FONTOS


 

Mesteri magány
Széchy Tamás önkéntes száműzetése


------------------------------------------------------------
forrás: (jánosy), A Színes Sport 2001.03.27
------------------------------------------------------------

Szemrebbenés nélkül letagadott húsz évet Széchy Tamás. Az egyik legsikeresebb úszóedzőnk szerint csak papíron ünnepli ma 70. születésnapját, mert mindössze 50 évesnek érzi magát. Legalábbis szellemileg. Most is tele van tervekkel, ötletekkel, csak éppen a megvalósítás ütközik akadályokba.


Szomorkás születésnap

Az idős mester szerint eltulajdonították ifjú és tehetséges tanítványait. Ugyan továbbra is az ő neve fémjelzi azt a műhelyt, ahol a fiatal úszók készülnek, csak éppen Széchy Tamás nélkül fabatkát sem ér az egész.
- Mindegy, már túltettem magam az ügyön, de nagyon hiányzik az uszodai légkör - mondja a mester.
- Hiába lakom pár lépésnyire a Komjáditól, inkább itthon ücsörgök, amúgy is éjjel-nappal csörög a telefon, volt tanítványaim hívogatnak. Meg aztán két televíziós stáb is szeretne filmet forgatni életemről, munkásságomról. Gát György producer is forgatott velem, ám az a film egyelőre dobozban marad.

Hosszú ideje nem ünnepelte itthon a születésnapját, az elmúlt másfél évtizedben szinte mindig külföldön edzőtáborozott ilyenkor. Most legalább Budapesten élvezheti a tavasz és a jeles ünnep örömeit. S persze amennyire lehet, figyelemmel kíséri a hazai úszósportot. Bár nincs túl jó véleménye róla. Szerinte nincsenek klasszisok, s a mostani eredményekkel sem lehet túlzottan büszkélkedni.
- Fogalmam sincs, ki fog aranyat nyerni Athénban. Nincs nemzetközi színvonalú úszónk, márpedig bízvást mondhatom, nem szoktam a levegőbe beszélni. Korábban aranyérmeket jósoltam, most sajnos nem tudok ilyesmiről beszámolni. Igaz, akkor még én voltam a klasszis úszók edzője...

A vélt és valós sérelmeket leszámítva jól érzi magát Széchy Tamás, csak éppen az uszodát kerüli, az önkéntes száműzetése talán a szövetség szerdai elnökségi ülésén szakadhat meg, mert a vezetők akkor szeretnék köszönteni a 70 éves mestert.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Széchy Tamás