FONTOS


 

Rekordrészvétel a Balatonátúszáson

"Rekordrészvétel mellett rendezték meg szombaton a 21. Balatonátúszást Révfülöp és Balatonboglár között, az 5,2 kilométeres távon 9 442-en indultak" - tájékoztatott Róth Ferenc sajtófőnök.

A sajtófőnök közlése szerint a Balatonátúszás jó időben, s rendben zajlott. A résztvevők magas száma ellenére komolyabb mentésre csak három esetben volt szükség.

Az előzetes adatok szerint a győztes idő 1 óra 4 perc volt. Fodor Lajos, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke 2 óra 23 perc alatt teljesítette a távot, Dávid Ibolya igazságügy-miniszter pedig 2 óra 20-2 óra 40 perc közötti eredményt ért el.

Az idei verseny érdekessége, hogy egy jegyespár a táv felénél rendezte hivatalos polgári esküvőjét.

A boldogító igen kimondása után az ifjú házasok tovább úsztak Balatonboglár felé.

[origo] 2001.07.28

Jó időt ígérnek a Balaton-átúszásra

A "profik" már tudják: ha július utolsó hétvégéje, akkor Balaton-átúszás. Arra a teljesítménypróbára kerül sor szombaton, amely valóban fényes "karriert" futott be az elmúlt két évtizedben. A nyolcvanas években annak is örültek a szervezők, ha néhány száz úszót össze tudtak verbuválni, tavaly pedig hétezer-négyszáznál többen tettek próbát s adtak számot a kitartásukról.

Szántó László, a szervezőbizottság elnöke, aki csütörtökön délben még a siófoki meteorológiai intézetben tájékozódott a hétvégére várható időjárásról, elmondta, hogy az előrejelzések alapján semmi akadálya nem lesz annak, hogy reggel nyolc órakor a vízbe csobbanjon az első próbázó. Az utolsó induló délután kettőkor kezdheti meg a tempózást az északi partról a délire. A rendezők hansúlyozzák, hogy nem versenyről van szó, sokkal inkább teljesítménypróbáról. Ebből fakadóan a Coca-Cola támogatásával jó hangulatot kívánnak teremteni a várhatóan ismét sok ezer résztvevő számára.

Akárcsak az elmúlt esztendőkben, ezúttal is lesznek sztárpróbázók. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony ezúttal is jelezte részvételi szándékát. Vízbe száll ifjabb Balzsay Károly olimpikon ökölvívó is.

A részvételi díj felnőtteknek kétezer forint. Fontos tudnivaló, hogy a 14 év alatti gyermekek csak szülői engedéllyel vagy kísérettel vághatnak neki a távnak, mert a jó hangulat mellett - vagy inkább előtt - a legfontosabb a próbázók biztonsága, amelyet alátámaszt az is, hogy minden résztvevő kötelező orvosi vizsgálaton esik át a rajt előtt.

Róth Ferenc, Magyar Nemzet 2001.07.27

Megtartják a Balaton-átúszást szombaton

Az eredeti terveknek megfelelően, július 28-án, szombaton rendezik meg a Balaton-átúszást.
A Révfülöp és Balatonboglár közötti viadal távja 5200 m, az indulókat 7 és 13.30 óra között várják a révfülöpi futballpályán. A tervek szerint 8 órától 14 óráig folyamatosan rajtolnak majd a vállalkozók.
A szervezők a vízirendészettel és a siófoki obszervatórium munkatársaival egyeztetve döntöttek csütörtökön.

Magyar Hírlap 2001.07.26

Egy hét múlva Balaton-átúszás

Július 28-án, szombaton rendezik meg Európa legnépszerűbb és legnagyobb szabású szabadidős sporteseményét, a Coca-Cola Balaton-átúszást. A rajt Révfülöpön lesz, a cél pedig Balatonbogláron, a táv 5,2 kilométer. Két éve nyolc és félezer, tavaly pedig több mint hétezer próbázó vágott neki a magyar tengernek. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy az indulók száma az idén eléri a bűvös tízezret.

A szervezők számára azonban továbbra sem a rekorddöntés a legfontosabb. Ahogy Szántó László főrendező szerdán délben elmondotta, az első és legfontosabb dolog a biztonság. A Coca-Cola Balaton-átúszás több mint két évtizede íródó történetében még egyetlen komolyabb baleset vagy sérülés sem történt. Az alaposan felkészült, közel ezer fős rendezői csapat azon dolgozik, hogy ez 2001-ben sem legyen másként.

A legfontosabb tudnivalók

A nagy próba már kora reggel megkezdődik: a rajt helyszínétől pár száz méterre fekvő révfülöpi labdarúgópályán 7 órától várják a jelentkezőket, akik kötelező orvosi vizsgálaton esnek át. A nevezési díj 2000 forint. Minden úszó rögzíthető vonalkódos karkötőt kap, amelyet a túlparton, Balatonbogláron olvasnak le.

Az első próbázók reggel nyolckor, az utolsók pedig a tervek szerint délután kettőkor rajtolnak el. Az úszók biztonságára a 140 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó vigyáz, s a mellette cirkáló életmentők folyamatosan figyelik és ellenőrzik őket. Akiknek bármilyen gondjuk van úszás közben, az úszófolyosó bármelyik csónakjától segítséget kérhetnek. A célban, a balatonboglári Platán-strandon, a vízből kilépve, elsőként a vonalkódot olvassák le.

Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői engedéllyel vagy kísérettel vághatnak neki a Balatonnak. A próbázókat - amennyiben már rendelkeznek a vonalkóddal - a Mahart különhajói ingyen átszállítják a túlpartra. A kísérőknek, hozzátartozóknak viszont meg kell váltaniuk a jegyet. A két part között három hajó és egy komp ingázik. A rendezők az úszók holmijairól is gondoskodnak: szállítják, raktározzák és megőrzik a csomagokat.

A boglári strandon délután háromtól áll majd a bál - este tízig különböző koncertek, érdekes és változatos programok szórakoztatják majd a próba teljesítőit és várható több ezer érdeklődőt, a napot pedig - csakúgy, mint tavaly - nagyszabású tűzijáték várja.

Az előnevezési lap letölthető a rendezvény egyik főszponzora, a Kiwwi Kft. jóvoltából a www.kiwwi.hu címen.
További információk a rendezvényről a Westel Mobil Rt. vonalán, a 06-30-30-30-728-as számon.

XSportfórum 2001.07.21

Politikusok, sportolók az átúszás mezőnyében

A Coca-Cola Balaton-átúszás népszerűségét bizonyítja, hogy évről évre nemcsak az ország minden részéből, hanem Európa számos országából is érkeznek próbázók. Sőt, már az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból is voltak indulók. Ahogy azt már a korábbi rendezvényeken megszokhattuk, most is számos közéleti személyiséggel - politikusokkal, országgyűlési képviselőkkel, színészekkel, művészekkel, illetve volt és jelenlegi élsportolóval is - találkozhatunk majd.

Ott lesz a rajtnál a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok öttusázó, Martinek János és dr. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter is nagyon készül az erőpróbára. Egyikük sem számít újoncnak, hiszen már korábban sikerrel leküzdötték a több mint öt kilométeres távot. Martinek, ki századosi rangban a minisztérium sporttisztje, a napokban már főpróbát tartott, s a Velencei tó átúszásánál volt ott a mezőnyben.

Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke tavaly - miután a családi kupaktanács úgy döntött - csak a partról követte nyomon az eseményeket, az idén viszont nekivág, méghozzá egy teljes katonai századdal együtt. Reggel nyolckor ők nyitják majd a sort.

Esküvő a Balaton közepén

A Balaton-átúszás slágeseménye lehet az az esküvő, melyet július 28-án, szombaton délelőtt tartanak - a tó közepén...

Szántó László, a sportrendezvény főszervezője elmondta, hogy egyik visszatérő úszójuk kereste meg az ötlettel, tudnának-e abban segíteni, hogy a Balaton-átúszás közben, a tó közepén legyen az esküvő.

Nos, ha nem is a vízben, de a víz tetéjén úszó hajó fedélzetén mondja majd ki a boldogító igent az 56 esztendős ifjú férj és sportszerető felesége. A (leendő) pár a Balaton közepén, az északi parttól három kilométernyire félbehagyja a tempózást felkapaszkodik a z egyik kísérőhajóra, ahol már várja őket a pap, aki összeadja a jegyeseket.

A boldogságban (és a Balatonban) úszik ezután a házaspár: mindketten esküvői ruhában ugranak vissza a vízbe, s nem sokkal később e különös sportruházatban kászálódnak majd ki a déli parton.

A különös házasság óriási előnye, hogy valósághű érvelésre ad lehetőséget, ha tizedekkel később netán zátonyra futna a kapcsolat: - ... na, ezzel az emberrel befürödtem - mondhatják majdanán a mostani házasulandók, s e megállapítás kivételesen akkor is igaz lesz, ha örök életre szól a a tó közepén szentesített frigy.

Sportfórum 2001.07.18

Eljegyzés a Balcsi közepén

Huszonegyedik alkalommal kerül sor a hosszútáv-úszók és az amatőrök kedvelt megmérettetésére, a Balaton-átúszásra. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor a hónap végén, július 28-án kerül megrendezésre a verseny. A táv 5,2 kilométer, persze, ha valaki nem tudja tartani az egyenes irányt, akkor ez változhat. Tavaly több mint hétezren teljesítették a távot, az igazi csúcs két évvel ezelőtt volt, akkor meghaladta a nyolcezret. A rajt idén is a révfülöpi strandon lesz, a cél pedig Balatonbogláron. Reggel nyolc órától délután fél kettőig szállhatnak vízbe a bátor úszók. A szervezőknek jelezte már részvételét dr. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter, aki tavaly is teljesítette a távot. Fodor Lajos, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke pedig egy katonai század élén ússza át a Balatont. Ezenkívül lesz, aki a Balaton kellős közepén jegyzi el menyasszonyát. A sport mellett a szervezők gondoltak a kultúrára is, hazai együttesek szórakoztatják az embereket, és nem marad el a balatoni halászléfőző-verseny sem.

pn, A színes sport 2001.07.15

Martinek százados is úszik

Katonák lesznek a Balaton-átúszás idei sztárjai. A 21. Coca-Cola Balaton-átúszó- versenyen a Magyar Honvédség egy úszószázaddal indul, rajtelsőként nekivágva az 5,2 kilométeres távnak. A századparancsnok nem más, mint Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök, aki még olaszországi nyaralásából is lecsípett két napot a július 28-i Balaton-átúszás miatt. Martinek János százados, olimpiai bajnok öttusázó, a HM sporttisztje készíti fel a katonákat és tisz-teket.

A színes sport 2001.07.07

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Balatonátúszás
  ÚSZÁS.2001