FONTOS


 

Kovács Ágnes újabb riválisokkal számolhat
Heyns és Brown életre kelt


Úgy látszik, divatba jött a női mellúszás. A világbajnok, ötszörös Európa-bajnok Kovács Ágnesnek nem csak a világcsúcstartó dél-afrikai Penelope Heyns-szel kell majd számolnia az olimpián, hanem két olyan ausztrállal is, akik újra "életre keltek".

Egyikük a korábban 200 m-en világrekorder Rebecca Brown, aki több, mint négyéves vergődés és átmeneti visszavonulás után ismét az élre ugrott az ötödik kontinensen, s nagyszerű időket úszik.

A másik nagy visszatérő Samantha Riley, akit még két évvel ezelőtt is az ausztrál női úszósport kiemelkedő csillagaként könyveltek el. Aztán jött Riley visszaesése, két szerencsétlenül végződött szerelmi kalandja, vereségek sorozata és végül a legnagyobb pofon: a decemberi amerikai nyílt bajnokságon, amikor már azt hitte, hogy minden rendben, egy számban sem tudott döntőbe jutni. Most az edzője, Scott Volkers új orvoshoz vitte Samanthát.

Kiderült, hogy az úszónő asztmája - 4 éves kora óta szenved ebben a betegségben és eddig úgy-ahogy kontrollálni lehetett állapotát - másfél éve jelentősen rosszabbodott. A vizsgálat kimutatta, hogy Riley légzése csupán 80 százalékos szinten működik, ami ebben a sportágban végzetes következményekkel járhat. A diagnózis óta a volt világbajnok más orvosságokat szed, légzése javult, formája máris jobb és a queenslandi edzőtáborban egyre biztatóbb időket úszik.

A szakemberek szerint mind Brown, mind Riley bekerül majd az olimpiai csapatba, bár legalább két-három fiatal tehetség készül útjukat állni a válogatókon. Az ausztrálok mindenesetre reménykednek; a hazai kedvencek is beleszólnak majd Kovács Ágnes és Penelope Heyns olimpiai párharcába.

SE, Nemzeti Sport 1999.12.27.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000