FONTOS


 

Úszók anyagi gondok nélkül - mínusz 139 millióval

Nem a bebetonozás szándékával kapott öt évre mandátumot az úszószövetség elnöksége a megszokott négy év helyett a vasárnapi közgyűlésen, hanem a gyakorlati munkához kíván alkalmazkodni. A szövetség pénzügyi mérlege egyelőre 139 millió forint mínuszt mutat, de Ruza József főtitkár nem aggódik a hiány miatt.

Öt évre választott elnökséget a vasárnapi közgyűlésen a Magyar Úszószövetség úszóalszövetsége. A sportban eddig az volt a gyakorlat, hogy a vezetőség négy évre kapott mandátumot. Ruza József, a szövetség főtitkára a Magyar Hírlap kérdésére azt felelte, hogy a sporttörvény betartásával jártak el, hiszen a szövetségek három-öt évre választhatnak elnökséget.

Az indokok között elmondta, hogy adminisztratív szempontból mindig az olimpia utáni év a legnehezebb, ezért akarják egy évvel kitolni a váltást. Ilyenkor a vezetőségnek le kell zárnia az olimpiai ciklust, el kell készítenie a pénzügyi mérleget, a következő olimpiász felkészülési programját, ráadásul az év elején soha nincs elegendő pénz, sőt még a szponzori szerződések is bizonytalanok.

Felvetődik a kérdés: nem arra törekszik-e az elnökség, hogy minél hosszabb időre bebetonozza magát? Ruza erre azt felelte, hogy az elnökség egy módon tudja megerősíteni a pozícióit: jó munkával, ez pedig a szükséges pénzek megszerzését jelenti. Az elnökséget amúgy hetek alatt le lehet váltani, hiszen ha a tagság egyharmada kéri, össze kell hívni a közgyűlést, és meneszthetik a vezetőséget. A főtitkár hozzátette, hogy az ötéves megbízás terveik szerint csak egy ciklusra lesz érvényes, utána visszaállnak a négyéves periódusokra.

Ami a pénzszerzést illeti, a napokban egy körkérdésre válaszolva a főtitkár nem panaszkodott a szövetség anyagi helyzetére, bár úgy tűnik, az úszás az egyik vesztese lesz az állami pénzek idei elosztásának, az utóbbi két év kiemelt sportágai ugyanis várhatóan kevesebbet kapnak. A főtitkár ezt is megérti, mert elismeri, hogy az úszók önmagukhoz képest tavaly - Kovács Ágnes olimpiai bajnoki címe ellenére - halványabban szerepeltek. A sportág húzóembere mellett Batházi István szerzett Európa-bajnoki aranyérmet.

A szövetségnek egyelőre nincsenek anyagi gondjai, köszönhetően a tavalyról áthozott millióknak, sőt tegnap az elnökség úgy határozott, hogy öt műhelynek támogatást előlegez meg, kamatmentes kölcsön formájában. Az idei költségvetési terv a 191 milliós kiadás mellett mínusz 139 milliót mutat, a helyzet azonban nem olyan riasztó, mint az utóbbi szám sejteti, hiszen a decemberi közgyűlés elé terjesztett anyagban Ruza József csak azzal a pénzzel kalkulált a bevételi oldalon, amely biztosra vehető, vagyis a szponzori pénzek közül a négyéves Arena-szerződés idei csaknem 20 milliójával.

Továbbra is kérdőjel áll a sportminisztérium - illetve most már a Nemzeti Sportszövetség -, a Magyar Olimpiai Bizottság és az Athén 2004 program mellett. Időközben már a kiadások is apadtak, a külföldi edzőtáborokra tervezett mintegy 30 milliót nem fogja felhasználni Kiss László szövetségi kapitány. A szövetség saját bevételei az elmúlt években elérték a 40-45 százalékot, s ez az arány az idén a főtitkár szerint javulni fog.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2001.03.01

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes