FONTOS


 

Világszám Egerben
Aranyosok párharca


Úszógálával avatják fel december 3-án Eger büszkeségét, az új sportuszodát. Az Eb-ezüstérmes egri úszóról, Bitskey Aladárról elnevezett létesítmény műszaki átadása már megtörtént.

A Makovecz Imre tervei alapján készült korszerű uszoda ünnepélyes átadására gálaversenyt rendeznek. Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter javaslatára a fő versenyszámban két Sydneyben győztes úszó szerepel: az olimpiai bajnok Kovács Ágnes és a paralimpiai aranyérmes, Pásztory Dóra vetélkedik egymással. A 200 vegyesen első 16 éves Pásztory Dóra dönti el, hogy milyen úszásnemben mérik össze a felkészültségüket. Ezenkívül rendeznek nosztalgiaviadalt, amelyen veterán egri úszók versenyeznek, és legjobb ifjúsági versenyzőink is bemutatkoznak.

Az úszósport vezetői már két nappal korábban vizsgáznak, a szövetség közgyűlését elsején Budapesten tartják, amelyen újraválasztják a sportág vezérkarát.

(salánki), A Színes Sport, 2000.11.07

Deutsch Tamás adja át az egri Bitskey Aladár-uszodát

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter adja át, majd dr. Seregély István, egri érsek szenteli fel december 3-án Egerben a Bitskey Aladárról elnevezett uszodát, melynek ünnepi ceremóniájára az ország minden részéről összesen 1200 személyt hívtak meg.

A 10 órakor kezdődő program szerint Dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének köszöntőjét követően a medencét egykori és mai olimpiai bajnokok, válogatott versenyzők (Güttler Károly, Fábián Béla, Bodnár András, Katona József, Lázár Eszter, Fodor Mária, Jászberényi Gábor, Flaskay Mihály) veszik birtokba. Külön sportcsemegének ígérkezik Kovács Ágnes és Pásztory Dóra sydney-i olimpiai és paralimpiai bajnok 50 méteres versenye. A délelőtti eseményeken közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar, továbbá láthatják a részt vevők - Az alapkőtől az átadásig, a Bitskey Aladár életéről, valamint a Sydney olimpiai bajnokairól készített filmeket.

A délutáni események 14 órától kezdődnek, amelyen a részvétel már mindenki számára ingyenes, meghívó és belépőjegy nem szükséges. A fővárosi és vidéki klubok rangos, 11 futamból álló úszóversennyel veszik birtokba a medencét, majd a székesfehérvári szinkronúszók bemutatóját tekintheti meg a közönség.
A vízilabdások az esti órákban mutatkoznak be. Előbb 17 órától az ÚVMK-Szabóker-Eger - OSC női OB I.-es bajnoki mérkőzésre kerül sor, majd 18 órától barátságos nemzetközi találkozó keretében az UPC Eger a négy válogatottal felálló szlovák kupagyőztes Kassa ellen játszik.

Bódi Csaba, Sporthírek, 2000.11.30

Sértődés lehet az ok?
Elnöki lemondás


Meglepő uszodai hír röppent fel kedden Egerben, amit az illetékes, Demeter Béla megerősített, bár részletesebben nem indokolta: lemondott az UVMK-Eger ügyvezető-elnöki tisztségéről.

A hosszú évek óta munkálkodó sportvezető szándékát többen sértődéssel magyarázzák. Az mindenesetre kétségtelen, hogy az új fedett uszoda vasárnapi megnyitóünnepségén nem volt látható a "rangos vendégek" széksorában a sportvezető, sőt az is biztos: a megyeszékhely nagy múltú klubjáról szinte semmi szó sem esett a hivatalos program keretében. Egyelőre sok a találgatás a lemondás ügyében, ami nem éppen szerencsés abban a tekintetben sem, hogy hogyan alakul majd a klub élete az új uszodai viszonyok között. A Bikkey-uszoda magas fenntartási költségei, valamint az azzal járó nehézségek szintén napirenden vannak Eger közéletében. A folyamatos üzemeltetés talán még nagyobb anyagi problémát jelent a város sportjának, mint a csodálatos létesítmény megépítése volt.

Vannak utózöngéi az avatási ünnepségnek, melyek feltehetőleg rövidesen elcsitulnak. Az illetékesek többsége reméli, hogy Demeter Béla is átértékeli még a döntését, és az idő gyógyírt hoz a "sebekre".

(urbán), A Színes Sport, 2000.12.06

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000