FONTOS


 

103. országos bajnokság, Székesfehérvár - szint, ami nincs
Turi-művek: egy nap, hat arany

Ádáz csaták folynak a vízben, ádáz csaták a parton. Pontosabban szólva: megy a lobbi, minden edző Kiss Lászlót győzködi. Mert két nap elég volt ahhoz, hogy kristálytisztán látszódjék, a kapitány által kiírt vb-indulásra jogosító szintidőktől távol tempózik a mezőny. Habár Kiss László a tavaly decemberben zárult világranglista tizedik időeredményét kéri számon a pályázóktól, pénteken estig senki sem teljesítette a kívánalmakat. Sőt, eddig csak Horváth váltott repülőjegyet a joggal védettséget élvező Kovács Ágival együtt, ami már-már kínos helyzetet teremt. Két embert általában ugyanis Andorra vagy éppen Luxemburg szokott világversenyre delegálni. Kiss ellenben továbbra is nyugodt, pénteken például öltönynadrágban, kék ingben és hozzá illő nyakkendőben feszített a lelátón. A cicoma nem a bajnokságnak szólt, Miskolcról esett be, ahol a fia, Kiss Gergő László - négyszáz vegyesen ifi Európa-bajnok volt - délelőtt letette a jogi doktori esküt.

Hamarjában az is kiderült, bár két nap után "szinttelen" a bajnokság, Kiss egyáltalán nem aggódik: "Mindig is ez volt a módi, korábban a nyolcadik helyet kellett teljesíteni a világranglistán, most pedig a tizediket, tehát még kevesebbet várok el. Visszahallom én is, hogy sokan kifogásolják a szintidőket, de tudomásul kell vennünk, csak annak van értelme, ha olyan úszó utazik ki a vb-re, akinek esélye van a döntőre. Nem aggódom, pénteken is láttam biztató jeleket"- vélekedett a kapitány.

Ellenpontként Sós Csaba, a Ferencváros főedzője úgy látja, bár szintet nem úsztak - és meglehet, nem is úsznak... - a versenyzők, mindenki tudja, kiket érdemes elvinni a fukuokai vb-re.

"Az úszósport mai helyzetében Kovács Áginak, a 4x100 méteres férfi vegyes váltónak -- tehát Horváthnak, Zubornak, Güttlernek és Gáspárnak - Batházinak, valamint a Risztov, Bodrogi kettősnek ott van a helye a világbajnokságon. A váltó négy komoly emberből áll, Batházi Európa-bajnok volt tavaly, Risztov és Bodrogi pedig - kétség sem férhet hozzá - a jövő embere" - összegzett Sós.

A vb-keretről vasárnap dönt az elnökség, ám az már most borítékolható, nem lesz túlságosan kedélyes az összejövetel.

De hogy a vízben történtekről is szó essék, pénteken kifogástalanul termelt a Turi-művek, a Turi György vezette Bp. Spartacus a lehetséges kilencből hat bajnoki aranyérmet tehetett zsebre. Kovács Ági száz mellen nyert, de hogy... Kezd belelendülni, ezt mutatja az is, hogy az ötvenes részideje sokkal jobb volt, mint amit csütörtökön, az ötvenes távon elért győzelmekor produkált. Güttler Károly szintén száz mellen lett bajnok, tegyük hozzá, harminchárom évesen. A jelek szerint biológiai csodával állunk szemben, évről évre ugyanazt a magas szintet hozza. És még nincs vége a Spartacus-aranyaknak: Risztov Éva kétszáz vegyesen sem talált legyőzőre, és a spartacusos női 4x200 méteres gyorsváltó is verhetetlen volt. Güttler 33 évesen hozott aranyat a Sparinak, Szabó-Szepesi Nikolett viszont alig múlt tizennégy. De Güttlerhez hasonlóan ő is bajnok, száz háton utasította maga mögé a mezőnyt. A Kőér utcai fiatal úszótechnikáját látva többen egy bizonyos Egerszegi Krisztina nevét emlegették...

A férfiak száz hátas döntőjében is egy spartacusos tini aratott, nevezetesen a Szabó-Szepesinél csupán egy évvel "korosabb" Cseh László. Az ő győzelménél sokan az idősebb Cseh nevét idézték, aki anno az ország egyik legjobb hátúszójának számított. Természetesen a papa is itt volt a gyerek történelmi, első aranyánál. A lelátón ült, csillogó szemekkel...

Végül essék szó azokról az aranyakról, amelyeket a Spartacus - kis túlzással - meghagyott a többieknek. Az uraknál ötven háton Horváth Péter lett az első (edzésképpen), kétszáz pillangón Bodrogi Viktor, női ötven pillangón pedig Nyíry Anna.

A szintidőkről vita van, azon viszont senki sem vitázott, hogy ez a péntek a Spartacusról szólt. És a Turi-művek hatékonyságát nézve szombaton sem lehetnek nyugodtak az ellenfelek...

SE, Nemzeti Sport 2001.06.23

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001