FONTOS


 

Az új olasz sztár irigyli a magyar úszókat
Max Audijában nem férne el a gyerek


Talán még meg sem száradt a fürdőnadrágja, és máris újra nekilendül Massimiliano Rosolino, az olaszok 21 éves új úszósztárja. A portugáliai rövid pályás úszó Eb sikerei után négy nappal az olasz rövid pályás bajnokságban ússza a 25 métereket. Olaszország egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett az Eb-n. Vismara egyetlen árva harmadik helyén kívül Max szállította a sikereket: arany 200 m gyorson, ezüst 400 m gyorson, bronzérem 200 m vegyesen.

Amikor a jól megérdemelt pihenőről érdeklődtünk a szőke nápolyinál, egy félreérthetetlen grimasz volt a válasz:

- Csak az olimpia után lehet szó egy kis lazításról. Addig? Januárban a szokásos egy hónapos edzőtábor Ausztráliában, majd készülés otthon, a Canottieri Napoli uszodájában, aztán Világkupa-versenyek következnek. Az olimpián a kétszáz és a négyszáz méteres gyorson a mostani jó eredményeim ellenére nagyon nehéz lesz újra bizonyítani, mind a két szám tele van sztárokkal. A kétszáz vegyes tűnik könnyebbnek, ahol Czene Attila is úszik. A két gyorsúszószámban azért szeretnék bizonyítani, hogy az olimpia után, amikor még inkább ráállok a vegyesre, ne gyávaságnak, hanem egy elégedett sportoló újítani akarásának tűnjön a váltásom.

Rosolino hétköznapjai nem olyan fényesek, mint az érmei. Bár a magyar úszók hajnali ébredéséhez képest későn, fél nyolc körül kell kelnie, de a napi két vízi edzést - a konditeremmel együtt - neki is be kell iktatnia a programjába. A magyar úszókról egyébként szuperlatívuszokban beszél.

- Kicsit irigylem őket, főleg az elismertségük miatt. Nálunk egy úszó még az aranyérmek révén sem kapja meg biztosan a megfelelő megbecsülést. Úszóverseny a tévében például csak az olimpia idején van. Az első jelentősebb nemzetközi sikerem talán segít az úszósporton, de olyan hírnév, mint amilyen Darnyi Tamás vagy Egerszegi Krisztina pályafutását kísérte, nehezen elképzelhető Olaszországban.

+ A Rosolini étterem neve hallatán kézenfekvőnek tűnik a sport befejezése utáni elfoglaltsága.

- A nagyapám a tulajdonos, a szüleim folytatják majd a tradíciókat, mert a vendéglátás nem az én asztalom. A nápolyi testnevelési egyetemre felvételiztem, saját úszóiskola megalapítása az álmom. Nagy tehetségeket szeretnék felnevelni és büszkén dicsekedni velük.

+ Ha jól tudom, a barátnője is úszó volt. Véletlen a választás?

- Nem egészen. Négy éve vagyunk együtt, a kevés szabadidőm nem zavarja, megérti ezt az életmódot. De egyelőre még nem tervezünk családot, amit az újonnan vett kétszemélyes Audi TT Coupém is bizonyít. Nem éppen családi autó...

(kiss), Nemzeti Sport 1999.12.18.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000