FONTOS


 

Miamiból kapott ajánlatot
Nyíry azzal készül, aki éppen ráér

Nyíry Anna. Ötven méteren Európa ötödik legjobb női pillangósa. Nem sokat profitál belőle. A Gerevich-alapítványtól húszezer forintot kap havonta, és kis túlzással az irányítja a tréningjeit, aki éppen ráér. A tavaly nyári, isztambuli Eb után (ott lett ötödik) sokáig a medencék környékére sem ment, volt, aki biztosra vette: többé nem láthatjuk a vízben. A vegyes váltóban Eb-ezüstérmes úszó rácáfolt a kétkedőkre.

-- Nem esett jól, hogy bár ötödik lettem az Eb-n, a Gerevich-pénzemből mégis levettek. Ám az szóba sem került, hogy befejezem az úszást -- mondja Nyíry Anna. -- Pihenni akartam, éppen ezért elmentem Leedsbe angolt tanulni. Január óta viszont ismét edzek, más kérdés, hogy éppen azzal, aki ráér. Előfordul, hogy Banka Péter, az úszószövetség szakfelügyelője segít, van, hogy Széles Sándornál tréningezek, aki amúgy jobbára csak tízéves gyerekekkel foglalkozik. Nem könnyű.

-- Ezért volt gyengébb a márciusi felkészülési versenyen?

-- A nulláról kezdtem újra, tudtam, hogy nem leszek kiemelkedő. Azóta már jobban megy, de hogy ne legyen egyszerű az élet, itt az érettségi, ami alaposan átírhatja a felkészülésemet. A körülményeim egyáltalán nem ideálisak, ám úgy érzem, így is képes lennék felkészülni a sydneyi olimpiára, ám a magyar bajnokságot, amely a válogatásról is dönt, június elejére tették. Pont akkor lesz az érettségim.

-- Erre mondják, hogy patt.

-- Egyelőre nem tudom, mi lesz. Ott akarok lenni az olimpián -- még ilyen háttér mellett is képesnek érzem magam rá --, de nem lesz egyszerű. Egyébként az is elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó évem itthon. Az Európa-bajnokságon nyújtott produkciómat az Egyesült Államokban nagyobbra értékelték, mint itthon, a Miami Egyetemtől kaptam ajánlatot. Lehet, hogy elmegyek, ott talán saját edzőm is lenne.

SE, Nemzeti Sport 2000.04.19

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Nyíry Anna