FONTOS


 

Száraz látogatás
Vendégségben voltunk a hetvenéves Széchy Tamásnál


------------------------------------------------------------
forrás: Jánosy Károly, (kaminski), A Színes Sport 2001.03.29
------------------------------------------------------------

Szégyellhetjük magunkat. Kínosnál is kínosabb, hogy a vendégek elrontják a házigazda videokészülékét. S ez valóságos házimozi, hatalmas kivetítő áll a sarokban. S hiába nyomkodjuk a távirányító gombjait, csak nem akar visszaállni az eredeti állapot. Nem csoda, hogy többször a fejéhez kap Széchy Tamás: Úristen, kiket hívtam a lakásomba. Persze viccel, de mégis megnyugszik, amikor fél óra elteltével megreparáljuk a szerkezetet.


Otthonában, otthonosan...

Minden idők egyik legsikeresebb magyar úszóedzőjének igencsak lakályos az otthona. Ami feltűnik, az a rengeteg könyv. Széchy mester imád olvasni. Tudományos és szakmai munkák, történelem, szépirodalom. Meg is becsüli az írott szót, hiszen olyan gyönyörű kézzel faragott polcon tartja a könyveket, hogy az csoda.
- Egyik barátom csinálta - büszkélkedik.
- Barcelona előtt mondta, hogy ha aranyat nyerünk és megveszem a faanyagot, ingyen megcsinálja. Tartotta a szavát.

A falakon családi képek. A viszonylag fiatalon elhunyt édesapa, a magas kort megért édesanya, egy szívének kedves hölgy és - minő meglepetés - egy jóképű húsz-huszonkét éves fiatalember.
- A fiam - közli nemes egyszerűséggel.
- A Princeton Egyetemre jár.

S mielőtt felocsúdnánk a meglepetéstől, mindjárt kedvenc Pavarotti-áriáját szeretné meghallgattatni velünk, ám mi inkább Darnyi perth-i úszására lennénk kíváncsiak. S bár egy fél órára elrontjuk a videót, mégis sikerül megnézni Darnyit. Rengeteg kazettája van. Tanítványairól, más úszókról, és ott vannak a komoly filmadaptációk mellett a habkönnyű akciófilmek.

Egyébként szerényen él. Az ebédet egy közeli vendéglőből hozatja - életében nem főzött -, s mostanában az uszodát is kerüli. Kissé neheztel a szövetségi vezetőkre, bár nem éppen könynyű természetét ismerve, a másik oldalnak sem lehet könnyű a mesterrel.

Bekukkantunk a gardróbszobába is. Szmokingok, öltönyök és cipők sorakoznak, a mester mégis kedvenc melegítőjében érzi otthon magát. Hivatása a medence mellé kötötte, ritkán van módja szmokingot ölteni magára. Így, melegítőben szokta, s szokták meg, s ezen aligha fog változtatni.

Az ISM fogadásán újra találkozott a magyar úszósport történetének két kiválósága, Széchy Tamás és Rózsa Norbert. ,Még telefonon se tudtam elérni Norbit legalább fél éve!" - kiáltott fel meglepetésében Széchy
- Nagyon sokat jelent nekem Tamás bácsi - mondta Rózsa.
- Több mint tíz évig dolgoztunk együtt, s ez életem legsikeresebb időszaka volt. Soha nem fogom elfelejteni.

Az ünnepségen megjelent Széchy másik egykori tanítványa, dr. Hargitay András, no meg Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya is.
- Tamás bácsi kétszer annyi idős, mint én leszek hamarosan, de akár ötször ennyit is élhetnék, akkor sem tudnék annyit letenni az asztalra, mint ő - jegyezte meg Deutsch Tamás sportminiszter, aki stílszerűen egy 1970-es évjáratú tokaji aszúval lepte meg a mesteredzőt.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Széchy Tamás