FONTOS


 

Széchy Tamás nem akar kockáztatni
Rózsa ismét a régi

------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, A Színes Sport 2000.09.05
------------------------------------------------------------

A magyar úszóválogatott nagyobbik része már megérkezett Sydneybe, a két címvédő, a vegyes úszó Czene Attila és a mellúszó Rózsa Norbert viszont még csak készül a hosszú utazásra. Czene az Egyesült Államokban edz, pénteken repül Ausztráliába, Rózsa a Komjádi uszodában készül, és csütötökön indul el pályafutása harmadik olimpiájára.

Egy szál Rózsa a vízben. Az olimpiai bajnok egyedül maradt, a hármas pályán úszik, a parton ül a mester, Széchy Tamás, aki időt mér, jegyzetel. Az elmúlt évekhez képest annyi a változás, hogy az idős edző nem a sárga műanyag széken ül, hanem a kényelmesebb, új fehéren. Az uszodában, mint egy hatalmas csendharangban készül az újabb mű, amely már majdnem kész.

- Őszintén megmondom, amikor Rózsa áprilisban jelentkezett, hogy visszatérne az Alma Materbe, nem gondoltam volna, hogy idáig eljuthatunk. Meg is mondtam neki, csak akkor leszek újra az edzője, ha úgy látom, hogy képes lehet megvédeni címét Sydneyben. Az augusztusi athéni, majd a budapesti versenyen már olyan eredményt ért el, amire már lehettet építkezni. Fizikailag megerősődött, a felmérések azt mutatták, hogy olyan állapotban van, mint négy évvel ezelőtt.

Széchy szavait az óra is igazolja, a feladat nyolcszor 100 mell csak lábbal. Rózsa 1:22 perccel kezd, az utolsó viszont huszonegyes tempóval 1:16-ra sikerül, amely egyéni csúcs, eddigi legjobbja 1:17.5 perc volt. A 28 éves világbajnokot láthatólag feldobja a jó eredmény, iszik néhány kortyot a parton lévő kulacsából, majd folytatja. Kétszer 100 mell következik kézzel. A második után Széchy mosolyog, majd bemondja az eredményt, 1:07.5 perc, ez is egyéni csúcs, Rózsa egy másodpercet javított pályafutása eddigi legjobbján.

A levezetés után a kopasz Rózsa kiszáll a medencéből, s rá sem lehet ismerni, eltüntek a gondok az arcáról, a tekintete újra nevet, s májusi fáradt, öreg úszó helyett egy gladiátor törülközik.

- Hatalmas lelki tehertől szabadultam meg - mondja az olimpiai bajnok, - mert sokáig úgy nézett ki, hogy képtelen leszek nemzetközi szintű teljesítményre. Ezek a felmérő eredmények a számomra nagyon biztatóak. Eddig is hittem magamban, de a közepes eredményeim miatt nem volt őnbizalmam. Az elmúlt négy hónap lelkileg volt nehéz, mert miközben keményen edzettem, a kivülállók jó eredményeket vártak tőlem. Fizikailag könnyebb volt, mert korábban már Tamás bácsinál hozzászoktam a sok munkához. Végre ismét jól megy az úszás, ezért nem félek senkitől.

A mester is derűlátó, olyan eredményeket jósol, hogy le sem merem írni, maradjunk annyiban, hogy nagyon jó eredményt vár Rózsától - ha semmi nem jön közbe. S még az is bizonytalan, hogy Széchy ott lesz e tanitványával az olimpián:

- A munkámat elvégeztem, Rózsa kész, nyugodtan utazhat Sydneybe. Éppen az olimpiára való utazás miatt részt vettem egy sokrétű orvosi kivizsgáláson. Sajnos, az orvosok azt javasolták, hogy ne vállaljam ezt a hosszú, fárasztó, számomra már veszélyes utat. Ráadásul, a gerincproblémám miatt két-három óránál nem ülhetek többet egyszerre. Ezen a héten készül el az újabb orvosi vizsgálat eredménye, s ha megoldható a cukorbetegségem kezelése ilyen hosszú úton, akkor talán elutazom a hetedik olimpiámra. Kockáztatni viszont nem akarok, mert még sokáig szeretnék edzősködni, a fiatal úszóim közül többen beérhetnek Athénra. S ha a 2008-as olimpiát majd Párizsban rendezik, oda szívesen elutazom. Habár még Sydneybe is eljuthatok, ezért a héten kimegyek megnézni a repülőgépet, s ha valóban van olyan hely, ahol a hosszú úton pihenhetek, lefekhetek, akkor szeptember tizenkettedikén elutazom.

Vége az edzésnek, az uszoda benépesül. Széchy Tamás csomagol, a 69 éves edző táskával a kezében elindul a közeli lakásába pihenni, hogy estére ismét hazatérjen a Komjádiba.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Rózsa Norbert
  Széchy Tamás