FONTOS


 

"Béla a világ egyik, ha nem a legjobb fordulója"
Az érem sem elképzelhetetlen

Szabados Béla immár Világkupa-győztesnek mondhatja magát. A tengerentúlon tanuló ferencvárosi sprinter a malmői záró Vk-forduló eredményeitől függetlenül megnyerte a kétszáz gyors összetett pontversenyét. A Békéscsabáról származó klasszis edzője, dr. Sós Csaba -- ahogy mondani szokták -- értékén kezeli a győzelmet.

"Magyar úszó Béla előtt még nem nyert összetett Világkupát, nagy sikerről van tehát szó, viszont azt is tudjuk, ha az ausztrál Thorpe is minden Világkupa-helyszínen elindul, akkor könnyen lehet, más a végeredmény. Örülök annak, hogy a Magyar Úszószövetség és a Ferencváros felismerte, érdemes anyagilag támogatni Béla Világkupa-részvételét, és azért is boldog vagyok, mert Béla élt és nem visszaélt a lehetőséggel" -- vázolta érzéseit a Ferencváros trénere, aki nem tagadja, a márciusi, athéni rövid pályás világbajnokságon döntős helyezést vár a tanítványától.

"Béla rövid pályás specialista, a világ egyik, ha nem a legjobb fordulója. Ez alapján mondom: az athéni rövid pályás világbajnokságon is döntős helyezést várok tőle kétszáz gyorson. Érem? Bizonyos esetben, többek távolmaradása esetén, azt sem tartom elképzelhetetlennek" -- folytatta dr. Sós, majd hozzátette, természetesen az olimpiai szereplés a leglényegesebb, szerinte nagy előnyt jelenthet, hogy az immár Vk-győztes sprinter a rövid pályás viadalokon versenyrutint szerzett. Hogy ez eredményekben kifejezve mire lehet elég, Sydneyben kiderül.

A jobbára utánpótláskorúak számár megrendezett Budapest-kupán gyakorlásképpen Güttler Károly is elindult. A volt világcsúcstartó, Európa-bajnok mellúszó -- nem is csoda -- könnyedén nyert kétszáz mellen.

Budapest-kupa, 1. forduló

Férfiak.
200 m mell: 1. Güttler (Bp. Spartacus) 2:21.31, 2. Székely (Szentesi VSC) 2:29.50, 3. Kiss (FTC-Print) 2:33.48. 100 m pillangó: 1. Zeibig (Sport Plusz) 58.14, 2. Kolozár (Bp. Spartacus) 58.55, 3. Kakasi (Bp. Honvéd) 59.58. 200 m vegyes: 1. Batházi I. (Bp. Spartacus) 2:10.53, 2. Kakasi (Bp. Honvéd) 2:11.55, 2. Kiss (FTC-Print) 2:16.88.

Malmőben a világelit

A nevezési listát böngészve szinte bizonyos, nem fog unatkozni a svéd publikum a szerdán és csütörtökön Malmőben esedékes záró Világkupa-forduló futamai alatt. Garancia erre a valóban acélos svéd csapat részvétele (Alshammar, Kammerling, Sjöberg, Isaksson), de rajtkőre lép -- többek között -- a finn Sievinen, a dán Jacobsen, a brit Hickman és nem utolsósorban a magyar kvartett, Kovács Ágnes, Risztov Éva, Kiss Annamária és Batházi István. A nevezési idők alapján nincs okunk az aggodalomra, még a felnőttek között csak a szárnyait bontogató Risztov is a második legjobb idővel rendelkezik nyolcszáz gyorson (tavaly éppen nyolcszázon nyert Vk-futamot Imperiában).

Turi Györgyöt, Kiss László szövetségi kapitány segítőjét, kedden Malmőben kaptuk telefonvégre. Nem találtuk jó hangulatban...

No nem a versenyzők formája miatt, az egyik telefonos társaság okozott neki kellemetlen meglepetést. Svédországban érte a hír, hétszázezer forintot kell befizenie a rádiótelefonja után. Szerinte csakis adminisztrációs hibáról lehet szó. Persze a versenyzőkről is szó esett, mint elmondta, Kovács Ági "természetesen" ismét betegeskedett (felső légúti gondok), csupán vasárnap merészkedhetett ismét a medencébe. Szerdán Ágnes száz mellen rajtol (a belga Becue is az ellenfelek között lesz), Kiss Annamária kétszáz háton (tavaly tavasszal Imperiában már nyert Vk-futamot), Batházi István négyszáz vegyesen próbálkozik (a finn Sievinennel is meg kell küzdenie), a már említett Risztov pedig nyolcszáz gyorson.

Gyanítható, a svéd válogatott nagy dobásra készül Malmőben, a számukra mesésre sikeredett tavaly decemberi rövid pályás Európa-bajnokság óta -- ott öt világcsúcsot úsztak -- még nem versenyeztek hazai medencében. Szerdán fognak. Minden bizonnyal a riválisok nagy bánatára...

SE, Nemzeti Sport 2000.02.16.

Hát, nem aranyosak?

Az oktatás kifejezés Kovács esetében nem túlzó, a magyar klasszis több mint egy másodpercet vert a második helyen érkező BB-re (1:07.37-1:08.72). A randevú egyébként visszavágón volt, hiszen a decemberi, rövid pályás Európa-bajnokságon száz mellen éppen Becue tréfálta meg az akkor betegségekkel küzdő magyar világbajnokot.

A fiatal Risztov Éva immár második Világkupa-győzelmét aratta. Tavaly, az imperiai Vk-futamon debütált a dobogó tetején, szerdán este pedig nyolcszáz gyorson a francia Bourré-t lehajrázva nyert egy tized előnnyel a hódmezővásárhelyi tini.

Batházi István is kihozta magából a maximumot, jelenlegi legjobb négyszázas vegyesúszónkat csak a finn Sievinen tudta feltartóztatni. A világelitbe tartozó északi úszóra nem lehetett veszélyes a Bp. Spartacus magyarja, ám az ezüstérem közelébe senkit sem engedett. A három érem után egy negyedik helyről: Kiss Annamária kétszáz háton zárt a dobogósok mögött.

- Kovács Ági könnyedén verte meg az Eb-győztes Becuet-t, Risztov Éva pedig okos versenyzés után nyerte élete második Vk-futamát. Batházi Pisti is hozta magát és Kiss Annamária is ott volt a döntőben. Négy versenyző, három érem, nem lehetek elégedetlen... - vázolta a látottakat Kiss László szövetségi kapitány, aki nem tagadja, csütörtökön is a szerdaihoz hasonló sikereket vár.

SE, Nemzeti Sport 2000.02.17.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000