FONTOS


 

Franzi nem adja fel

A németek úszósztárja, Franziska van Almsick a sydneyi kudarc után még a visszavonuláson törte a fejét, de fél évvel az olimpia után - úgy tűnik - meggondolta magát, s folytatja úszópályafutását.

Van Almsick az 1992-es olimpián robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Bár aranyérmet nem akasztottak a nyakába, anyagi jólétét sikerült hosszú évekre előre biztosítania. Csinos külseje révén szívesen fotózták, sokszor került az újságok címlapjára. Akit pedig felkap a média, azt hamarosan szponzorok fogják ostromolni.

Így is történt. Neves cégek kopogtattak nála (Opel, Arena, a Milka csokit gyártó Suchard), s tették márkamilliomossá a berlini lányt. Cserébe reklámfilmekben szereplést és aranyérmeket vártak tőle. Előbbit könnyedén teljesítette, utóbbival azonban meggyűlt a baja. Számos világ- és Európabajnoki győzelem fűződik a nevéhez, világcsúcsot is úszott, azonban olimpiai aranyérmet egyéni számban nem szerzett. Ezek után nem csoda, hogy Sydneyből hazatérve úszópályafutásának befejezésén gondolkodott.

Család, gyerekek, Stefan
Családot, gyereket szeretne - nyilatkozta. Novemberben összeköltözött barátjával, Stefan Kretzschmar válogatott kézilabdázóval, akivel még Sydneyben ismerkedett meg. Kretzschmar előtt hosszú ideig Stefan Zessner úszóval járt. Ezek szerint Franzi a Stefan névre esküszik.
Ősszel ugyan még nem tudta mihez kezd a civil életben, de azt biztosra vette, vízzel nem lesz kapcsolatos.

Az olimpia óta eltelt fél év. Úgy látszik a víziszony elmúlt, mert edzőtáborba vonult (2 hetes floridai nyaralásnak ki mondana nemet? :) s elkezdte a felkészülést a következő idényre. Elmondása szerint jól ment az úszás. S bár porckorongsérülése kicsit zavarta a munkában, nem hagyja abba az úszást, mert szeretne ott lenni a júliusi fukuokai (Japán) világbajnokságon.

Sportpályafutás
1978: április 5-én született
1983: megtanul úszni
1989: első figyelemre méltó győzelem az NDK-Spartakiádon (9 aranyérem)
1991: német úszóbajnok 200 m gyorson
1992: német bajnok 200 m gyors és 200 m pillangón; 3. a 200 m gyors világranglistáján; kétszeres ezüst és bronzérmes a barcelonai olimpián
1993: 6 arany- és 1 ezüstéremmel tért haza a sheffieldi Európa-bajnokságról; megválasztják a világ, Európa és Németország legjobb sportolónőjének
1994: világbajnok (Róma) 200 m gyorsúszásban, világcsúccsal (1:56,78)
1995: újabb aranyérmek (számszerint 5) a bécsi Eb-ről; az év sportolónője Németországban
1996: az atlantai olimpián 200 m gyorson - elmaradva a várakozásoktól - a második helyen ér célba ; 4 hónapos szünet után edzőt vált
1997: motorbalesetet szenved
1998: eredményes visszatérés a perthi világbajnokságon
1999: 2 arany-, és 1 ezüst az isztambuli EB-ről
2000: van Almsick és az egész német úszóválogatott aranyérem nélkül tér haza a sydneyi olimpiáról

Ilyen volt ...
... s ilyen lett.

Kataca, Index, 2001.04.30

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes
  Rózsa Norbert
  Zubor Attila