FONTOS


 

5. rövid pályás világbajnokság, Athén
Szabados éremért tempózik

Az egyre nagyobb rangot kivívó eseményen soha nem látott mezőny áll rajtkőre (76 ország 540 úszója), ennek ellenére sztárok sora marad távol a világbajnokságtól. A mostanság nagyhatalomnak titulált ausztrálok a "tarcsival" vesznek részt az athéni viadalon, így - többek között - a világcsúcstartó Ian Thorpe és a nem kevésbé ismert Michael Klim sem nevezett. Az ötödik kontinens legjobbjai a májusi olimpiai válogatót helyezik fókuszba, a hollandok távolmaradását viszont semmi sem indokolta. Ettől még tény, mindössze két (!) úszóval szerepelnek Athénban a tavalyi, isztambuli nagypályás Eb-n kilenc aranyérmet nyerő tulipánosok. Többek mellett, a hatszoros kontinensbajnok, Pieter van den Hoogenband sem indul.

Persze azért nem lesz hiány világnagyságokban, az amerikai válogatott sapkájában úszik például a hátúszófenomén, Lenny Krayzelburg és az ötszörös nagymedencés olimpiai bajnok, Jenny Thompson, aki a februárban zárult rövid pályás Világkupán összetettben négy számban diadalmaskodott. Gyanítható, mindketten "rámennek" a világcsúcsdöntésre, nem is csoda, hiszen minden egyes rekord tizenötezer (!) dollárt ér.

Az amerikai csapat tagja még Chad Carvin, Josh Davis és Brooke Bennett is. A brit csapat sem gyenge, Mark Foster és James Hickman várhatóan nem marad érem nélkül. De ott lesz az athéni medencében a szlovák Martina Moravcová, az ukrán Jana Klocskova, a román Camelia Potec, a német Sandra Völker és a kínaiaknál is vannak "nevek": Jang Jü, Csen Hua és Hszie Hszü-feng is rajthoz áll.

A magyar "csapat" csupán egy versenyzőből áll, a tengerentúlon tanuló Szabados Béla próbálkozik a jó szerepléssel - száz, kétszáz és négyszáz gyorson indul az FTC-Print sprintere. Az összesített Világkupa-pontversenyben százon és kétszázon első lett, négyszázon pedig harmadik, azaz nem esélytelenül startolhat, főleg, hogy a már említett ausztrál Thorpe és a holland Van den Hoogenband kihagyja a világbajnokságot.

- Nem mondom, jó hír, hogy kevesebb riválissal kell számolnunk, ám ettől függetlenül a döntőbe jutás sem lesz egyszerű. Nem tagadom, csütörtökön kétszáz gyorson titkon éremben reménykedek - mondja dr. Sós Csaba, Szabados edzője.

Nem a békéscsabai származású sprinter lesz a vb egyetlen magyar érdekeltje, a görög válogatott szövetségi kapitánya ugyanis dr. Tóth Ákos.

- Hazai medencében különösen fontos a jó szereplés - mondja dr. Tóth Ákos. - Már azt is nagy sikernek tartanám, ha lenne egy-két döntős helyezésünk. Erre a gyorsúszó Maganasznak, valamint a vegyesúszó Dafnisznak és Szarakatzanisznak van esélye.

Szabadosnak pedig éremre. Rövid pályán eleddig egy érem jutott magyar úszónak, Deutsch Tamás háton szerzett bronzérmet a Rio de Janeiro-i világbajnokságon.

Egy bronzzal csütörtökön is kiegyeznénk...

SE

Heyns-gyász

A kétszeres olimpiai bajnok mellúszó, sokszoros világcsúcstartó dél-afrikai Penelope Heyns - barátnője, a kanadai Tara Sloan tragikus halála miatt - az utolsó pillanatban lemondta a világbajnoki szereplést. Heyns a calgaryi egyetemen volt csapattársa Sloannek. A dél-afrikai úszónő az elkövetkező napokban a Sloan-családnak lesz majd segítségére. Tara Sloan autóbalesetben vesztette életét. Heyns távollétében a másik dél-afrikai mellúszó, Sarah Poewe esélyei is megnőttek, a magyar Tőrös Károly tanítványa, immár mellúszóaranyra is pályázhat.

Munz jobban van

Az ausztrál Lori Munz , aki egy hete szenvedett autóbalesetet, néhány nap múlva már edzésbe állhat. Munz, aki a baleset során eltörte a lábát, s kisebb mellkasi és fejsérüléseket is szenvedett, még nem kezdte el a komoly felkészülést, egyelőre csak a felsőtestét erősíti. Kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a májusi olimpiai válogatóversenyre megfelelő formába kerüljön: "Ha csak a legkisebb esélyem is van arra, hogy kiharcoljam az olimpiai részvételt, akkor azt meg akarom ragadni" - nyilatkozta Munz, akinek gyors javulása orvosát is meglepte: "A látványos gyógyulás Lori hatalmas fizikai és lelki erejének köszönhető" - fogalmazott a versenyző orvosa.

Tempóról tempóra - 5. rövid pályás világbajnokság, Athén

Március 16. (csütörtök). Döntők. Férfiak. 200 m gyors, 50 m hát, 50 m mell, 400 m vegyes, 4x100 m gyorsváltó. Nők. 50 m mell, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 4x200 m gyorsváltó. Március 17. (péntek). Döntők. Férfiak. 50 m gyors, 400 m gyors, 200 m hát, 100 m pillangó, 4x200 m gyorsváltó. Nők. 100 m gyors, 100 m hát, 200 m mell, 50 m pillangó. Március 18. (szombat). Döntők. Férfiak. 100 m mell, 200 m pillangó, 100 m vegyes, Nők. 50 m gyors, 400 m gyors, 50 m hát, 100 m vegyes. Március 19. (vasárnap). Döntők. Férfiak. 100 m gyors, 1500 m gyors, 100 m hát, 200 m mell, 50 m pillangó, 200 m vegyes, 4x100 m vegyes váltó. Nők. 100 m gyors, 200 m gyors, 200 m hát, 100 m mell, 100 m pillangó, 200 m vegyes, 4x100 m vegyes váltó.

(Az előfutamokat magyar idő szerint 8.30-tól rendezik, a döntőkre 17 órától kerül sor)

SE, Nemzeti Sport 2000.03.16.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000