FONTOS


 

Doppingért felelnek az egykori NDK úszóvezetői

Az egykori NDK úszószövetségének (DSV) négy magas rangú tisztségviselőjét is doppingszerekkel történő visszaéléssel vádolják. A volt vezetőknek január 12-én kell megjelenniük a berlini bíróságon.

Egon Müller, a DSV főtitkára, Wolfgang Richter és Jürgen Tanneberger szövetségi edzők, illetve Lothar Kipke, a DSV orvosa a vádirat szerint szisztematikusan doppingolták az NDK úszónőit.

Az eljárás során tizenheten - akiknek megígérték, hogy tanúvallomásukért cserébe nem hozzák nyilvánosságra a nevüket - vallottak úgy, hogy kényszerítették őket a tiltott szerek fogyasztására.

Müllert 67, Richtert 62, Kipkét 54, Tannebergert 47 rendbeli visszaéléssel vádolják - ennyi esetben vették rá az úszókat a tiltott szerek fogyasztására. A vádirat azt tartalmazza, hogy mind a négyen aktívan részt vettek az NDK-ban 1974 óta folyó - és az állam által támogatott - doppingprogram előkészítésében és végrehajtásában.

[origo], 1999.12.20.

Egy év felfüggesztett
Ítélet a doppingperben


A berlini bíróság szerdán fiatalkorúak doppingolásának vádjával egy-egy évi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az egykori NDK úszószövetségének vezetőit, Egon Müllert, egykori főtitkárt és a két volt szövetségi edzőt,Wolfgang Richtert és Jürgen Tannebergert.. A per során mindhárom vádlott elismerte a vádiratban terhére rótt cselekményt. Az ügyész a hetven serdülőlánynak adagolt ajzószert a kiskorúak terhére elkövetett testi sértésként értékelte, mivel az érintettek közül sokan utóbb egészségkárosodást szenvedtek. A bíró osztotta az ügyészség álláspontját, hangsúlyozva, hogy a huzamosabb időn át adagolt hormonkészítmények ma még beláthatatlan következményekkel járhatnak a sértettek élete során. A három vádlottra a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés mellett fejenként 5000 márka pénzbüntetést is kiszabott a berlini bíróság.

Dr. Bakanek György, a Magyar Olimpiai Bizottság doppingszakértője az üggyel kapcsolatban elmondta, meglepőnek tartja, hogy Egon Müller és a két szövetségi edző beismerte tettét, szerinte ugyanis senki sem tudta volna rájuk bizonyítani, hogy tiltott szereket szedettek a tanítványaikkal, különösen így, hogy államilag fenntartott intézményről volt szó.

- A magyar büntetőtörvénykönyv is szigorított a doppingvétségek ügyében - folytatta dr. Bakanek. - Szándékos fogyasztásért vagy doppingszer terjesztésért akár egy év börtönbüntetés is kiszabható, erre azonban még nem akadt példa itthon. A doppingszerek főleg a fejlődésben lévő, fiatal lányoknál különösen veszélyesek, mivel a közismert máj- és vesebetegségek mellett termékenységi problémákat is okozhatnak, továbbá megállítják a növekedést.

SE, Nemzeti Sport 1999.12.23.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000