FONTOS


 

Turi egy hétig Phoenixben segít Kovács Áginak
A vb mindenre választ ad

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.10.02
------------------------------------------------------------

Turi György Amerikába tart, október tizenharmadikától egy hétig Phoenixben vendégeskedik a Bp. Spartacus vezetőedzője. Nem nyaralni megy, Kovács Ágnes miatt ül repülőre. Ô is látja ugyanis - és a berlini éremtelen Európa-bajnoki szereplés is megmutatta -, Ági kinti edzésmunkájával valami nincs rendben. A jelek szerint a helyi Sun Devils úszócsapatánál nem azt a minőségű felkészítést kapja, ami a kiugró eredményességhez kell.

- Ági hiába tudja, hogy mi kell a sikerességhez, ha Phoenixben más edzésmódszerrel dolgoznak vele. Az út célja az, hogy a kinti edzők belássák, együtt kell működnünk ahhoz, hogy ismét a régi formáját mutassa - kezdi Turi György.
- Kényes helyzet előtt áll, hiszen egy edző sem szereti, ha beleszólnak a munkájába ...
- Tisztában vagyok vele. Eddig úgy tűnik, az egyetem edzői nyitottak, a berlini szereplés számukra is megmutatta, valami nem stimmel. Tudom, hogy diplomatikusnak kell lennem, azt azonban látniuk kell: Ágnes sikere nemcsak Magyarországnak, nemcsak neki, hanem az amerikaiaknak is fontos.
- Mit fog javasolni?
- Elviszem az edzésnaplómat és azt az edzéstervet, amely alapján Ági a Kőér utcában készült, amely meghozta számára az olimpai bajnoki aranyérmet, a világbajnoki győzelmet és az Európa-bajnoki sikereket. Meggyőződésem: a jól bevált metodika szerint kell edzenie, és szeretném elérni, hogy ismét erőfejlesztést végezzen. Ígéretet kaptam az egyetemtől, hogy mindenképpen beszereznek egy olyan erőfejlesztő gépet, amivel itthon is dolgozott.
- Nem tart attól, hogy az kevés az üdvösséghez, ha továbbadja az edzéstervet? Ha ennyire egyszerű lenne a recept, akár nekem is odaadhatná, hátha lesz egy olimpiai bajnok tanítványom ...
- Azért azt ne feledje, magasan kvalifikált edzőkről van szó. Értenek a szakmához, miért ne értenének, csak más módszerrel dolgoznak.
- Ön szerint egy hét elég ahhoz, hogy rendet tegyen a phoenixi medencében?
- Nem elég, de hiszek az út sikerében. Ági ragaszkodik hozzám, én pedig segíteni akarok neki. Tett már annyit a magyar úszósportért, hogy most mi segítsünk neki.
- Mi lesz, ha netán mégsem jár sikerrel, ha Ágnes a jövő évi barcelonai világbajnokságon ugyanolyan enervált lesz, mint Berlinben. Mit mond majd akkor?
- Tudomásul kell venni, úgy döntött, Amerikába megy tanulni, ezt a döntést pedig tiszteletben kell tartani. Az ő jövőjéről van szó. Én is alkalmazkodom a helyzethez, más kérdés, hogy egyáltalán nem örültem neki, hogy Phoenixbe ment. A barcelonai világbajnokságon választ kapunk arra, hogy járható-e az út. Ha ott nem hozza a korábbi időeredményeket, akkor el kell gondolkozni a folytatáson. Az athéni olimpián nem kockáztathatja a hírnevét. Így is félő, hogy túlságosan is eltávolodik azoktól az edzéseredményektől, amit korábban tudott. Ne feledjük, Kovács Áginak 2 perc 24 másodperc a legjobbja kétszáz mellen. Ez pedig kevés lesz az olimpiai aranyéremhez. Jobb időeredményt kell produkálnia, fejlődnie kell, ahhoz pedig tökéletes edzésmódszerre van szükség.
- Magyarán ha Barcelona kudarcot hoz, mit fog mondani Áginak?
- Egy mondatot: holnaptól együtt és itthon ...

Ázsia Játékok, Puszan
Férfiak. 200 m gyors: 1. Liu Jü (kínai) 1:49.29, 2. Josihiro (japán) 1:49.36. 100 m mell: 1. Kitadzsima (japán) 1:00.45. 200 m pillangó: 1. Vu Peng (kínai) 1:56.63
Nôk. 200 m gyors: 1. Jang Jü (kínai) 1:58.43, 2. Hszü Jang-vej (kínai) 1:59.42. 100 m mell: 1. Luo Csüe-csüan (kínai) 1:06.84, 2. Csi Huj (kínai) 1:08.35. 200 m pillangó: 1. Nakanisi (japán) 2:08.99. 200 m vegyes: 1. Csi Huj (kínai) 2:13.94
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Turi György