FONTOS


 

Úszni kell!

A legnagyobbak alaposan elkényeztet tek bennünket. Mindenekelőtt Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Szabó József, Czene Attila, Kovács Ági Olimpiai bajnokok, valamenynyien eljutottak a csúcsok csúcsára. S mi persze örültünk, csodáltuk őket, eredményeiket. Vajon minek köszönhető, hogy dicsőséget szereztek az országnak, nekünk? A logikus válaszok egyértelműek, köszönet a szülőknek, testvéreknek, edzőnek, egyesületnek, iskolának, az országnak. Szóval mindenkinek, aki valamit is hozzá tudott tenni az ötkarikás aranyakhoz. Tisztelem a klasszisokat, azt azért hozzáteszem, valamennyien kivételes tehetségűek, eredeti egyéniségek, s nem könnyű emberek.

Úgy tűnik, most baj van az úszóknál, nincsenek csúcsok, nem is igazán reménykedhetünk. Pedig néhány nap, s kezdődik Japánban, Fukuokában a világbajnokság. Fantasztikus várakozás előzi meg a viadalt. A közönség káprázatos eredményekre számít, csodálni akarja a hősöket. Így is van rendjén. A szakma más. Különleges szempontok vezérlik a hozzáértőket, mindenekelőtt az edzőket. Ôk mindig többet látnak, mint mi, átlag halandók.

Gondolatban előttünk járnak, minimum négy évvel. Hiszen nincs számukra fontosabb, mint hogy megtalálják a majdani athéni hősöket. S aki győzni akar három év múlva, annak már most mutatnia kell valamit. Úszásban ritka a meglepetés, ez nem olyan sportág, hogy egyik napról a másikra valaki csak úgy berobbanjon a legjobbak közé. Persze kivételek mindig erősítik a szabályt, de úgy tíz év kell ahhoz, hogy megjöjjön az első nagy eredmény. Éppen ezért a jövőt kutatja mindenki. Azt is keresik az egyetemek, hogy kikkel kössenek szerződést hosszú távra, sokan vándorolnak majd tanulás ügyben az Egyesült Államokba.

A magyar úszósportban most csende sebb időszak következik. Sydney után gyakorlatilag el kellett dönteni, merre tovább? Kovács Ági olyan képességű versenyző, aki nyugodtan tekinthet előre. Az athéni arany megszerezhető. A többiekben már nem vagyok ennyire biztos. Számomra lenyűgöző, hogy Güttler Károly még mindig tartja magát, Czene, Horváth, Zubor és még néhányan sokszor bizonyították már, jók, nagyon jók. Ám a szövetség úgy gondolja, az erőket az utánpótlásra összpontosítja. Elfogadható álláspont, a nagy vizsga majd Athénban lesz. Időt kérnek, s feltehetően meg is kapják annak reményében, hogy Kiss László szövetségi kapitány sokszor bizonyította edzői kvalitásait, higgyünk neki, bizonyára megtalálja azokat az üstökösöket, akik folytatják a nagy elődök útját.

A színes Sport, 2001.07.01

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001