FONTOS


 

Három számban indul
Rózsa: Athénben Sydneyért


Mindhárom (50, 100 és 200 méteres) mellúszószámra nevezte Rózsa Norbertet a magyar szövetség az Athénban augusztus 2--6. között rendezendő görög bajnokság előtt. A 200 m atlantai aranyérmese a görög fővárosban tesz kísérletet az olimpiai szint teljesítésére. Rózsa társaságában ott lesz az eseményen Kovács Krisztina és Bodor Richard is, előbbi a helsinki Eb-n 100 m mellen csak 0.2 mp-cel maradt el a sydneyi indulási lehetőséget jelentő időtől, utóbbi Rózsa edzőtársa. Kettejük mestere, Széchy Tamás -- a szövetségtől kapott információ szerint -- még nem döntötte el, hogy elkíséri-e tanítványait a versenyre. Amennyiben nem sikerülne a szintteljesítés, még marad egy lehetőségük az olimpiai részvételre aspirálóknak: augusztus 11--13-ra is terveznek egy, a nemzetközi szövetségnek hivatalosan bejelentett budapesti versenyt.

Öten Athénban, Széchy nem megy Rózsával

"Népes" lett a jövőheti athéni görög nyílt bajnokságon rajthoz álló magyar úszócsapat. Széchy Tamás viszont nem tart tanítványaival az olimpiai szint teljesítése szempontjából fontos eseményre. Az már korábban eldőlt, hogy Rózsa Norbert a 200 m mell atlantai aranyérmese Athénban tesz kisérletet az olimpiai szintidő (100 m mellen 1:02.51, 200-on 2:15.36) elérésére. Társaságában ott lesz a görögök nyílt bajnokságán edzőpartnere, a szintén mellúszó Bodor Richárd is.

Kívülük még hárman állnak rajthoz, részben klubjuk költségén, részben úgy, hogy "saját zsebből" fedezik az utazással kapcsolatos kiadásokat. A névsoruk: Kovács Krisztina, Szép Edina és Nyiry Anna.

Az úszószövetség hivatalos tájékoztatása szerint Széchy Tamás nem kíséri el Rózsát és Bodort Athénba.

A végleges olimpiai csapatot augusztus 15-ig jelölik ki, amennyiben szükséges - előzetes bejelentés alapján erre van mód - még az augusztus 13-iki budapesti versenyen is kínálkozik majd lehetőség az olimpiai szint teljesítésére.

(MTI), Sporthírek, 2000.07.28

Immár a kétszáz mellre koncentrál Athénban
Rózsa: egyből semmi


Szerdán kora este Athénban, a nyílt görög bajnokságon eldőlt: az olimpiai bajnok Rózsa Norbertnek immár csak egy lehetősége maradt arra, hogy száz mellen megússza az olimpiai szintidőt. Szerdán ugyanis nem sikerült. Rózsa elődöntőbeli produkciója láttán (1:03.02) úgy döntött, nem indul el a csütörtöki döntőben, inkább a pénteken rajtoló kétszáz mellre helyezi a hangsúlyt. A háromszoros világbajnok a jelek szerint úgy érezte, az elődöntős időn már nem tud annyit faragni, amely az 1:02.51-es szintidő eléréséhez vagy túlszárnyalásához szükséges. Mindamellett aggodalomra nincs ok, a régi-új Széchy-tanítvány az utóbbi időben amúgy is a kétszáz mellet favorizálta, az utóbbiban nyert olimpiai bajnokságot Atlantában. A hosszabbik távon 2:15.36 a szintidő, amely elvileg nem jelenthet gondot a mostanában gyengélkedő magyar klasszisnak. Abban az esetben, ha Athénban kétszáz mellen sem teljesíti a kiküldetési szintet, az augusztus 12--13-án Budapesten esedékes viadalon még megúszhatja a repülőjegyhez szükséges időeredményt.

Szerdán Rózsa mellett száz mellen a pécsi Bodor Richárd is vízbe ment, ő 1:04.37-es eredménnyel zárta az elődöntőt, ám úgy döntött "továbbmegy", így a csütörtöki fináléban is rajtkőre áll. A hölgyeknél ugyanezen a távon Kovács Krisztina kapott szerepet, ő a helsinki Eb-n "súrolta" a szintidőt, két tizeddel maradt el tőle. Szerdán az elődöntőben 1:11.02-t úszott, a döntőben egy másodperccel jobb kellene a sydneyi szerepléshez.

SE, Nemzeti Sport 2000.08.03

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000