FONTOS


 

"Amikor majdnem belefulladsz a medencébe, és úgy érzed, hogy mindjárt elájulsz a fájdalomtól, szóval akkor nehéz elviselni, hogy neked többet kell csinálnod, csak azért, mert az apád az edződ ..."

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Nem akartam Széchynél úszni!

Az elmúlt 3 évben a magyar úszósport nem nyert aranyérmet ifi Eb-n. A felnőtt világversenyeken sorra arattuk a sikereket, elkápráztattuk a világot, ám sokan joggal emlegethették: veszélyben az utánpótlás, a jelenlegi élgárda után nagy űr következik.

Három hete Kiss Gergő, a tradicionális magyar számnak tartott 400 méteres vegyesúszásban ifjúsági Európa-bajnok lett.

Az a Kiss Gergő, akit eddig jobbára csak arról ismertek, hogy ő Kiss Lásszló és Kaczander Ágnes gyermeke ...

A legmegfelelőbb céltábla ...

- Szeretsz úszni?
- Igen, még mindig ... Két és fél éves koromban tanultam meg, most 17 vagyok, tehát lasssan 15 éve úszok, de még szeretek.
- A szüleidet ismerve más választásod nem nagyon volt. Szerintem muszáj volt szeretned az úszást ...
- Tévedés ... Beirattak az úszó óvodába, de soha nem erőltették, hogy nekem muszáj úsznom. Az viszont biztos, hogy a családi hagyományokat követve, valahol természetes volt, hogy úszó leszek. Szerintem nem is nagyon van más sportághoz érzékem.
- Az úszáshoz van?
-Remélem ... Illetve ez a mostani Eb arany azt hiszem megmutatta, hogy van. Korábban a serdülő kategóriában nyertem már hét Eb aranyat, de az nem volt még igazán komoly dolog. Ebben a korosztályban élen végezni, az már valami, most már lehetnek reményeim. Egyébként azért is volt nagyon fontos ez a győzelem, mert így egy időre lecsendesednek a támadások, melyek engem illetve apámat értek.
- Ha jól tudom, nem mindenkinek tetszett, hogy Kiss László fia rendszeresen részt vesz a külföldi túrákon, utazik a versenyekre.
- Igen, sok támadást kapott apu miattam, főleg a vidéki úszóedzőktől, akik nagyon nehezményezték, ha egy-egy úszójuk kimaradt, és próbálták megtalálni a gyenge pontokat Széchy, és az apám keretében. Én a nevem miatt - gondolom - a legmegfelelőbb céltábla lettem. A mostani arany után talán már nem igazán ülnek majd a kritikák. Bár, ha jól belegondolok, apám is és Széchy is már réges-régen bebizonyította, hogy jó szemmel rendelkeznek, és ritkán szoktak tévedni. Aput annak idején Egér miatt is rengeteg támadás érte, csak erre ma már kevesen emlékeznek ...
- Beszéltél a támadásokról. Ezek gondolom kivédhetőek lettek volna, ha nem édesapád az edződ.
- Eredetileg arról volt szó, hogy átmegyek Széchy Tamáshoz, mert nem egészséges az, ha az apám edz, rengeteg probléma adódhat ebből. Három évvel ezelőtt, amikor igazán komolyan kezdtem venni az úszást, leültünk apuval, és felvetette, hogy menjek át a Széchyhez. Ekkor én kijelentettem, hogy arról szó sem lehet.
- Miért?
- Mert nem akartam Széchynél úszni, annak ellenére, hogy szakmai tudása vitathatatlan, és ezerszer bizonyított. Én már megszoktam azt a légkört, ami apámnál volt, ráadásul Széchy csoportjában nálam 5-6 évvel idősebb versenyzők voltak akkor, akikkel nehezebben találtam volna meg a hangot. Szóval nem biztos, hogy ott sokkal jobban éreztem volna magam, és jobbak lettek volna az eredményeim.


Kaczander Ágnes és Kiss László az úszó OB-n a hangosbemondón keresztül értesültek Gergő ifi EB-n szerzett aranyérméről

"Apám túl szigorú"

- Az nem zavar, hogy elterjedt nézet, miszerint Magyarországon igazán jó férfi úszók csak Széchy keze alól kerülhetnek ki?
- Szerintem a véletlen műve, hogy apámat női, Széchyt férfi edzőnek tartják. Mindketten ugyanolyan jól értenek a másik nemhez is. Azt hiszem, ezt Güttler Karcsi eredményei fényesen bizonyítják.
- Tehát téged édesapád is a csúcsra tud jutattni.
- Biztos vagyok benne, hogy apám, és Túri György mesteredző munkája elég lesz ahhoz, hogy a csúcsra érjek, bár nem tudom, hogy a csúcs mit jelenthet. Nagyon nagy dolog lenne, ha jövőre bekerülnék az Eb csapatba, és Atlantában döntőt úszhatnék. Ahhoz szerintem még túl fiatal vagyok, hogy ott nyerjek.
- Edző és tanítványa között óhatatlanok a konfliktusok, gondolom, ha ez a viszony még az apa-gyermek kapcsolattal is bővül, még több a súrlódási lehetőség ...
- Nem tagadom, hogy vannak köztünk néha nézetkülönbségek, de ezek általában edzés végére elcsitulnak. Azt már a legelején kikötötte apám, hogy az edzésen nincsen apa-gyermek viszony. Tőlem mindig kicsit többet követel, éppen azért, mert a fia vagyok, és néha ez az, amin fennakadok, amit nehezen viselek. Persze edzés után hideg fejjel, lecsillapodva és mindent átgondolva igazat adok neki, mert tudom, hogy miattam csinálja, de amikor majdnem belefulladsz a medencébe, és úgy érzed, hogy mindjárt elájulsz a fájdalomtól, szóval akkor nehéz elviselni, hogy neked többet kell csinálnod, csak azért, mert az apád az edződ ...
- Milyen edzőnek tartod Kiss Lászlót?
- A szakmai kérdésekbe nem tudok beleszólni, mert ahhoz nem értek, egyébként szigorúnak, néha túlzottan szigorúnak.
- Ez mit jelent?
- A helyében néha engednék egy kis lazítást. Van olyan, hogy úgy érzem, ha kihagynánk egy edzést, könnyebben és frissebben végigdolgozhatnánk a hetet, de ő megcsináltatja az edzést, és utána szenvedünk egész héten.
- A magyar úszók közül kit becsülsz legtöbbre?
- A fiúk közül emberileg, és szakmailag is Güttler Karcsit, a lányoknál pedig egyértelműen Egért. Mindketten csodálatos sportemberek, akikkel az eredményeik ellenére sem szaladt el a ló, egyáltalán nem lettek beképzeltek. Szerintem nagyon kevés olyan ember van a világon, aki bármiben olyan eredményt ért volna el, mint Egér, de én, aki szinte minden napját látom, még soha nem tapassztaltam olyat, hogy akár egyetlen emberrel is éreztette volna, hogy ki is ő, és milyen eredményei vannak. Azt hiszem, ez nagyon nagy dolog ...
- Azt mondják, Egerszegivel szinte testvérként nőttetek fel.
- Igaz. Apám és Egér kapcsolata valóban olyan, mint egy szülő-gyermek viszony, és az is tény, hogy mi edzéseken évek óta együtt dolgozunk Egérrel. Ő is vegyesre készült az utóbbi időszakban, így rengeteget segítettük egymást, volt, hogy én már csak azért bírtam tovább, mert ő csinálta, és az is előfordult, hogy ő úszott a lábamnál, és próbálta a segítségemmel valahogy végigcssinálni az edzést.

XIV. Lajos korabeli székek ...

- Mi lesz, ha nem leszel nagy úszó, nem lesznek nagy eredményeid?
- Ha már nem érek el semmi többet életemben az úszás terén, akkor sem leszek elégedetlen. A jelenlegi időeredményemmel válogathatok több amerikai egyetem ösztöndíja között. Elmehetnék tanulni, mint ahogy később el is szeretnék, és egy amerikai ösztöndíj azért megérné ezt a pár év úszást. A tanulással kint nem lenne gond, hála a Vörösmarty Gimnáziumban eltöltött éveknek, és itthoni tanáraimnak ... Visszatérve arra, hogy megéri-e az úszáss, azért azt se felejtse el, hogy 17 éves létemre legalább háromszor körbeutaztam a földet, és olyan helyekre jutottam el, amiről sokan csak álmodnak. Szóval, én már csak nyerhetek az úszáson.
- Egyre többször beszélünk róla, hogy az élsportolók már csak programozott gépek, akiknek nincs sem erejük, sem idejük normális életet élni- Az úszókra ez különösen igaz. Nem riaszt ez egy kicsit?
- Nem, mert magamat nem tartom gépnek. Ahogy vége egy edzésnek, tudatosan igyekszem kikapcsolódni. A Rómain lakom és rengeteg barátom van ott, akikkel naponta focizunk, moziba járunk, sütünk-főzünk. Az egyik legjobb barátom Szabó Antal. Magyarország legfiatalabb mesterszakácsa, ő süt állandóan, például ma este majd flekkent, azért is említem meg, mert tulajdonképpen édesanyámon kívül ő etet. Tulajdonképpen egy baráti szponzor. Egyébként ha már itt tartunk, azt hiszem, ilyenkor illik megemlíteni a valódi szponzoromat a Csemege Julius Meinl-t, akik évi 600 ezer forinttal segítenek. De viszatérve a kérdésedre, nem nagyon hinném, hogy beszűkült élsportoló lennék. Hobbym például a régiségek gyűjtése, aminek kapcsán rengeteg dologgal foglalkozhatok.
- Én azt hittem, régiségekkel csak idős, pápaszemes, hajlott hátú bácsikák szoktak foglalkozni ...
- Lehet, hogy kivétel vagyok, de eddig bárkinek mutattam a gyűjteményemet, mindenkinek nagyon tetszett. A szobám is tele van régi bútorokkal, jól érzem magam közöttük.
- Mi a legkedvesebb darabod?
- Egy XIV. Lajos korabeli asztal, két székkel és egy kanapéval. Nem dísztárgyak, használni is lehet őket ...
- Mi érne többet számodra? Egy világverseny aranyérme, vagy egy korabeli műkincs?
- Annyira azért nem szeretem a régiségeket ...

Kövesdi Viktor, Sport plusz

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

CIKKEK

  Kiss László: Miért pont a fiammal lenne problémám?

 
LINKEK

  Kiss Gergő