FONTOS


 

Laurens Ebben az úszószövetséggel tárgyalt
Van den Hoogenband az MTK kupameccsére készült


- Valóban megkerestek a szószövetségtől, egy ebéd mellett elbeszélgettünk, de együttműködésről egyelőre nem esett szó - mondja Laurens Ebben. - Főleg a speciális módszereimről, azon belül is az állóképességfejlesztésről és az erőállapottesztekről kérdezgettek. A témában egyébként felkértek egy előadás-sorozatra a Testnevelési Egyetemről. Hogy vállalnék-e munkát magyar úszók mellett? A kérdésre nem tudok egyértelműen igent mondani. Ahhoz, hogy valakivel együtt dolgozzak, először is el kell beszélgetnem vele, hiszen csak úgy lehet eredményt elérni, ha egy hullámhosszra kerülünk. Tanítványaimmal általában nem csak az edzésprogramot veszem át, hanem egyénre szabott étrendet és életritmust is kialakítok a számukra, az ilyesmi ma már elengedhetetlen, ha valaki nemzetközi szinten is eredményes akar lenni.

+ Az MTK mellett jutna ideje az úszókra is?

- Megszoktam a felfokozott munkatempót. Hollandiában korábban úgy dolgoztam, hogy reggel hétre átmentem Németországba az ottani úszóimhoz, majd délelőtt edzettem egy német jégkorongcsapatot. Utána hazavezettem és az Atlantában később aranyérmet nyert röplabda-válogatottal dolgoztam, megtartottam két, az első százban jegyzett teniszezőmnek az edzését, délután kimentem a PSV Eindhoven tréningjére és egy kosárlabdaedzésre tett rövid kitérő után az egész estémet a holland úszóimmal töltöttem. Tehát az időmbe beleférne. De csak akkor tudom elvállalni a munkát, ha komoly célokért küzdő sportolóról van szó. Olyanról, mint például a legjobb tanítványom, Pieter van den Hoogenband.

+ Úgy hírlik, a kiváló úszó, aki hat aranyat nyert az isztambuli úszó Ebén, nem csak tanítványa, barátja is.

- Gyerekkorunkban egy házban laktunk Pieterrel, már akkor a legjobb barátom volt. Úgy terveztük, hogy csütörtökön meglátogat és együtt nézzük meg az MTK kupameccsét, de felkérték a PSV-től díszvendégnek a Glasgow Rangers elleni BL-meccsre. De megbeszéltük, hogy ahogy lehet, meglátogat.

+ Egyébként mi a véleménye a magyar úszókról?

- Órákig tudnám dicsérni őket. Hosszú évek óta világraszóló eredményeik vannak, biztosan kiváló az edzésmunkájuk. Nem tagadom, szívesen tanulmányoznám...

(radnai), Nemzeti Sport 1999.10.20.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000