FONTOS


 

Poewe után Becue is a fokvárosi magyar trénernél folytatja
Tőrös Károly: Kovács Ági felkészítését is elvállalnám


Brigitte Becue. A második legjobb európai mellúszó. Kilencvenötig ő volt a kontinens egyeduralkodója, a bécsi Eb-n százon és kétszázon is nyert. Azóta viszont Kovács Ági ül a trónon. Becue az elmúlt hat évben csupán egyszer tudta megelőzni a magyar klasszist, kilencvenkilencben, a lisszaboni rövid pályás Európa-bajnokságon. Sydneyben sem járt sikerrel az immár huszonnyolc éves versenyző. Sokan úgy tudták, Brigitte befejezi az úszást. Éppen ellenkezőleg történt. Hétfőn ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be: Dél-Afrikában, a Fokvárosban dolgozó magyar Tőrös Károly segédletével készül a továbbiakban, aki ugyebár a rövid pályás mellúszó világbajnok Sarah Poewét már a világ élvonalába vezette (nem mellesleg Tőröst tavaly az év úszóedzőjévé választották Dél-Afrikában). Telefon Fokvárosba, a vonal végén Tőrös Károly, aki éppen csak letette a csomagjait, a párizsi rövid pályás Világkupa-futamon járt Poewe társaságában.

- Ó, ezek szerint Magyarországra is eljutott a hír - kezdi Tőrös.

- El, és bevallom, némileg meglepett Becue választása.

- Engem csak kicsit. Korábban is ismertük egymást, többször beszélgettünk a versenyeken, látta, hogyan dolgozom Sarah-val, éppen ezért nem az ismeretlenből érkezett az a fax, amelyben felkért edzőnek.

- Sokat vacillált?

- Nem, hízeleg, hogy a világ egyik legjobb mellúszója bennem látja a lehetőségét annak, hogy visszaverekedje magát a dobogó tetejére. Belgiumban egyébként nagy visszhangja van a Brigitte bejelentésének, de ott nem tartják olyan meglepőnek. Jó nevem van Belgiumban, nyolcvannégyig dolgoztam az úszóválogatottnál, igazat kell adnom azoknak, akik azt mondják: Tőrös Károly építette fel a belga mellúszást. Brigitte kedden érkezik Fokvárosba, itt fog úszni, ami az elején biztos nehézségekkel jár majd, ám bízom benne, hogy eredményes lesz a közös munkánk.

- Nem fél attól, hogy megég vele? Bár a hölgyek korát nem illik emlegetni, Becue mégicsak huszonnyolc éves...

- Ha azt vesszük, a német Gerasch a minap harminckét évesen nyert összetett Világkupát, tehát nincs ok az aggodalomra. Brigitte remek stílusú mellúszó, azon dolgozunk majd, hogy az öt évvel ezelőtti formáját visszahozzuk.

- A hírügynökségek szerint azon a bizonyos sajtótájékoztatón elhangzott, azt remélik, a jövőben megnehezítik Kovács Ágnes dolgát.

- Tudomásom szerint ilyet senki sem mondott a sajtótájékoztatón, sőt Kovács Ágiról egyetlen szót sem váltottunk Brigitte-tel, bár az kétségtelen, fel akarjuk venni a harcot a legjobbakkal, akik közé ugye Ági is beletartozik. De Áginak jelenleg nem Becue a legnagyobb ellenfele, hanem a kínai Csi Huj, aki rövid pályán vasárnap úszott világcsúcsot kétszáz mellen.

- Ön szerint mit szólnak majd Magyarországon ahhoz, hogy Poewe után immár Becuet is a magyar klasszis ellen készíti fel?

- Nézze, én Kovács Ági felkészítését is elvállalnám, nem teszek különbséget. Persze, értem a kérdést, de nem foglalkozom vele. Én nem Ági ellen készítem fel a versenyzőimet, hanem azért, hogy nyerjenek. A kettő nem ugyanaz.

- A júliusi, fukuokai világbajnokságon milyen távokon indítja a kettes fogatát?

- Sarah gyors, neki az ötven és a száz mell az ideális, a világbajnokságon is a száz mellre készítem fel, Brigitte viszont inkább kétszázas. De ezt, gondolom, ön is tudja.

- Mikor volt itthon utoljára?

- Régen, nagyon régen, két éve körülbelül. Éppen ezért a világbajnokság után mindenképpen hazamegyek.

- Egyedül?

- Igen. Sarah-val sokáig Budapesten edzőtáborozhattunk, jó volt, hasznos, de egy idő után éreztük, nem látnak minket szívesen. Amíg ez így lesz, nem is megyünk. Mindamellett tudom, hogy Nagy Józsi a Honvédnál örömmel látna minket.

- Tűzközelben van, éppen ezért biztosan tudja a választ: mi van a volt olimpiai bajnok Penelope Heyns-szel? Befejezte?

- Bár hivatalosan még nem jelentette be, de ettől még tény, abbahagyta a versenyzést. Úgy tudom, hittérítőként dolgozik egy vallási szervezetben.

- Azt hallotta, hogy Rózsa Norbert is a visszavonulás mellett döntött?

- Igen, eljutott hozzám a híre.

- Lehet, hogy nincs semmi reális alapja a kérdésnek, de ha meggondolná magát, elvállalná a felkészítését?

- Örömmel, de azt hiszem, ez már tényleg nem időszerű. Részben mert bejelentette a visszavonulását, másrészt pedig nem tudom, hogy bírná anyagilag azt, hogy Fokvárosba költözzön. Egyébként nagyon ritkán vállalok olyan versenyzőt, aki nem nálam kezdte. Jelenleg több tehetségem is van, Dél-Afrika legjobb öt mellúszólánya nálam tréningezik, és van egy férfi pillangósom is, aki esélyes arra, hogy megnyerje a márciusi, johannesburgi országos bajnokságot. Történelmi tett lenne, ő lehetne az ország első fekete úszóbajnoka.

- Őszintén mondja meg, lát esélyt arra, hogy Becue ismét Európa vagy éppen a világ legjobbja legyen?

- Nem kívánok jóslatokba bocsátkozni, de ha nem látnék rá esélyt, mást válaszoltam volna a faxára...

Nemzeti Sport, , 2001.01.31

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes