FONTOS


 

Német papa, afrikai mama, magyar edző
Tőrös dobogóra várja Poewe-t

Sarah Poewe. Német--dél-afrikai koprodukció gyümölcse. Már most a világ legjobb női mellúszói között jegyzik. Nagypályán és huszonöt méteres medencében egyaránt. Most éppen a március 16-án, Athénban esedékes rövid pályás világbajnokságra készül. Ötvenen és százon is ott lehet a dobogón. A Dél-Afrikában tempózó hölgy számunkra sem mellékes, részben, mert a sydneyi olimpián kétszáz mellen, világbajnokunknak, Kovács Ágnesnek is oda kell figyelnie rá, másrészt az edzője a magyar Tőrös Károly, akit Cape Town-i otthonában sikerült telefonvégre kapni.

-- Mivel ötvenen Sarah vezeti a rövid pályás világranglistát, százon pedig második, bízom benne, hogy a világbajnokságon ott lesz a dobogón -- mondja Tőrös, aki "kapásból" visszakérdezett: -- Nem tudja, Kovács Ági is elindul Athénban?

-- Biztosan nem.

-- Ó, ez jó hír, Sarah is biztosan örülni fog neki.

-- Sydneyben viszont Kovács Ági is ott lesz...

-- Elképesztő harc várható kétszáz mellen az érmekért. Sarah ötven méteres medencében ott a legjobb.

-- Ha mondjuk, szombaton lenne a kétszáz mell olimpiai döntője, ön szerint mi lenne a dobogósok sorrendje?

-- Nehéz kérdés. Az ausztrál Brown világcsúcstartója volt a számnak. Aztán ott van a szintén otthon versenyző Riley. De a dél-afrikai Penelope Heynst kellett volna első helyen említenem. Ő a címvédő, tavaly ugyebár döbbenetes formában versenyzett. Sarah-t is el tudom képzelni a dobogón -- sőt, azon dolgozom, hogy ott legyen -- és akkor még nem beszéltem Kovács Ágiról, akit akár arra is képesnek tartok, hogy világcsúccsal legyen olimpiai bajnok, de a mezőnyt elnézve, nem elképzelhetetlen, hogy csak harmadik lesz. Ne haragudjon, de nem tudom megmondani, ki lesz az olimpiai bajnok. Talán Heyns egy kicsit előrébb jár, mint a többiek. Talán...

-- Tavaly "csupán" tizenhárom világcsúcsot úszott. Volt, aki azt mondta, egy bizonyos kreatin nevű szernek köszönheti a bombaformát, amelynek -- többek szerint -- a tiltott szerek listáján lenne a helye...

-- A szervezet által is termelt anyagról van szó, nem hiszem, hogy doppinglistára kerül. Miért is kerülne? Egyébként izomnövelő szer, két hónapja Sarah-nál is használjuk.

-- Milyen eredménnyel?

-- Ez majd később derül ki. Heyns világcsúcsai mögött egyébként az is állhat, hogy egy dél-afrikai banktól minden egyes rekordért hatvanezer dollárt kap. Ez hatalmas ösztönzőerő.

-- Poewe egyelőre még Heyns árnyékában tempózik. Az ő esetében mennyit érne egy világrekord?

-- Nincsenek szponzoraink, amatőr alapon dolgozunk. Bocsánat, az olimpiai bizottság havonta ad ötven dollárt. Ennyit a támogatásról... Persze, biztos vagyok benne: kiugró szereplés esetén Sarah-t is megtalálják majd a támogatók. Biztosan tudja, az édesapja német, elvileg ő a legjobb német úszó. Útlevele is van, a német szövetség kérlelte is korábban, hogy német színekben versenyezzen, mégis Dél-Afrikát választotta. Remélem, egyszer ezt is honorálják majd...


A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) határozata szerint, a februári, berlini rövid pályás Világkupa-verseny szervezői nem sértették meg a doppingeljárás szabályait, vagyis az ausztrál és amerikai versenyzők, vezetők ok nélkül tiltakoztak és fenyegetőztek visszalépéssel. "A szabályok pontos ismeretének hiányában a versenyzőknek és edzőiknek nem lenne szabad beleavatkozniuk a doppingvizsgálatok menetébe" -- hangsúlyozta a FINA-közlemény.

SE, Nemzeti Sport 2000.03.03.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000