FONTOS


 

Kiss László is ágynak dőlt
Influenza tizedeli a válogatottat


Kiss László az ágyat nyomja, szerinte semmi esély sincs arra, hogy csütörtök este ott legyen a Kongresszusi Központban az Év sportolója gálán. Abban pedig csak reménykedik, hogy szombaton és vasárnap ki tud menni a Szőnyi útra, ahol az olimpiai válogatóversenynek számító Budapest-bajnokságot rendezik. A kapitány tehát az ágyat nyomja -- szerdán délután közel harminckilenc fokos láza volt. A hírek szerint nem csak ő gyengélkedik, két úszó is jelezte már (annak ellenére, hogy az olimpiai kerettagoknak kötelező az indulás), hogy nem lesz ott a Szőnyi úton. Nem csak Kisst, a gyulai Kovács Kornéliát és a szentesi Bessenyei Tamást is utolérte az influenza.

Az is szinte biztos, hogy a külföldön tanuló válogatottak sem vesznek részt a Budapest-bajnokságon -- Szabados Béla, Gáspár Zsolt, Zubor Attila, Horváth Péter és Czene Attila egyaránt hiányzik majd. Czenével kapcsolatos hír, hogy noha a Budapest-bajnokságon nem indul, januárban ott lesz az amerikai egyetemi bajnokságon (mint ismeretes, a phoenixi egyetemen tanul).

Persze, így sem lesz hiány neves indulókban, főként mellúszásban. Kovács Ágnes mellett -- aki az elmúlt hétvégén még Lisszabonban, a rövid pályás Eb-n úszott -- elindul a második számú hazai mellúszónő, Kovács Krisztina, a férfiaknál pedig Rózsa Norbert és Güttler Károly rivalizálása várható. És ha már rövid pálya: Ruza József, a Magyar Úszószövetség főtitkára elmondta, a jövő évi, valenciai rövid pályás Eb-n is lesznek magyar versenyzők, sőt, a tervek szerint -- szintén jövőre -- megrendezik a 25 méteres országos bajnokságot is.

SE, Nemzeti Sport 1999.12.16.

Budapest-bajnokság
Sydneyért tempóznak


Szombaton és vasárnap a BVSC Szőnyi úti 50 méteres uszodájában kerül sor a Budapest-bajnokságra, amelyen a tervek szerint a válogatottak zöme - így a múlt hétvégi rövid pályás Eb-n három ezüstérmet szerző világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes is - rajthoz áll. A szeptemberben elkezdett olimpiai felkészülés első, őszi ciklusának zárását jelenti ez a verseny, amelynek műsorán 25 szám szerepel. Mindkét napon 9.30 órától az előfutamokat, 16-tól a döntőket rendezik. Mivel a sydneyi ötkarikás játékokra a megelőző naptári évben lehet teljesíteni a szintidőket, erre az alapozás és a rövid pályás idény közepette most nyílik az első jó alkalom (nem számítva a júliusi isztambuli Eb-t, amelynek eredményeit szintén elfogadják).

Bár az uszodák környékén is érezhető megbetegedési hullám módosíthat az elképzelteken, jelezték részvételüket például a Bp. Honvéd úszói is (többek között Kovács Krisztina, Ferenczy Orsolya, Ferenczi Katalin), a velük készülő mellúszó olimpiai és világbajnok Rózsa Norberttel együtt.

A dél-karolinai egyetem edzőtábora helyett a Budapest-bajnokságot választja a két hétre hazalátogató Gáspár Zsolt (FTC-Print 17, ő 200 m pillangón és 200 m gyorson indul) és három számban rajtol a rendkívül tehetséges hódmezővásárhelyi Risztov Éva is.

(kiss), Nemzeti Sport 1999.12.18.

Budapest-bajnokság, Szőnyi út
Risztov Éva Sydneybe tempózott



Rózsa Norbert, a világ valaha élt legeredményesebb mellúszója biztosan nyert kétszáz mellen
"Ügyes vagy" - mondta Kovács Ágnes az eredményhirdetéshez készülődve. A dicséret a mindössze tizennégy éves Papp Viktóriának szólt, aki harmadik lett ötven méteres mellúszásban. Gyanítható, a csöppnyi lányka egy életre megjegyezte ezt a pillanatot. A számot természetesen Kovács Ági nyerte ("Jó volt úszni, az idő sem rossz"), megelőzve a honvédos Kovács Krisztinát. Ági nyert, a nap legjobb produkcióját - és egyetlen duplázását - viszont a hódmezővásárhelyi Risztov Éva érte el (ő is tizennégy éves). A kivételes tehetségnek tartott versenyző megúszta az olimpiai szintidőt kétszáz pillangón, tehát mindenképpen ott lesz Sydneyben. Ő természetesen többet tervez: "Tavasszal négyszáz és nyolcszáz gyorson is szeretném kvalifikálni magamat az olimpiára" - összegzett Risztov. Nem mellékesen, az olimpiai válogatóversenynek számító Budapest-bajnokság első napján csak ő úszta meg a csapattagsághoz szükséges időeredményt (persze, van, aki már korábban megtette).

Sztárokban amúgy nem volt hiány, kétszáz mellen például rajthoz állt Rózsa Norbert is. A szentesi Bessenyei előtt nyert, majd értékelt is: "Csak az érdekelt, hogy győzzek." Güttler Károly ötven mellen indult, neki sem okozott gondot a győzelem: "Az időeredményem a felkészülésnek megfelelő."

És végül álljon itt Kiss László véleménye: "Risztov és a hátúszó Bodrogi teljesítménye tetszett, a rövid pályás Európa-bajnokságon jártak érthető módon egy kicsit mattak voltak" - mondta az olimpiai csapat vezetőedzője, aki betegen is kilátogatott a Szőnyi útra. Őt ismerve, a vasárnapi zárónapon is ott lesz.

Budapest-bajnokság, Szőnyi út

Férfiak.
400 m gyors: 1. Tószegi Márton (BVSC) 4:07.98, 2. Németh D. (Bp. Honvéd) 4:12.14, 3. Cselényi (BVSC) 4:15.29. 200 m hát: 1. Bodrogi Viktor (Százhalombattai VSE) 2:03.14, 2. Szentesi (Békéscsabai DSE) 2:07.18, 3. Kakasi (Bp. Honvéd) 2:07.59. 50 m mell: 1. Güttler Károly (Bp. Spartacus) 29.35, 2. Flaskay (UVMK-Egervin) 29.91, 3. Bodor (Pécsi TÁSI) 30.10. 200 m mell: 1. Rózsa Norbert (Sport Plusz SE) 2:18.20, 2. Bessenyei (Szentesi Városi UK) 2:18.69, 3. Bodor 2.24.73. 200 m pillangó: 1. Kovács Péter (BVSC) 2:02.56, 2. Gáspár (FTC-Print) 2:02.58, 3. Kolozár (Bp. Spartacus) 2:06.76. 400 m vegyes: 1. Batházi István (Bp. Spartacus) 4:25.40, 2. Szabó G. (Dunaferr) 4:32.08, 3. Nagy P. (Sport Plusz SE) 4:46.09

Nők. 100 m gyors: 1. Dabi Katalin (Bp. Honvéd) 58.70, 2. Ferenczy (Bp. Honvéd) 58.95, 3. Molnár Zs. (Bp. Honvéd) 1:00.52. 400 m gyors: 1. Risztov Éva (Hódtáv SC) 4.25.33, 2. Nagy D. (Rája '94) 4.28.27, 3. Hegedűs (Hódtáv SC) 4.34.63. 100 m hát: 1. Kiss Annamária (Dunaferr) 1:05.18, 2 Ferenczi (Bp. Honvéd) 1:05.28, 3. Fülöp (Bp. Spartacus) 1:07.29. 50 m mell: 1. Kovács Ágnes (Bp. Spartacus) 32.26, 2. Kovács K. (Bp. Honvéd) 33.62, 3. Papp V. (Bólyai DSE) 35.03. 200 m pillangó: 1. Risztov 2:12.60, 2. Hegedűs (Hódtáv SC) 2:21.00, 3. Barsi (Bp. Spartacus) 2:22.34. 200 m vegyes: 1. Zare (Hullám '91) 2:24.77, 2. Reményi (Bp. Spartacus) 2:25.82, 3. Bunford (BVSC) 2:27.75

Az eltiltott versenyző gibraltári rekordja

A doppingolásért négy évre eltiltott spanyol hossszútávúszó, David Meca a jóhírének visszaszerzése érdekében kezdett kampány részeként rekordidő alatt úszta át az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorost.

Meca 2 óra és 27 perc alatt teljesítette a 16 km-es távot Tarifa és Punto Clares között, jóval a 3:10 órás korábbi csúcsidőn belül. A januári, brazíliai hosszútávúszó Világkupa-viadalon nandrolon-használaton ért sportoló tiltakozása következő lépéseként azt tervezi, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál fellebbezi meg négy évre szóló felfüggesztését.

David Meca a gibraltári rekorddöntés előtt sajtótájékoztatót is tartott, ahol a spanyol királyi család segítségét kérte neve tisztázása érdekében. E célból független vizelet- és vérvizsgálatnak is alávetette magát, mielőtt nekivágott a tengernek.

SE, Nemzeti Sport 1999.12.19.

Budapest-bajnokság, Szőnyi út
Bessenyei megfricskázta a sztárokat


Rózsa, Güttler és Bessenyei egy medencében. Garancia a minőségre. Vasárnap is így volt a Szőnyi úton, a százméteres férfi mellúszás fináléjában. A négyesen a szentesi Bessenyei Tamás. Az isztambuli nagypályás Eb-n robbant be a köztudatba, a Budapest-bajnokság előtt viszont betegeskedett. Az ötösön Rózsa Norbert. Lehet válogatni a jelzőkben, maradjunk annyiban -- ennél nem kell több -- a világ valaha élt legeredményesebb mellúszója. Novemberben rövid pályán nyert Világkupa-futamot, kétszáz mellen a Budapest-bajnokságon már megelőzte egyszer Bessenyeit. És a hetesen Güttler Károly. A nagy öreg. Harmincegy éves, tizenegy éve már ezüstérmes volt a szöuli olimpián. Egy éve úgy gondolta, az úszás csak a hobbija marad. Aztán mégis folytatta, az isztambuli Eb-n bronzérmes lett ötven mellen.

Ki nyeri a minőségi párharcot.

Rózsa? Güttler? Netán Bessenyei?

Ötven méter után úgy tetszik, némi meglepetésre Bessenyei lesz a nyerő. De Rózsa is kapaszkodik, a hetesen pedig Güttler is megindul. Rózsa hajrája viszont most nem az igazi, Bessenyei megy, mint a gőzmozdony, Güttler tartja vele a lépést. Aztán már látszik, ezen az estén Bessenyeit nem lehet megverni. Güttler hatvannyolcban született. Bessenyei nyolcvanban... Most a fiatalabb volt jobb néhány tizeddel, mert a finálé végeredménye: 1. Bessenyei 1:03.20, 2. Güttler 1:03.79, 3. Rózsa 1:04.61.

-- Megmondom őszintén arra számítottam, hogy Rózsa Norbival kell harcolnom az első helyért, de ez végül is mindegy, az a fontos, hogy nyertem -- mondja Bessenyei Tamás. -- Egyéni csúcsot úsztam, persze lehet még faragni rajta, és bízom benne, fogok is...

Güttler sem elégedetlen.

-- Miért is lennék, tavaly ilyenkor a lelátóról néztem végig a Budapest-bajnokságot. Pont akkor fordult meg a fejemben, hogy milyen jó lenne ott a vízben, ennyit én is tudnék. Az időeredményemmel minden rendben, decemberben ennél jobbat nem várhattam magamtól.

Güttler egyébként "cseperedő" körszakállal állt rajtkőre. Az új fazonra is megadta a magyarázatot: "Ijesztgetés..."

Bessenyei mosolygott, Güttler is -- Rózsa nem. Az olimpiai bajnok többet, jobbat várt.

-- Nem vagyok gyors... -- mormolta maga elé. -- Nem éreztem a mozgást, sokkal többet vártam magamtól. Tavasszal jobban kell mennie.

A kétnapos Budapest-bajnokság során csupán Risztov Éva volt képes arra, hogy megússza az olimpiai szintidőt (kétszáz pillangó), és azon sem csodálkozott senki, hogy a vásárhelyi lány lett a legeredményesebb versenyző (négy arany). A többiek? Messze vannak még a csúcsformájuktól.

Budapest-bajnokság, Szőnyi út

Férfiak.
100 m gyors: 1. Schönek András (Veszprém) 52.99, 2. Nagy P. (BVSC) 53.81, 3. Bereczki (Sport Plusz SE) 55.04. 200 m gyors: 1. Gáspár Zsolt (FTC-Print) 1:53.20, 2. Kollár (BVSC) 1:56.04, 3. Tószegi (BVSC) 1:57.07. 100 m hát: 1. Bodrogi Viktor (Százhalombattai VSE) 57.88, 2. Szentesi (Békéscsabai DSE) 58.44, 3. Pető (Bp. Honvéd) 58.84. 100 m mell: 1. Bessenyei Tamás (Szentesi Városi UK) 1:03.20, 2. Güttler (Bp. Spartacus) 1:03.79, 3. Rózsa (Sport Plusz SE) 1:04.61. 100 m pillangó: 1. Kovács Péter (BVSC) 56.35, 2. Zeibig (Sport Plusz SE) 57.91, 3. Bereczki (Sport Plusz SE) 58.20. 200 m vegyes: 1. Batházi István (Bp. Spartacus) 2:07.85, 2. Szabó G. (Dunaferr) 2:10.32, 3. Tószegi (BVSC) 2:11.22.

Nők. 200 m gyors: 1. Risztov Éva (Hódtáv SC) 2:03.90, 2. Dabi (Bp. Honvéd) 2:07.59, 3. Nagy D. (Rája '94) 2:09.52. 800 m gyors: 1. Risztov Éva (Hódtáv SC) 9:07.05, 2. Nagy D. (Rája '94) 9:10.80, 3. Barsi (Bp. Spartacus) 9:20.55. 200 m hát: 1. Ferenczi Katalin (Bp. Honvéd) 2:18.03, 2. Kiss A. (Dunaferr) 2:19.92, 3. Pálmai (Bp. Honvéd) 2:21.36. 100 m mell: 1. Kovács Krisztina (Bp. Honvéd) 1:12.12, 2. Reményi (Bp. Spartacus) 1:15.20, 3. Papp V. (Bolyai DSE) 1:16.67. 200 m mell: 1. Kovács Krisztina (Bp. Honvéd) 2:35.89, 2. Nagy P. (Fűzfői AK) 2:39.52, 3. Reményi (Bp. Spartacus) 2:39.78. 100 m pillangó: 1. Ferenczy Orsolya (Bp. Honvéd) 1:02.82, 2. Hegedűs D. (Hódtáv SC) 1:05.64, 3. Horváth A. (Dunaferr) 1:05.73. 400 m vegyes (kézi időmérés): 1. Molnár Katalin (Bp. Spartacus) 5:04.6, 2. Nagy R. (Rája '94) 5:07.9, 3. Zare (Hullám '91) 5:12.8.

Hoogenband: Európa-csúcs!

A holland Pieter van den Hoogenband nem pihen, a lisszaboni rövid pályás Európa-bajnokság után -- két aranyat nyert -- nagy pályán is kiváló formáról tanúskodott. Az idei, isztambuli nagymedencés Eb-n hat aranyérmet nyerő klasszis a holland téli bajnokságon alkotott maradandót a kétszáz méteres gyorsúszásban. Van den Hoogenband ugyanis 1:46.58 perces időeredménnyel érkezett célba, ami tizenegy századdal jobb a korábbi Európa-rekordnál. A régi csúcsot az olasz Giorgio Lamberti tartotta, aki tíz éve, Bonnban érte el az 1:46.69-es időeredményt.

SE, Nemzeti Sport 1999.12.20.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000