FONTOS


 

Úszás: 1901-2000
Mark Spitz, az utolérhetetlen

Szemernyi kétsége sem lehet senkinek, az amerikai Mark Spitz az évszázad legjobb úszója. Kilencszeres olimpiai bajnok. Soha, senki sem nyert ennyit a sportág történetében. A tamáskodók persze mondatják: igen, de a kilencből öt váltóarany volt. Tény. Csak nehogy a szemére vessék, azt is, hogy a pályafutása során "csak" harminckét világcsúcsot repesztett. A férfiak között Spitz az első, a hölgyeknél - ha lenne ilyen lista - Egerszegi Krisztina állna a csúcson. Ötszörös egyéni olimpiai bajnok. Nála szebben, elegánsabban, senki sem úszott a világon. A szakemberek azt mondják, csak a volt NDK-s hátúszó, Matthes úszott hasonlóan szép technikával. (És ha már NDK. Az évszázad legjobbjai között nem vettük számításba a kelet-német "hölgyeket". A hatszoros olimpiai bajnok Otto már ország-világ előtt elismerte, hogy kapott pirulákat. Hol késnek a többiek?) Azon sincs vita, Egerszegi Krisztina az évszázad legjobb magyar úszója. Ha nem az évszázad legjobb hazai sportolója...

Mark Spitz: Münchenben lett halhatatlan

A zseni nagyra tartja Krisztinát

MARK SPITZ

Születési hely/idő: Modesto, 1950. február 10.

Legjobb eredményei: 9x olimpiai bajnok (100 m gyors, 200 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó, 4x100 m vegyes váltó, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, München, 1972 - 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, Mexikóváros, 1968), olimpiai 2. (100 m pillangó, Mexikóváros, 1968), olimpiai 3. (100 m gyors, Mexikóváros, 1968, ).

Az úszósport legje, mágusa, mindenhatója. Kilencszeres olimpiai bajnok, harminckét világcsúcs birtokos. Zseni. München, 1972. A csapat tagja egy fiatalember, aki négy évvel korábban, a mexikói olimpián már szerezett két aranyérmet, de szívfájdalma, hogy csak a gyorsváltó tagjaként. A bajor fővárosban helyre állt a világ rendje, négy egyéni számban (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m pillangó) diadalmaskodott és ott volt a vízben a három bajnokságot nyerő amerikai váltókban is. A világ fejet hajtott előtte. Mark Spitz. Védjegy. Jelenleg hetente háromszor egy órát úszik. Ennyi a kapcsolata a sportággal. Az üzleti életben tevékenykedik, legutóbb egy Los Angeles-i telekommunikációs cégnél dolgozott. Mr. Legjobb, amúgy nehezen hiszi, hogy valaha túlszárnyalnák a rekordját (hét arany egy olimpián): "Az én időmben egy úszó három-négy aranyat is nyerhetett egy olimpián. Azóta rengeteget fejlődött a sportág, specializálódott, ma már egyetlen olimpiai aranyéremnek is hallatlanul nagy értéke van" - vélekedett Spitz, aki nem tagadja, nagy tisztelője a magyar úszósportnak: "Le a kalappal Egerszegi Krisztina előtt, nagyon nagy úszó volt."

Habár Spitz az úszástól eltávolodott, véleménye van. Két éve, a perthi világbajnokságon a doppingkérdéssel kapcsolatban ismét megkongatta a vészharangot: "Nehéz helyzetben van az úszósport, késésben vagyunk, hiszen a doppigprobléma nem most ütötte fel a fejét, tizenöt éve látni lehet, hogy a sportág rossz irányba halad. Akkor kellett volna lépni, de ez nem történt meg. Ebben mindenki hibás, akinek lehetősége lenne arra, hogy kiszorítsa a sportágból azokat, akik nem tisztán versenyeznek."

Spitz amúgy a müncheni olimpia óta nem sokat változott, huszonhat év alatt csupán tíz kilóval lett nehezebb. Sportosan él - no smoking - s a gyerekeit is így neveli. Mindamellett érdekes, hogy egyik fia sem kötődik az uszodához: "Így alakult, úszni persze tudnak, de semmi több. Az egyik focizik, mégpedig európai focit játszik, a másik pedig baseballozik."

A kilencszeres olimpiai bajnok egyébként a kilencvenes évek legjobb úszójának az orosz Popovot tartja. Arra viszont nem vállalkozott, hogy megtippelje, ki az évszázad legjobbja: "Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni" - mondta mosolyogva. Diplomatikus ember.

Az NS évszázad nemzetközi Top 10-e
1. Mark Spitz (amerikai)
2. Egerszegi Krisztina (magyar)
3. Johnny Weismüller (amerikai)
4. Dawn Fraser (ausztrál)
5. Vlagyimir Szalnyikov (orosz)
6. Darnyi Tamás (magyar)
7. Roland Matthes (német)
8. Matt Biondi (amerikai)
9. Don Schollander (amerikai)
10. Alekszandr Popov (orosz)

Egerszegi Krisztina: a hátúszásra született

Az uszoda helyett Bálint áll a középpontban

A világ egyetlen egyéni ötszörös olimpiai bajnok úszója. Egér, Krisztina királynő, Egerszegi Krisztina. Az ausztrál Dawn Fraser egymás után három olimpián nyert száz gyorson. Krisztina véghez vitte a korábban kivételesnek tartott bravúrt kétszáz háton. Nyolcvannyolcban, Szöulban nyerte az elsőt. Kilencvenhatban, Atlantában az utolsót. Arannyal fejezte be pályafutását. Az úszósporttól elszakadt, férjhez ment, jelenleg a sydneyi olimpia előtt született Bálint fia áll élete középpontjában. Az úszás már csak emlék. Az viszont nem lehet kérdéses, hogy ő az évszázad legjobb magyar úszója.

- Megtisztelő, hogy engem láttak a legjobbnak és az is, hogy sokaknak példaképe lehetek. Nekem is voltak. Emlékszem, Hargitay András miatt akartam orvos lenni, és hihetetlenül boldog voltam, hogy Darnyi Tamással úszhattam egy medencében.

- Az úszástól meglehetősen eltávolodott. Jobb így?

- Azzal, hogy befejezetem az úszást, lezárult egy szakasza az életemnek. Néha elgondolkozom azon, hogy tényleg én voltam-e az, aki az olimpiákon úszott, én voltam-e az, aki hajnalonta kelt és rohant az uszodában. Mikor nézem a régi televíziós felvételeket, olyan érzésem van, mintha egy másik embert látnék.

- Gondolom, a férjének, Ádámnak nagy szerepe van abban, hogy nem az úszás lett a hangsúlyos az életében.

- Eltalálta, nagyon nagy szerepe van. Amíg úsztam, rengeteg dolog kimaradt az életemből, másképp láttam a világot. Amióta abbahagytam, más a fontos és más a lényegtelen. Lehet, hogy furcsa, de egyáltalán nem vágyom arra, hogy ismét a pályafutásom elején járjak.

- Sohasem álmodik az úszásról?

- Egyszer azt álmodtam, edzőtáborban vagyunk a válogatottal. Már azt is furcsáltam, hogy mit keresek ott, hát még, hogy Laci bácsi azt mondta: na, akkor Egér, négyszer kétszáz pillangó, egy perces pihenővel. Nem úsztam le, felébredtem...

- Rémálom volt?

- Örültem, hogy véget ért.

- Láttam múltkor egy tévéműsorban, majd "megette" a műsorvezetőt, amikor kiejtette a terhesség szót. - Igen, mert a terhesség nagyon rossz kifejezés, hogyan lehetne teher egy kisbaba? Számunkra Ádámmal, az, hogy áldott állapotba kerültem, csodálatos élmény volt, semmiképpen sem teher. Egyébként Bálint nagyon édes, nappal szinte nem is alszik. Mindig ébren akar lenni, mint aki fél, hogy lemarad valamiről. Édes.

- Jár templomba?

- Hiszek Istenben, vallásos vagyok, templomba is járok, de nem a miserend szerint. Sokkal jobban szeretek egyedül imádkozni.

- Ennek az életfelfogásnak tudható be, hogy az esküvőjét is a világ elől elvonulva tartották egy kis kápolnában?

- Ez a nap rólunk, Ádámról és rólam szólt, nem a pompáról, ragyogásról, és az újságcikkekről. Szűk családi körben tartottuk, huszonheten voltunk. Az én családom, Ádám testvérei, az oldalbordák, nagyszülők.

- Oldalbordák...

- Igen, persze. Szerintem, ha valaki férjhez megy, attól kezdve eggyé válik a két ember. Ebbe pedig az is beletartozik, hogy a férjem vezetéknevén élek tovább. Amikor annak idején felvettem Ádám nevét, sokan mondták, hogy vétek eldobni egy ilyen híres nevet. Nem értek egyet vele.

- Lesz kistestvére Bálintnak?

- Tudja, ember tervez, Isten végez...

Az NS évszázad hazai Top 10-e
1, Egerszegi Krisztina
2. Darnyi Tamás
3. Halmay Zoltán
4. Rózsa Norbert
5. Kovács Ánges
6. Székely Éva
7. Szőke Kató
8. Csik Ferenc
9. Szabó József
10. Czene Attila

Az évdszázad sztorijai

Tarzan a Császár fürdőben

Johnny "Tarzan" Weismüller. Elsőként úszott száz gyorson egy percen belül (a magyar Bárány István az első európai úszó), négyszeres egyéni olimpiai bajnok, s világhírű mozisztár. Kevesen tudják, a Tarzan-filmek ünnepelt színésze, magyar származású, hiszen az édesanyja Eszéken született, az apja pedig a Temes megyei Varjason. Weismüller, aki a párizsi (1924) és az amszterdami (1928) olimpián nyerte az aranyait 1924-ben Budapestre is ellátogatott. A Császár fürdőben rendezett versenyen ötször állt rajtkőre és ötször diadalmaskodott: "A tribünt roskadásig megtöltötte a közönség" - írta tudósításában a Nemzeti Sport. Filmsztárként is maradandót alkotott - tizenkilenc Tarzan-epizód készült - ám később "ejtették" a filmszakma elöljárói. Volt, hogy szállodai köszönőemberként dolgozott, majd idős korában a mexikói Acapulcóba költözött. Ott érte a halál.

Botrány a budapesti Eb-n

Kínos perceket éltek át az 1926-os budapesti Európa-bajnokság szervezői. Történt, hogy száz háton a magyar Bartha Károly és német Gustav Fröhlich 1 perc 16 másodperces idővel egyszerre érkezett célba. A szabályok szerint a két úszó a verseny végén ismét megmérkőzött. Bartha megismételte az 1:16-os időereményt és két méter előnnyel előzte meg a németet. A versenybíróság azonban nem kis meglepetésre Fröhlich-et hozta ki bajnoknak, mondván, hogy Bartha korábban rajtolt. A hatezer főnyi közönség hosszan tüntetett, olyannyira, hogy a vezető svéd versenybíró félelmében otthagyta a Császár uszodát.

Borg: sör és úszás

Arne Borg. A svéd úszás legendája - a huszas évek egyik legjobbja -, aki nem csupán a medencében nyújtottak miatt került az újságok címlapjára. Az északi klasszisnak mindene volt a mókázás. Ha kedve szottyant, közvetlenül a rajt előtt fogyasztott el egy-egy korsó sört vagy konyakot, esetleg elszívott egy szivart. Az életmódja ellenére a hosszabb gyorsúszószámok koronázatlan királya volt. A nem átlagos életet élő, rengeteget éjszakázó Borg mindezek ellenére szép kort ért meg, az úszóművész nyolcvanhat éves korában távozott az élők sorából.

Stockholmi szexvizsgálat

Az 1912-es, stockholmi olimpián már hölgyek is versenyezhettek. Úsztak is, talán a legjobban az ausztrál Fanny Durack, aki a százméteres gyorsúszás előfutamában világcsúcsot repesztett. Egyből elterjedt a hír, Durack nem is nő, csak annak öltözött. Nos, a versenybíróság is a végére járt az esetnek, a vizsgálat aztán megállapította, az ausztrál sportoló természetesen nő. Ez volt az első szexvizsgálat.

Az évszázad kronológiája

1900: Halmay Zoltán a párizsi olimpián 200 és 4000 méteres úszásban ezüstérmet szerez, 100 és 1000 méteres távon bronzérmet nyer.

1904: A huszonhárom éves Halmay St. Louise-ban csúcsra ér, 50 és 100 yardon olimpiai bajnok lesz. 1905: Az első magyar világrekord: a bécsi nemzetközi versenyen Halmay Zoltán száz gyorson 1:05.8-as eredménnyel zár. A rekord, a százméteres gyorsúszás első hivatalosan jegyzett világcsúcsa is egyben.

1907: Tizenkét fővárosi és nyolc vidéki egyesület megalakítja a Magyar Úszószövetséget.

1908: Londonban megalakul a Nemzetközi Úszószövetség (FINA). A szövetség alelnöke Brüll Alfréd lesz.

1924: Molnár Ella indulhat a párizsi olimpián. Benne tisztelhetjük az első magyar női ötkarikás résztvevőt.

1926: A sportág első Európa-bajnokságát Budapest rendezheti meg.

1927: Megalakul az Európai Úszó Liga (LEN).

1928: Donáth Leó lesz a FINA főtitkára

1936: Csik Ferenc, a berlini olimpián győz száz gyorson (57.6)

1952: A helsinki olimpián csodálatos sikereket érnek el a magyar hölgyek. Szőke Kató száz gyorson, Gyenge Vali négyszáz gyorson, Székely Éva kétszáz mellen lesz olimpiai bajnok, de nyer a női 4x100 méteres gyorsváltó is. A kvartett tagjai: Novák Ilonka, Novák Éva, Szőke, Temes és Littomertzky

1954: A sikersztori folytatódik, a torinói Európa-bajnokságon nyolc aranyat nyernek a magyarok.

1958: Rajki Béla a LEN elnöke lesz

1972: Egyedülálló csúcsot állít fel a müncheni olimpián az amerikai Mark Spitz, a váltókkal együtt hét aranyérmet nyer. Összesen kilenc olimpiai elsőséggel fejezi be pályafutását.

1980: A moszkvai olimpián Wladár Sándor kétszáz háton olimpiai bajnok lesz.

1988: A szöuli olimpián Darnyi Tamás kétszáz és négyszáz vegyesen lesz olimpiai bajnok, Szabó József pedig kétszáz mellen. És feltűnik egy tizennégy éves kislány, Egerszegi Krisztina, aki kétszáz háton megszerzi élete első ötkarikás aranyérmét. Ő a legfiatalabb női olimpiai bajnok úszó.

1992: A barcelonai olimpia a szöulinál is sikeresebb lesz, Egerszegi Krisztina száz háton, kétszáz háton és négyszáz vegyesen nyer aranyérmet, Darnyi Tamás szokásához híven kétszáz és négyszáz vegyesen.

1993: Hosszú évekig tartó veretlenség után - Európa-bajnoki aranyéremmel a nyakában - befejezi pályafutását Darnyi Tamás, a magyar úszósport második legeredményesebb versenyzője.

1996: Az atlantai ötkarikás játékok során, Egerszegi Krisztina kétszáz háton nyer, s öt olimpiai aranyéremmel a birtokában, búcsút int az úszósportnak. Nála több egyéni aranyérmet senki sem nyert a világon. Csúcsra ér a mellúszó Rózsa Norbert is - kétszáz mellen győz - és aranyérmes lesz kétszáz vegyesen Czene Attila is

2000: A sydneyi olimpián a hét Európa-bajnoki arany és világbajnoki cím után, olimpiai bajnok lesz Kovács Ágnes.

SE, Nemzeti Sport 2000.12.28.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000