FONTOS


 

A felnőtt Eb-részvétel fakultatív
Kovács Ágnes megy, Güttler Károly nem

Izgalmas összejövetelt tartottak a budapesti Malom-tó étteremben. Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya ültette egy asztalhoz a válogatottban is szóba kerülő versenyzők edzőit (már aki itthon volt, hiszen dr. Sós Csaba Szabados Bélával egyetemben a rövid pályás vb-n járt a megbeszélés ideje alatt). Kiss ugyanis kristálytiszta helyzetet szeretne. Nem véletlenül, hiszen meglehetősen sűrű versenyévad elé néz a sportág, a sydneyi olimpia mellett a nyár folyamán felnőtt Európa-bajnokságot és ifjúsági Eb-t is rendeznek. Nem mindegy tehát, hogy mely versenyre vagy versenyekre "hegyezik" ki a válogatottakat.

A megbeszélésen a kapitányi irányvonal érvényesült, ennek pedig a jelek szerint a helsinki felnőtt Európa-bajnokság (június 23--július 9.) "itta meg a levét". Kiss amondó volt, a felnőtt versenyzőknek természetesen az olimpia az első számú viadal, az ifjúságiaknak pedig az ifi Eb és az ötkarikás játékok. A felnőtt Európa-bajnokság fakultatív, aki kivívta a sydneyi szereplést, eldöntheti, ott akar-e lenni Helsinkiben.

Az edzői válaszok alapján már most biztos, létszámában kicsi csapat utazik a felnőtt Eb-re. Egy biztos, az ötszörös Európa-bajnok Kovács Ágnes ott lesz Helsinkiben -- Güttler Károly ellenben nem --, és az is eldőlt, az ifjúsági Eb-re készülők nem indulnak a felnőttek kontinensbajnokságán.

A Kiss-féle válogatott keret március 29-től három hétig a tengerentúlon, pontosabban Orlandóban edzőtáborozik. Az edzőtábort, a korábban az Egyesült Államokban úszó és tanuló vb-bronzérmes hátúszó, Deutsch Tamás hozta tető alá, aki a jelek szerint nem csak versenybíróként, szervezőként is első osztályú. Orlandóban ott lesz az ifjúsági Eb-győztes Kovács Kornélia is, aki -- mint ismeretes -- a válogatott év eleji, olaszországi edzőtáborában megsérült. A kapitány szerint a módfelett tehetséges gyorsúszó a hét végén zárult felkészülési versenyen bizonyította, hogy ismét teljes értékű harcos. Kiss biztos abban, nem törik meg a lendülete a sokra hivatott versenyzőnek.

A Kiss-csapat Orlando után sem pihen, a tavasz folyamán három külföldi viadalon is elindul: az athéni Akropolisz-kupán (május 12--14.), majd Monte Carlóban (május 20--22.), végül Barcelonában (május 24--25.).

Az Orlandóba utazók. Férfiak. Güttler Károly (Bp. Spartacus), Batházi István (Bp. Spartacus, Kolozár Dávid (Bp. Spartacus). Nők. Kovács Ágnes (Bp. Spartacus), Risztov Éva (Hódtáv), Kovács Kornélia (Gyula), Kiss Annamária (Dunaferr). Kiss László mellett Turi György edző és Bacsa István gyúró tart a csapattal.

Eldőlt, az olimpiai bajnok Czene Attila nem vesz részt az Amerikai nyílt bajnokságon (március 28--április 1.). A Phoenixben tanuló és úszó versenyző -- aki az utóbbi időben remek formáról árulkodott -- az egyetemi tanulmányai miatt hagyja ki a viadalt.

Az amerikai Indianapolis rendezheti meg a 2004-es rövid pályás világbajnokságot (október 7--10.). A versenyre az NBA-ban szereplő Indiana Pacers 18 ezer néző befogadására alkalmas csarnokában kerül sor.

Tőrös, Poewe: világszám!

Sztár született. A dél-afrikai Sarah Poewe ötven és száz mellen is világbajnok lett az athéni rövid pályás világbajnokságon. Az afrikai sikernek magyar főszereplője van, hiszen Poewe edzője a magyar Tőrös Károly.

"Életem legnagyobb sikere ez a két világbajnoki cím, tényleg csodálatos érzés. Pedig nem is készültünk a vb-re... Ehhez képest ötven mellen Sarah mindössze hat századra maradt el a világcsúcstól. Rugdosom is magamat, hiszen ha megússza, tizenötezer dollárt kapott volna érte" -- mondja Tőrös, akit Cape Town-i otthonában kaptunk telefonvégre.

A magyar edző nem titkolja, sajnálja, hogy az olimpiai bajnok, szintén dél-afrikai Penelope Heyns nem állt rajthoz Athénban.

"Biztos vagyok benne, nagy csata lett volna köztük. Sebaj, az április elején esedékes válogatóversenyen biztosan összecsapnak" -- folytatta Tőrös, majd hozzátette: Magyarországról is sok gratulációt kapott.

Mint ismeretes, Poewe korábban a Bp. Spartacus és a Bp. Honvéd úszóműhelyében is megfordult. Az olimpiáig viszont nem jön Magyarországra.

"Fájlalom a dolgot, de amikor legutóbb Budapesten jártunk, volt, aki nem örült nekünk. Akkor mondták, hogy ha lehet, az olimpiáig ne jöjjünk. Fegyelmezett ember vagyok, nem jövünk..." -- zárta nyilatkozatát Tőrös.

SE, Nemzeti Sport 2000.03.22.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000