnoki sikerei adnak okot.

A hódmezővásárhelyi "sellő", aki még csak első gimnáziumba megy az ősszel, és augusztus 30-án ünnepli tizenötödik születésnapját, a franciaországi Dunkerque-ben három arany- és egy ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon, a fent említett számok mellett még 200 gyorson volt második.
- Mit érnek ezek az időeredmények olimpiai szemüvegen át nézve? - kérdeztük Bán Sándortól, aki négy éve edzi Évát (a két nevelőtréner: Ferenczi Pál és Csókay Miklós)
- Szerintem 200 pillangón nemcsak, hogy döntős, hanem pontszerző is lehet, és a két gyorsúszó számban sem reménytelen a finálé. Áprilisban, az amerikai edzőtábor idején mély gödörben volt Évi, de kikapaszkodott belőle, és most már szinte szárnyal. Bár, el kell árulnom, hogy amikor Dunkerque-ben megnyerte a 200 pillangót, szomorú volt, mert 5 tizeddel elmaradt példaképe, Egerszegi Krisztina felnőtt országos csúcsától.
- Nem kerülhetem meg a kiérdést: tényleg olyan kövér Évi, mint ahogy azt egyesek állítják?
- Áprilisban tényleg olyan kövér volt, a 171 centijéhez 63-64 kiló, de most lement 58-ra. Az 53-54 kiló azonban, amit várnak tőle, illuzórikus. Egyébként úgy, kövéren is mindenkit vert itthon.
- Ön ott lesz Sydneyben?
- Nagyon szeretnék, nem magam miatt, hanem Éviért. Vannak azonban olyan erők, amelyek ez ellen hatnak...
- Milyen rejtélyes!
- Elégedjen meg egyelőre ennyivel. Nézze, a junior Eb-re nem jött velünk masszőr, pedig elnökségi határozat volt róla. És miért nem? Mert otthon kellett maradnia, hogy a Széchy Tamás irányításával edző Rózsa Norbertet gyúrja...
- Reméljük, Éva dunkerque-i aranyai neki is, önnek is megfelelő ajánlólevelet jelentenek.
Éva édesanyja pedagógus, a kardos asszony példásan neveli lányát, szeretettel, ugyanakkor elfogulatlanul értékeli a Bethlen Gábor Gimnázium első osztályát most kezdő kislány sikereit.
- Évi még gyerek, állandóan a fiúkkal futballozik, ugyanakkor a céltudatossága, az akaratereje és a küzdeni tudása páratlan. Nem beszélve arról, hogy megbénítja a vízben az ellenfeleket!
- Ezt hogy érti?
- Most, az Eb-n is olyasvalakit vert meg 400 és 800 gyorson, akik jobb egyéni csúccsal rendelkeztek, mellette azonban nem tudták kiúszni a formájukat.
- Gondolom, Éva már hírességnek számít Vásárhelyen.
- Jól gondolja, de csöppet sem szállt fejébe a siker. Ahogy hazajött, azonnal stoplis cipőt húzott, felkapta a fekete-kék interes Ronaldo-mezét, és rohant le a térre focizni a fiúkkal. Hát ekkora gyerek még ő...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva