FONTOS


 

Amerikai ajánlatok

Anyagi gondok nélkül készülnek az úszók az olimpiára, a szövetség ki tudja elégíteni a szakmai igényeket. Kiss László kapitány tizenhat fős csapatot tervez; Kovács Ágnest és Czene Attilát tartja éremesélyesnek.

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya tegnap vette át az 1999. év legjobb hazai edzőjének járó díjat (a decemberi ünnepségen betegsége miatt nem lehetett ott), azon a MOB-rendezvényen, amelyen sportági vezetők rendszeresen beszámolnak az olimpiai felkészülés állásáról. Hogy a sikeredző az idén lesz-e az év kapitánya, az jórészt a sydneyi eredményektől függ.
A kapitány most, öt hónappal a versenyek előtt Kovács Ágnest és Czene Attilát sorolja az éremesélyesek közé, de az érem színéről nem beszél. Számít még több döntős helyezésre, 28-30 olimpiai pontra. Kiss László csapata szombaton érkezett haza az amerikai edzőtáborból, a három hét alatt tizenkét egyetemtől kaptak ajánlatot a versenyzői. A válogatott kerettagok egy része jelenleg is Amerikában tanul, és a kapitány barátkozik a gondolattal, hogy a jövőben egyre több úszó kap külföldi ösztöndíjat. Az egyik "amerikai", Czene 25 méteres medencében elért világcsúcs-beállítása sokat sejtet, és rendeződött az Olaszországban, Gyertyánffy Tamással dolgozó két úszó helyzete is. Zubor Attila a 100 gyorson délelőtt - ez a szakembereknek sokat mond - úszott 50 másodpercen belül, és Horváth Péter eredményei is javulnak.
Rózsáról nem beszélt a kapitány, mint mondta, az edzőváltás körülményeit még nem ismeri. Ruza József, a szövetség főtitkára hozzátette, hogy Széchy Tamás úgy tájékoztatta: körülbelül egy hónapos közös munka kell ahhoz, hogy meg tudja ítélni, vállalhatja-e Rózsa olimpiai felkészítését.
A kapitány tizenhat fős csapatot tervez az olimpiára, a részvevőket már június elején, az országos bajnokság után kijelöli. A helsinki Európa-bajnokság egy hónappal később következik - a magyar csapat összetétele bizonytalan, Kovács Ágnes indulása valószínű -, az olimpiához közeli időpont miatt feltehetőleg senki sem úszik majd csúcsformában.
Ruza József arról is beszámolt, hogy a szövetségnek nincsenek anyagi gondjai, a szakma minden kérését képesek teljesíteni. A főtitkár elmondta, hogy készülnek a nemzetközi szövetség szeptemberi tisztújító kongresszusára, szeretnék, ha a volt hát-úszó Deutsch Tamás bekerülne a vezető testületbe, a büróba.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap, 2000.04.25.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000