FONTOS


 

Darnyi megszólalt
Pengeváltás a parton

Darnyi Tamás megszólalt. Ha pedig Darnyi Tamás megszólal, annak súlya van. Most is. A négyszeres olimpiai bajnok a Magyar Úszószövetség alelnökeként beszélt lapunknak, méghozzá Horváth Péter ügyében.

"Az, hogy Horváth Péter edzőjét -- csendben jegyzem meg, egyedül Péter úszott szintidőt a hét utazó közül -- nem viszik ki a világbajnokságra, óriási igazságtalanság, megértem a versenyző elkeseredettségét. Szerintem nem védhető, nem igazolható az elnök és a főtitkár álláspontja ebben a kérdésben" -- eddig a volt világklasszis nyilatkozata.

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke vasárnap nem volt ott Székesfehérváron. Budapesten tárgyalt az Európai Úszóliga (LEN) vezetőségével az esetleges 2004-es budapesti úszó ifi Eb-ről. A szövetség első embere -- hallgattassék meg a másik fél is alapon -- szintén szót kapott.

"Darnyi Tamás számomra a világ úszósportjának legnagyobb alakja. A magyar úszók közül kizárólag egyedül Horváth Péter, a Sport Plusz SE versenyzője úszta meg a világbajnoki szintidőt, mindenki más, korábbi érdemei vagy jövőbeli lehetőségei miatt került a csapatba. Összesen hét úszó utazik. Úgy éreztem, hogy ennek következményeként szerény vezetői létszámot kell megállapítani. A vasárnapi elnökségi ülés kezdetekor bejelentettem, hogy a fentiek alapján nem lehetek a csapat vezetője, helyettem is inkább edző utazzon. Ugyanezt tette Ruza József főtitkár is. Ezt követően került sor a kijelölésre. Nem volt vita az orvos és a gyúró személyét illetően, a szövetségi kapitány és Kovács Ági edzője, Turi Györgyöt illetően. Maradt egy hely, a csapatvezető lemondásának következtében. Darnyi Tamás Gyertyánffyt javasolta, de javaslat érkezett Sós Csabára és Vízi Csabára is. Gyertyánffy mellett szólt, hogy két versenyzője van, míg Sósnak csak egy. Én ennek ellenére Sós mellett érveltem, mondván, a Ferencváros, a Spartacus mellett az ob-n nagyszerűen szerepelt. Amíg az Olaszországban élő Gyertyánffynak csak két magyar versenyzője van, addig Sósnak itthon száz felett. Igaz, hogy kettő több, mint egy, de sajnos Kovács Ágin kívül a kiutazók aligha küzdenek aranyéremért, már elégedettek lehetünk, ha a négy-hatodik helyen végeznek. Ráadásul Gyertyánffy az ob-ra sem jött el, jobbára nem volt ott azokon a külföldi versenyeken sem, ahol sportolói indultak. Tavaly, amikor Gyertyánffy nem került be az olimpiai csapatba, megszakította Horváth és Zubor felkészítését, ezzel szemben Sós Csaba él és hal a magyar úszósportért, edzőként, a TF-en oktatóként, nálunk elnökségi tagként dolgozik. Dobai Gyula kérésére a szavazás titkos volt. Sós tíz szavazatot kapott, Gyertyánffy négyet. Mint arról telefonon Horváth Pétertől értesültem, Horváth nem indult a váltóban, holott, korábban megállapodtunk, hogy ezt csapattársaiért megteszi. Döntését tudomásul vettem, és közöltem vele, hogy innentől szabadon igazolható, a szerződésünk ellenére a klub nem kér érte átigazolási díjat" -- összegzett Gyárfás.

Egy biztos, a legújabb úszóügynek várhatóan nem ez lesz az utolsó fejezete...

SE, Nemzeti Sport 2001.06.25

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001