FONTOS


 

Völker: hashártyagyulladás
Hoogenband-Thorpe csúcstalálkozó?


Inge de Bruijn és Pieter van den Hoogenband, az ötkarikás játékok holland úszósztárjai ismét Sydneybe látogatnak: meghívót kaptak arra a gálaversenyre, amelyet az olimpiai uszodában rendeznek szombaton. Az esemény egyik csúcspontja lesz - legalábbis a házigazdák szándéka szerint - van den Hoogenband és az ausztrálok legnagyobb klasszisa, Ian Thorpe 50 méteres gyorsúszó párharca. Az ausztrál klasszis, aki csak nemrég kezdett újra edzeni, egyelőre nem adott határozott választ az invitálásra: "A hét végén megtudjuk, hogy mi lesz. Mi mindenesetre várunk rá az utolsó pillanatig" - mondta Ian Hanson főszervező.

A gálán - a hagyományos számok mellett - több szokatlan összecsapásra is sor kerül. Lesz úgynevezett franciaváltó, amelynek során az utolsó mindig kiesik, továbbá lesz egy rejtélyes staféta is, ebben különleges úszásnemekben zajlik majd a küzdelem. Gyorsúszók számára - rövid pihenővel - 2x200 méteres versenyt is rendeznek. A győztest a két idő összesítése alapján hirdetik majd ki.

A meghívott két holland sztár együtt öt olimpiai bajnoki címet szerzett szeptemberben. Van den Hoogenband 200 és 100 gyorson, de Bruijn 100 pillangón, valamint 50 és 100 gyorson lett első. Teljesítményük értékét növeli, hogy minden számban világrekordot értek el. A sydneyi gálán részt vesz Grant Hackett, az 1500 gyors olimpiai aranyérmese is.

*

Sandra Völker hashártyagyulladása miatt nem tud rajthoz állni a hét végi rövid pályás német úszóbajnokságon. A háromszoros világbajnok valószínűleg nem vehet részt a három hét múlva rendezendő valenciai Európa-bajnokságon sem: "Nagyon rosszkor jött ez a betegség, mert jó formában voltam. Reggel fájt a hasam, bementem a kórházba, ahol megállapították, hogy hashártyagyulladásom van. Ezen a héten nem edzhetek, ezért úgy tűnik, nem lehetek ott Valenciában sem. Oda csak akkor van értelme elutazni, ha tökéletes állapotban vagyok" - nyilatkozta Völker.

A poén életre kelt

Eric Moussambani, a világ legrosszabb százas gyorsúszója hétfőn este "Az én mozim"-ban mosolyogva közölte Friderikusz Sándorral: ott akar lenni négy év múlva az athéni olimpián.

Na, attól mentsen meg minket az Isten!

A többi úszó érdekében.

Moussambani januárban kezdte az úszást. Sydneyben utolsó lett. Azóta ünnepli a világ. Dollárezreket kap az interjúkért, csak az úszószemüvege háromezerért kelt el egy árverésen.

Abnormális.

Moussambaninak egyben igaza van. Nem ő tehet arról, hogy az újságok címlapjára került. Arról az újságok tehetnek. A gond csak az, hogy "öntudatra ébredt".

A poén életre kelt.

Filozófiát gyárt ("Az emberek a teljesítményt, a kitartást látták az úszásomban"). Hiba. Az pedig főleg, hogy ott akar lenni az athéni olimpián. Mindez a többi úszó megalázása lenne.

Moussambani január óta úszik. A többiek minimum tíz-tizenkét éve. Moussambani alig-alig edzett. A többiek naponta tíz-tizenhat kilométert tréningeznek. Sydneyben száz gyorson hetvenegyen úsztak. Hetvenen erre tették fel az életüket. Tudják, ki lett a másodikű Tudják, hányadik helyen végzett a magyar Zubor Attila?

Az utolsót viszont megismerte a világ.

Rendben, Sydneyben Moussambani "nyert". Azóta is abból él. Athéban viszont nem akarjuk látni. Nem kérünk belőle. Pedig félő, hogy ott lesz. Az athéni reptéren újságírók hada fogadja majd, kamerák kereszttüzében tartja az edzéseit, vacsorát ad a tiszteletére a görög államelnök és a sportminiszter, majd autogramot kér tőle Ian Thorpe. A száz gyors előfutamára az összes jegy elkel, Moussambani pedig egyéni csúcsot úszva ismét utolsó lesz.

Eric, ne menj Athénba!

Biztos hallottál már róla: egy viccnek nem lehet két poénja...

SE, Nemzeti Sport 2000.11.29.

De Bruijn és van den Hoogenband újra Sydneyben

Inge de Bruijn és Pieter van den Hoogenband, az ötkarikás játékok holland úszósztárjai ismét Sydneybe látogatnak: meghívót kaptak arra a gálaversenyre, amelyet az olimpiai uszodában rendeznek szombaton.

Az esemény egyik csúcspontja lesz - legalábbis a házigazdák szándéka szerint - van den Hoogenband és az ausztrálok legnagyobb klasszisa, Ian Thorpe 50 méteres gyorsúszó párharca. A hazai klasszis, aki csak nemrég kezdett újra edzeni, egyelőre nem adott határozott választ az invitálásra.

- A hétvégén megtudjuk, hogy mi lesz. Mi mindenesetre várunk rá az utolsó pillanatig - mondta a Reutersnek Ian Hanson főszervező.

A gálán - a hagyományos számok mellett - több szokatlan összecsapásra is sor kerül. Lesz úgynevezett franciaváltó, amelynek során az utolsó mindig kiesik, továbbá lesz egy "rejtélyes staféta" is, ebben különleges úszásnemekben zajlik majd a küzdelem. Gyorsúszók számára - rövid pihenővel - 2x200 méteres versenyt is rendeznek. A győztest a két idő összesítése alapján hirdetik majd ki.

A meghívott két holland sztár együtt öt olimpiai bajnoki címet szerzett szeptemberben. Van den Hoogenband 200 és 100 gyorson, de Bruijn 100 pillangón, valamint 50 és 100 gyorson lett első. Teljesítményük értékét növeli, hogy - vagy a középdöntőben vagy a fináléban - minden számban világrekordot értek el.

A sydneyi gálán részt vesz Grant Hackett, az 1500 m gyors olimpiai aranyérmese is.

Sporthírek, 2000.11.28.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000