FONTOS


 

Több remény, mint esély
Az ausztrálok érmekben akarnak fürödni


A világ legjobb úszói a sportágban nagyhatalomnak számító Ausztráliában három éven belül másodszor csatáznak, 1998 januárjában világbajnoki érmekért küzdöttek Perthben, szombattól pedig a még értékesebb olimpiai érmekért csatáznak Sydneyben.

A hatalmas országban az úszás nemzeti sportnak számít, éppen ezért felfokozott az érdeklődés és a várakozás a szeptember 15-től 23-ig tartó úszóversenyek iránt. Az olimpia házigazdái az elmúlt évtizedben beleadtak apait- anyait - és még ki tudja, mit?. -, s az amúgy is eredményes ausztrál úszósport még sikeresebb lett. A nyolc évvel ezelőtti olimpián még ugyanannyi érmet nyertek, mint a magyarok, kilencet, de míg Egerszegiék öt aranyat szereztek Barcelonában, addig az ausztráloknak csak egy jutott, Kieren Perkins 1500 gyorson győzött. Ő most arra a bravúrra készül, hogy hazai pályán megszerezze harmadik aranyérmét is. Négy éve Atlantában már tizenkét érmet gyűjtöttek, de győzni csak Susan OŐNeillnek 200 pillangón, valamint Perkinsnek sikerült. A két évvel ezelőtti hazai világbajnokságon aztán megduplázták érmeiknek számát, s a huszonötből már hét aranyérem volt. Ezt szeretnék megismételni vagy felülmúlni Sydneyben.


Czene Attila és Zubor Attila nem fázik és nem bánkódik az olimpiai faluban

A hatalmas, tizennégyezer nézőt befogadó olimpiai uszoda nekünk, magyaroknak kissé Atlantát idézi, ahol négy évvel ezelőtt már-már úgy nézett ki, hogy úszóink számára elérhetetlen a csúcs, az olimpiai dobogó felső foka. A világbajnok Rózsa Norbert 100 méteren nem került a döntőbe, a címvédő Egerszegi Krisztina pedig 400 vegyesen bronzérmes lett. Ezután nagyon távolinak tűnt a csúcs, aztán az úszóversenyek ötödik napján Rózsa Norbert és Güttler Károly is 200 mellen beúszott a főszereplők közé, majd Egerszegi Krisztina 200 háton hatalmas fölénnyel nyerte meg ötödik olimpiai aranyérmét. Majd hatalmas meglepetésre Czene Attila szenzációs győzelmet aratott 200 vegyesen. Az úszás három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel ismét a legeredményesebb sportágunk lett.

A magyar úszósport tehát sikeresen vészelte át a vegyesúszókirály, a négyszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás visszavonulását. Két éve viszont megszakadt a három aranyérmes korszak, mert olimpiai bajnokaink gyengélkedtek Perthben, egyedül a világbajnokságon újonc, 17 éves Kovács Ági nyert 200 mellen aranyérmet. Sajnos, azóta ez a helyzet nem sokat változott, az idei eredményeket figyelembe véve csak Kiss László tanítványának van reális esélye a győzelemre az olimpián. Női versenyzőink közül a hódmezővásárhelyiek büszkesége, a 15 éves Risztov Éva harcolhatja ki a döntőbe jutást, sőt, 800 gyorson kellemes meglepetést is szerezhet.

A férfi úszóink esélye hatalmas kérdőjel. Az idén egyetlen versenyző sem ijesztgette riválisait, sőt, egyikük sem került a világranglistán az első tíz közé. Még a szakemberek is csak találgatják, hogy például Czene Attila mire lehet képes 200 vegyesen. Az olimpiai bajnok a tavalyi, isztambuli Európa-bajnokságon csak hatodik lett, majd "kivándorolt" az Egyesült Államokba, ahol, úgy látszik, olyan jól érezte magát, hogy korábbi terveivel ellentétben nem jött haza, hogy Budapesten fejezze be a felkészülését az olimpiára. Igaz, tavasszal rövid pályán beállította a világcsúcsot, de azóta csak közepes időeredményekkel nyert versenyeket Amerikában. Tehát nagyon nehéz megítélni, hogy Czene képes lesz-e olyan hatalmas bravúrra, mint Atlantában, ahol éppcsak bekerült a fináléba, majd az egyes pályán úszva aranyérmet nyert.

A harmadik olimpiájára készülő Rózsa Norbertnek már a csapatba kerülés is nehézséget okozott, miután 1998-ban váratlanul otthagyta edzőjét, Széchy Tamást. Az idén tavasszal aztán visszatért régi mesteréhez, de a lemaradását nehezen pótolta, így csak B-szinten jutott ki Sydneybe. Széchy szerint már hasonló formában van, mint Atlanta előtt, tehát nem látszik reménytelennek a helyzete a címvédésre.

A férfimezőny legidősebb tagja, a 32 éves Güttler Károly 100 mellen arra a bravúrra készül, hogy pályafutása negyedik olimpiáján is érmet szerezzen. A gyorsúszó Zubor Attila a világbajnokságon kellemes meglepetésre 100 méteren döntőbe került, az idén június elején megjavította a Perthben úszott országos csúcsát. Hasonló teljesítménye az olimpián is finalista lehet. Az elmúlt négy évben a fiatalok közül egyedül Batházi István került a nemzetközi élmezőnybe, a Spartacus vegyes úszója a idei Európa-bajnokságon 400 méteren első lett. Edzője, Kiss László szerint ha olyan bátran úszik, mint Helsinkiben, akkor értékes helyezést szerezhet Sydneyben is.

A hatalmas olimpiai uszodában egy nappal a versenyek előtt a fotósok nem a magyarokra vadásznak. A rémisztően erős nemzetközi mezőnyt látva egy biztosnak tűnik, itt még nehezebb lesz főszerephez jutni, mint Atlantában.

A Színes Sport, , 2000.09.15

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000